Bakanlıkların bütçeleri belli oldu
2016 bütçeleri belli oldu. Yeni OVP'de sürdürülebilir ekonomik kalkınma için 'ileri demokrasi'nin önemine işaret edildi. Ayrıca ekonomi üzerinde yük oluşturan işlem vergileri de yeniden gözden geçirilecek
Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK
Yeni OVP'de dikkat çeken düzenlemelerin başında ekonomik değil sosyal içerikli maddeler oldu. OVP'de devlet sürdürülebilir ekonomik kalkınma için ileri demokratik standartları ve evrensel hukuk normlarına dayalı işleyen adil bir yargı sisteminin hızlı ve tutarlı bir şekilde çalışması için gerekli ortamın oluşturulacağı hedefini açıkça dile getirdi. Bu kapsamda mülkiyet hakkı, girişimci özgürlüğü ve kazanılmış hakların korunacağı ve mevzuatın buna göre öngörülebilir olacağı belirtildi. Vergi politikalarının adilliğine de vurgu yapılan yeni programda ekonomik faaliyetler üzerinde yük oluşturan işlem vergilerinin de gözden geçirileceği ifade edilirken bunların özellikle yabancı yatırımcıların ülkeye çekilmesi için atılması gereken adımlar arasında olduğu kaydedildi. Ayrıca Ar-Ge, tasarım ve inovasyonun desteklenmesi için vergi politikalarının etkin kullanılacağı belirdildi.
LÜKS VERGİSİ DE PROGRAMDA
Ayrıca bir süredir gündemde olan lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek ürünlere karşı önlem alınacağı ifade edildi. Böylece hükümet programlarında yer alan lüks vergisi ilk kez OVP'ye de girmiş oldu.
SPORTİF DEVLET
Bakanlık bütçelerinde en dikkat çekici artış Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda oldu. Bakanlık bütçesi 171 milyondan 603 milyona yükseltildi. % 252'lik artışın mal ve hizmet alım giderleri içinde yer alması devletin özellikle şehir stadyumlarını yapmak için bütçe ayırdığı şeklinde yorumlanıyor. Polis memurlarının maaşlarına yapılan zam nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesi de 1 milyar lira artmış görünüyor.
ÇALIŞMA BAKANLIĞI BÜTÇESI 'ASGARİ' ARTTI
OVP'de asgari ücrette yapılan artışın işveren üzerinde oluşturacağı ve maliyetin kısmen telafisine yönelik tedbir alınacağı ifade edilirken bu ifadenin izi de Çalışma Bakanlığı bütçesinde görüldü. Bakanlık bütçesi 10 milyar lira artışla 28.4 milyardan 38.3 milyara çıkarıldı.
TURİZMDE RUSYA ETKİSİ GÖRÜLDÜ
Ekim 2015'te yayınlanan geçici Orta Vadeli Program ile dün yayınlanan yeni Orta Vadeli Plan'da en çok dikkat çeken bir kalem de seyahat gelirleri oldu. Bir önceki OVP'de 2016 için öngörülen seyahat gelirleri 28.6 milyar dolar iken, bu rakam Rusya ile yaşanan uçak krizinin de etkisi ile yeni OVP'de 1.6 milyar dolar aşağıya çekilerek 27 milyar dolara indirilmiş görünüyor. Turizm sektöründeki daralmayı gören hükümet, uçak başına 6 bin dolarlık desteği 27 ülkeye çıkarma kararı almıştı.
SORUNSUZ NORMALLEŞMEYE KADAR KORİDORA DEVAM
OVP'de para politikasına ilişkin önemli bir politika değişikliği de yer aldı. Merkez Bankası'nın faiz koridorundan vazgeçip sadeleşmeye gidileceği açıklamalarına rağmen OVP'de esnek ve etkin likidite yönetimine imkan veren faiz koridoru çerçevesinin önümüzdeki dönemde de sürdürüleceği açıklandı. Ancak küresel para politikalarının sorunsuz şekilde normalleşmeye başlaması ile para politikasında sadeleştirmeye gidilebileceği belirtildi. Bu cümle 2016 yılında koridorun devam edeceği ancak kademeli olarak daraltılacağı şeklinde yorumlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.