Belediye Sözleşmelilerine Görevlendirme Yasağı: Bir Ay İçinde Sona Erecek

Belediye Sözleşmelilerine Görevlendirme Yasağı: Bir Ay İçinde Sona Erecek

Bakanlık, belediyelerin 49. madde sözleşmelilerinin geçici görevlendirilemeyeceğini bildirdi. Mevcut görevler bir ayı geçmeyecek sürede sonlandırılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, belediye sözleşmelilerinin geçici görevlendirmesine ilişkin görüşünü açıkladı.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi kapsamındaki sözleşmeli personel, memur kadrosuna atanana kadar kurumlar arası geçici görevlendirmeye tabi tutulamayacak.

Mevcut görevlendirmeler bir ayı geçmemek üzere sonlandırılacak.

Görüş bilgileri
Tarih: 2 Kasım 2026
Sayı: E-53773008-622.02-17147065
Soran: Bir belediye başkanlığı

Sürecin başlangıcı: Yönetmelik değişikliği

24 Ekim 2026 tarihli ve 33410 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikle Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği’nin kapsamı daraltıldı.

Değişiklik maddeleri
657 sayılı Kanun 4/B dördüncü paragrafa göre çalışan sözleşmeli personel, memur kadrosuna atanana kadar kapsam dışına alındı
Adaylık, stajyerlik veya yardımcılık dönemindeki kariyer meslek personeli kapsam dışı bırakıldı
7528 sayılı Kanun kapsamındaki MEB sözleşmeli öğretmenlerine ilişkin hükümler güncellendi
Kamu personel bilgi sistemiyle ilgili atıflar güncellendi
Sisteme bildirilmeyen görevlendirmelerin iptal edilmiş sayılması düzenlendi

Cumhurbaşkanlığı ne dedi?

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, 26 Ekim 2026 tarihli yazısıyla mevcut görevlendirmelerin durumunu açıkladı:

“Buna ilişkin iş ve işlemlerin bir ayı geçmemek üzere makul süre içerisinde tamamlanması, bunlardan can güvenliği ve sağlık sebepleriyle yapılmış olanların ise ilgili mazeret durumu geçerliliğini koruduğu sürece devam ettirileceği”

Değişiklik yalnızca yeni görevlendirmeleri değil, süren görevlendirmeleri de etkiliyor.


Bakanlığın yanıtı üç başlıkta

Karar
49. madde kapsamındaki sözleşmeli personelin memur kadrosuna atanıncaya kadar geçici görevlendirmesi yapılamayacak
Değişiklikten önce görevlendirilenlerden can güvenliği ve sağlık dışındakilerin görevleri bir ayı geçmeyecek sürede sonlandırılacak
Can güvenliği ve sağlık sebebiyle görevlendirilenler, mazeretleri sürdüğü müddetçe görevde kalabilecek

Dayanak: 49. maddedeki şu hüküm esas alındı — “Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır.”


Memur ve işçilerin durumu

GrupDurum
Belediye memurlarıKurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere görevlendirilebiliyor
Sürekli işçiler (4857 sayılı Kanun)Görevlendirmeleri devam edebilecek
Adaylık sürecindeki memurlarGörevlendirilemiyor
Yetişme ve yeterlik dönemindeki kariyer meslek personeliGörevlendirilemiyor

İki önemli sınır:

Hatırlatmalar
Kamu Personel Bilgi Sistemine bildirilmeyen görevlendirmeler iptal edilmiş sayılacak
Mahalli idareler, kendi bünyelerine veya kendi aralarında bu yönetmelik kapsamında görevlendirme yapamıyor

Memur kadrosuna geçiş nasıl olacak?

5393 sayılı Kanun 49. madde
Üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri hâlinde memur kadrolarına atanıyor
Bu kişiler bir yıl süreyle başka kamu kurumlarına nakledilemiyor
Sözleşmeli pozisyonlardaki hizmetler, kazanılmış hak aylık derece ve kademe tespitinde dikkate alınıyor
657 sayılı Kanun 4/B
Aynı kurumda üç yılı tamamlayanlar, bitiminden itibaren 30 gün içinde talep ederlerse aynı unvanlı memur kadrosuna atanıyor
Can güvenliği ve sağlık dışında üç yıl başka yere atanamıyor
Memur kadrosuna geçenler aynı yerde en az bir yıl daha görev yapıyor

SIK SORULAN SORULAR

Görevim ne zaman sona erecek?
Can güvenliği veya sağlık sebebine dayanmıyorsa, bir ayı geçmeyecek makul bir sürede. Kesin tarih için kurumunuza başvurun.

Mazeretim var, nasıl belgeleyeceğim?
Görevlendirmenizin dayanağını ve mazeretinizin sürdüğünü kurumunuzla netleştirmeniz gerekiyor.

Memur kadrosuna geçersem görevlendirilebilir miyim?
Yasak, memur kadrosuna atanmaya kadar geçerli. Ancak 49. maddeye göre atananlar bir yıl nakledilemiyor.

Üç yılı doldurdum, ne yapmalıyım?
49. madde kapsamında talepte bulunabilirsiniz. 4/B kapsamındaysanız 30 günlük süreye dikkat edin.

Memur olarak görevlendirmem devam edecek mi?
Adaylık sürecinde değilseniz ve işlem sisteme bildirilmişse devam edebilir.

Belediyeden belediyeye görevlendirme mümkün mü?
Hayır. Mahalli idareler bu yönetmelik kapsamında kendi aralarında görevlendirme yapamıyor.

İşlemim sisteme bildirilmemişse ne olur?
Kamu Personel Bilgi Sistemine bildirilmeyen görevlendirmeler iptal edilmiş sayılıyor. Kurumunuzdan teyit alın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.