AYM'nin acil olarak gündemine aldığı madde

AYM'nin acil olarak gündemine aldığı madde

Anayasa Mahkemesi, 666 sayılı KHK ile getirilen bir hükmü daha ivedilikle gündemine aldı, AYM'nin acil olarak gündemine aldığı madde nedir?

AYM, hangi maddeyi gündeme aldı. Anayasa mahkemesince acil olarak gündeme alınan madde?

Bilindiği üzere, 666 sayılı KHK ile uzman maaşları tazminat ve ücret göstergelerinden oluşan iki parametreye bağlanmış ve 666 sayılı KHK'nın yürürlüğe girdiği 2011 yılından sonra göreve başlayanların maaşının bu iki unsur üzerinden verilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak 666 öncesi maaşlar ile sonrasında, önemli bir tutarda bir maaş farklılığı oluşmuştur.

Diğer taraftan, 666 sayılı KHK bir yetki yasasına dayanmakta olup, Anayasa Mahkemesi, yetki yasasının bakanlıkların birleştirilmesi, kaldırılması gibi işlemler dışında müstakilen memur maaşları üzerinde karar alma yetkisi vermediğini belirtmiştir.

2015 yılında yayımlanan bu önemli karar sonrasında, bir BDDK murakıbının açtığı davada da, AYM yine yetki yasasının imkan vermediği bir konuda düzenleme yapılmasını gerekçe göstererek yine iptal kararı vermiş ve iptal kararının yürürlüğe girmesi için süre öngörmemişti.

Yüksek mahkeme, bu kez, üst kurullardaki uzman maaşlarına ilişkin hükmü gündemine almıştır. 2015 yılında idare mahkemesi nezdinde açılan davanın, yüksek yargının gündemine girmesi oldukça dikkat çekicidir. Yine, dosyanın hem ilk hem de esas görüşmesinin aynı anda yapılacak olması da oldukça dikkat çekicidir.

Muhtemelen AYM, üst kurullarda çalışan uzmanlar arasında 2011 yılı öncesi ve sonrası açısından bir farklılık yaratan bu hükmü iptal edecektir.

Bu gelişmeler, 666 sayılı KHK ile 375'e eklenen hükmün acil olarak değiştirilmesi gerektiğini göstermektedir.

Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.