'Bakanlar Kurulu' artık devre dışı kalacak

'Bakanlar Kurulu' artık devre dışı kalacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: "Yeni dönemde birçok kanunla bazı kavramlar devre dışı kalacak. Bakanlar Kurulu olmayacak. Bakanlar Kurulu atfı varsa o olmayacak. Başbakan olmayacağı için 'başbakan' diye kanunlarda tanımlanan yerler varsa

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Uyum Komisyonu Toplantısı'nın Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında başladığını, AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında sona erdiğini belirtti.

Yetki kanunu

Hayati Yazıcı, "Başbakan, ana muhalefet gibi kavramların kaldırılmasıyla ilgili bir düzenleme söz konusu paketin içinde mi yoksa sonra mı yapılacak?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Yeni dönemde birçok kanunla bazı kavramlar devre dışı kalacak. Bakanlar Kurulu olmayacak. Bakanlar Kurulu atfı varsa o olmayacak. Başbakan olmayacağı için 'başbakan' diye kanunlarda tanımlanan yerler varsa bunlar olmayacak. O alanlara ilişkin temizleme, sisteme uyumlu getirme Meclisten geçireceğimiz bir yetki kanunu çerçevesinde çıkartılacak kanun hükmünde kararnameyle olacak. Belli alanlar kanun hükmünde kararname ile düzenlenemez. Olağanüstü hal kanun hükmünde kararnamesi ile sözünü ettiğim kanun hükmünde kararnameyi asla karıştırmayın. Anayasa'nın 91. maddesi ile tanımlanan yetki kanununa dayalı yapılacak KHK ile düzenlemelerin alanı Anayasa ile tanımlanmış. Temel hak ve özgürlükler, siyasi haklar ve ödevler gibi alanlar bu kanun hükmünde kararname ile düzenlenemez. Önümüzdeki hafta Meclis'e sunulacak mini paketle ilgili alanlar kanun hükmünde kararname ile düzenlenemez. Onun için kanunla düzenlenmesini hedefliyoruz."

Yazıcı, KHK'nin ne zaman düzenleneceğine ilişkin soru üzerine, "Meclis çalışması devam edene kadar yetki kanunu çıkar. 24 Haziran'a kadar da KHK ile düzenleme yapma imkanımız var. O zamana kadar mevcut mevzuat işlerliliğini devam ettirecek." ifadesini kullandı.

Bürokrasinin yapısının düzenlenmesine ilişkin soru üzerine Yazıcı, "Buna ilişkin bir düzenlememiz yok. Üst düzey yöneticiler için var. Anayasa'da cumhurbaşkanına tanınan yetkiler var. Anayasa'nın 104 ve 106. maddeleri ile ek 21. maddesi Cumhurbaşkanına kararname ile düzenleme yetkisi vermiş. Cumhurbaşkanı, bakanlıkların yapısı görev alanları ve fonksiyonlarına ilişkin düzenlemeyi kararname ile yapar. Biz o düzenlemeleri yapacak alan temizliği yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.