Bakandan Doğalgazda İndirim Sinyali

Bakandan Doğalgazda İndirim Sinyali

Doğalgazda indirim olacak mı? Doğalgazda indirim ne zaman yapılacak? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, İran'dan alınan doğalgazın satış fiyatının pahalı olduğunu ve bu konuda tahkime gidildiğini söyledi.

Doğalgazda indirim olacak mı? Doğalgazda indirim ne zaman yapılacak? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin enerji ceşitliliğini artırması gerektiğini söyledi.

İran'dan alınan doğalgazın pahalı olduğunu, bu konuda tahkime gidildiğini ifade eden Alaboyun, Türkiye'nin elinin güçlü olduğunu ve kazanılması halinde doğalgazda indirim yapılabileceğini söyledi.

Alaboyun, G20 için bulunduğu Antalya'da bir televizyon kanalının canlı yayına katıldı. Enerjide tek bir ülkeye bağımlı kalınmaması ve çeşitlendirmeye gidilmesi gerektiğini savunan Alaboyun, şunları söyledi:

"İran'la tahkimimiz devam ediyor, muhtemelen önümüzdeki dönemde, bunun sonuçlanmasını umuyoruz. Bu tahkimi kazanacağız, bizim orada bir sorunumuz gözükmüyor. Çünkü elimiz güçlü, verilerimiz güçlü, fiyatlarımız İran'ın fiyatlarının diğer uluslararası fiyatlarla kıyasladığınız zaman oldukça pahalı. Bir taraftan enerjimizi çeşitlendirmemiz gerekiyor bir taraftan da enerji aldığımız ülkeleri çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bu anlamda Kuzey Irak'taki doğalgaz sahalarının geliştirilmesiyle Türkiye için yeni bir kapı açılacak. Özellikle Doğu Akdeniz'deki Mısır ve İsrail'in bulmuş olduğu doğalgaz yataklarının zaman içerisinde diplomatik sorunların çözülmesiyle ki şu an bizim bilgimiz ve gözetimimiz altında bazı özel şirketlerimiz bunlarla görüşmeler yapıyorlar ve devreye girmesiyle yeni bir enerji kaynağımız olacak."

DOĞALGAZDA İNDİRİM SİNYALİ

Alaboyun, Rusya'dan, İran'dan enerji konusunda istenen fiyat indirimlerinin doğalgaz faturalarına yansıyıp yansımayacağı yönündeki soruyaysa, "Yansıyabilir, şöyle; İran'daki tahkimi kazanırsak, Rusya'daki tahkimi de kazanırsak zaten bizim formülasyonda en önemli olan etkenlerden biri ham petrol fiyatlarında düşüş var, bunlar yansıdıktan sonra biz bunu vatandaşımıza yansıtırız" cevabını verdi.

Kur düzeyinin dezavantaj olarak geliştiğini de hatırlatan Bakan Alaboyun, şöyle devam etti:
"Şimdi bizim vermiş olduğumuz fiyat sadece Rusya'dan almış olduğumuz fiyat değil, vatandaşa yansıttığımız fiyattan bahsediyorum. Yani bir paçal fiyattan bahsediyoruz. Ben iki kaynak Rusya'dan, bir kaynak Azerbaycan'dan, bir kaynak da İran'dan alıyorum, bunun yanında da LNG alıyorum. LNG ile normal boru hatlarıyla gelen doğalgaz arasında aşağı yukarı yüzde 14'le yüzde 20 arasında fiyat farklılığı var, bu paçal fiyatı biz vatandaşımıza yansıtıyoruz. İnşallah bu tahkimleri kazanırsak, formülasyonda da bir iyileşme olduğu için dönemsel formülasyon olduğu için biz anında yansıtamıyoruz ama bir ikinci dönem, üçüncü dönemde bir indirim olursa bunu yansıtacağız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.