Bakan Şimşek: Hayır çıkarsa ekonomi etkilenmez

Bakan Şimşek: Hayır çıkarsa ekonomi etkilenmez

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "17 Nisan'da hayır çıkarsa, ekonomi nasıl etkilenir. Hiçbir şey olmaz. Her şey olduğu gibi devam eder" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "17 Nisan'da hayır çıkarsa, ekonomi nasıl etkilenir. Hiçbir şey olmaz. Her şey olduğu gibi devam eder" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te 40 yerel televizyonun canlı olarak yayınladığı tartışma programına katıldı. Programda ülke genelinden gazetecilerin sorularına yanıt veren Şimşek, yeni sistem ve anayasa ile ilgili eleştirilere de cevap verdi. Rejim değişikliği iddiası ile ilgili eleştirilerin sorulduğu Şimşek, "Bir rejim değişikliğine gitmiyoruz. Bu konuyla ilgili tereddüt yok. Yapılan değişiklik hükümet krizlerine son vermek için güçlü hükümet sistemini getiriyoruz" dedi.

TEK ADAM İDDİALARI

Şimşek, tek adam iddiaları ile ilgili eleştirilere ise "Tek edam meselesi muhalefetin ve Türkiye'ye son yıllarda cephe almış bir kesimin akıl bulandırmasıdır. Bunu Özal ve Menderes içinde söylediler. Yeni Cumhurbaşkanlığında tek adam olmayacak. Millet hükümeti ve meclisi seçecek. milletin seçtiği yönetici diktatör olamaz. Anayasamız buna geçit vermez. Sizin yetkinizdeki sınırı anayasa ve kanunlar belirler. Bütçesini meclis kabul eder, denetimi Sayıştay yapar. Keyfi hareket edemezsiniz. Meclis Cumhurbaşkanını yüce divana gönderebilir. Bir padişah gibi yetkiler verilmiyor. Bugün birçok ülkede başkanlık sistemi var ama bu eleştirilerden bahseden var mı? Bu Türkiye'ye karşı şer odaklarının uydurmasıdır. Bize karşı birçok provokasyon oldu" şeklinde konuştu.

Şimşek, referandumdan "evet" sonucunun çıkması halinde Türkiye'nin yönetiminde istikrarın yakalanacağını ifade ederek, "5 yıl kesintisiz hükümetler olacak. Türkiye ekonomisi çok güçlenecek. 7 Haziran'da hiçbir parti çoğunluğu sağlayamadı partiler uzlaşamadı. Bunu gören teröristler, Suriye ve Irak'tan devşirdiği militanlarını mahallelere sokarak işgal girişiminde bulundu. Şimdi koalisyonda HDP olsaydı, etkin bir terörle mücadele edemezdik. Muhalefet asılsız eleştirilerde bulunuyor. Cumhurbaşkanının meclisi feshedeceğini söylüyor. Böyle bir şey yok, karşılıklı erken seçim kararı var. Anlaşma uzlaşma olmazsa hakeme gidilir, hakemde millettir. Hem meclis hem Cumhurbaşkanı birbirinden üstün değildir" ifadelerini kullandı.

FIRAT KALKANI OPERASYONUNUN KAZANIMLARI

Şimşek, Fırat Kalkanı Harekatı ve Suriyeliler ile ilgili soru üzerine ise Fırat Kalkanı operasyonu ile Türkiye'nin birçok kazanç elde ettiğine dikkat çekerek, "Fırat Kalkanı sona erdi kazancımız ne oldu? Suriye ile bizim 911 kilometre sınırımız var. Suriye devlet olma niteliğini kaybetti. Bu boşluktan yararlanan terör örgütleri var. Suriye'deki bu kaos terör boyutuyla bir tehdittir. Türkiye bunları sınırından def etti. Birinci kazanım budur. Yanı başımızda PKK'nın ta kendisi olan PYD/YPG bütün sınırımız boyunca bir devlet kurmak çabasındadır. Türkiye bu planı da bozdu. Rejim, şehirleri bombaladıkça insanlar buraya koşuyor. 500 bin ilave göç geleceğine biz onları bu temizlediğimiz bölgelerde tuttuk. Birçok Suriyeli bu bölgelere gitti. Bu da Türkiyeyi rahatlattı" dedi.

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK İDDİASI

Şimşek, Suriyelilere vatandaşlık verileceği iddialarının spekülasyon olduğunu söyledi. Şimşek, "Suriyelileri yük olarak görenler var. Hiç kimse evini barkını geride bırakıp bir başka ülkeye gitmez. Kayıt dışı çalışmayı engellemek için çalışmayı izne bağladık. Konut konusu da Gaziantep ve benzeri şehirlerde konut sorunu oldu. Biz bunu gördük, biz de buralara devlet hazinesinden arazi tahsis ederek bu arazilerde konut yapılmasına imkan verdik. Biz bu sorunu da gideriyoruz. Suriyelilerin bizim vatandaşlarımıza oranla daha çok suça karıştığına dair bir kanıt yok. Suriye'nin istikrara kavuşması için çalışıyoruz. Vatandaşlık konusunda spekülasyon var. Böyle bir şey yok. Vatandaş olmanın kuralları var. Bu şartlara uyanlar zaten vatandaş olabilir. Tek projemiz Suriye'de kalıcı ateşkes ve kalıcı çözüm ile Suriyelilerin evlerine dönmesidir" ifadelerine yer verdi

HAYIR ÇIKARSA TÜRKİYE NASIL ETKİLENİR?

Şimşek, hayır çıkarsa Türkiye'nin nasıl etkileneceği yönündeki soruya da cevap verdi. Hayır çıkarsa ekonominin bozulacağı eleştirilerini de yanıtlayan Şimşek, "17 Nisan'da hayır çıkarsa, ekonomi nasıl etkilenir. Hiçbir şey olmaz. Her şey olduğu gibi devam eder. Potansiyel olarak yönetimde istikrar sorunu devam eder. İstihdam seferberliğinde 407 bin vatandaşımız iş sahibi oldu. Batman'da 200'e yakın fabrika yatırım için başvurmuş. İhracat rekora gidiyor. Hızla artıyor. Evet çıkarsa bunlar devam eder. Hayır çıkarsa bir belirsizlik, geleceğe yönelik soru işareti olur. Bu Türkiye'nin enerjisini götürecek. Avrupa'nın kendi seçimleri var. Bunlar bizi malzeme yapıyor. Biz karşılıklı menfaate dayalı ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Onların bize ihtiyacı var, biz onların seviyesine inmeyeceğiz. Avrupa ile gümrük birliğini güncellemek istiyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun" diye konuştu.

Şimşek, programın ardından ise Gaziantep Üniversitesinde Gençlik Kolları tarafından açılan evet çadırını ziyaret programına katılmak için hareket etti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.