Bazı Memurlara 2 Yılda 1 Derece Yükselmesi Verilecek

Bazı Memurlara 2 Yılda 1 Derece Yükselmesi Verilecek

Bazı Memurlara 2 Yılda 1 Derece Yükselmesi Verilecek

Devlet memurları, bulundukları derecelerde 3 yıllık hizmet sürelerini doldurduklarında, yükselmelerine engel başka bir durum bulunmadığı takdirde, kazanılmış hak aylıkları bakımından bir üst dereceye yükselmektedirler. Ancak, bazı memurlar ise 2 yıllık hizmet süresi dolunca derece yükselmesi yapmaktadırlar.  

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64 üncü maddesine göre, memurların kademe ilerlemesi yapabilmesi için, bulundukları kademede en az 1 yıl çalışmış olmaları ve bulundukları derecede ilerleyebilecekleri kademenin bulunması gerekmektedir. Öte yandan, Kanunun 68 inci maddesinde ise, memurların derece yükselmesi yapabilmeleri; üst derecelerde boş bir kadronun bulunması, dereceleri içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş olmaları, kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş olmaları şartlarının bir arada mevcut olmasına bağlanmıştır.

Devlet Memurları Kanununu, memurların kazanılmış hak aylıkları bakımından derecelerinin yükseltilmesini, bulundukları derecelerde en az 3 yıl çalışma şartına bağlamış olmakla birlikte, bazı memurlar için bu sürenin 2 yıl olarak uygulanmasına da imkan tanımıştır.

2 yıl hizmet karşılığında ilave kademe alan memurlar

657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinde, yer değiştirme suretiyle atanma uygulamaları kapsamında belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalıştıkları sürelerin her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verileceği hükme bağlanmıştır.

Ayıca, konuya ilişkin 150 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; “Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi ve kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil) birini herhangi bir nedenle (eş durumu, istek v.b.) tercih eden personel, kurumunca hizmet ihtiyacı nedeniyle tercihi uygun görülerek atama yapılması halinde anılan madde hükmünden yararlandırılacaktır.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu düzenlemelere göre, memur;

-İlgili kurum yönetmeliğine göre zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olması,

-Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görev yapıyor (zorunluluk, eş durumu ve istek üzerine vs) olması,

-Bu yerlerde fiilen görev yaparak geçirdiği sürelerin (yıllık izin süresi dahil) 2 yıldan az olmaması

durumunda, ilave bir kademe ilerlemesi yapabilmektedir.

Böylelikle, memur bulunduğu derece içerisinde 2 yıl görev yaptığı halde, diğer koşulların mevcut olması durumunda, kazanılmış hak aylığı bakımından bir üst dereceye yükselme hakkı kazanmaktadır.

Öte yandan, ilgili yönetmeliklerine göre zorunlu yer değiştirmeye tabi olan memurların, kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yerlere atanma konusundaki isteklerinin kurumları tarafından yerine getirilmesi halinde de, ilgili memurların bu yerlerde geçireceği her iki yıllık hizmetleri karşılığında ilave bir kademe ilerlemesi yapmaları mümkün olabilmektedir.

2 yıllık hizmetten sayılmayan süreler

657 sayılı Kanun, kalkınmada birinci derece öncelikli yörelerde geçirilen hizmetlerin her iki yılı için bir kademe ilerlemesi yapılacağını hükme bağlamış ve hangi hizmetlerin bu süreden sayılacağını da düzenlemiştir.

İlave kademesi yapılması için gerekli olan 2 yıllık fiilen çalışma süresine sadece yıllık izinlerin dahil olacağı belirtildiğinden, bunun dışında kalan ve fiilen çalışılmayan süreler söz konusu 2 yıllık süre içerisinde değerlendirilmemektedir.

Buna göre, 2 yıllık hizmetten sayılmayacak süreler şunlardır:

-Mazeret izni, hastalık izni ve aylıksız izinde geçirilen süreler.

-Mehil (göreve başlamak için geçecek süre) müddeti.

-Sürekli görev yapmakta oldukları kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler dışına vekalet, geçici görev, hizmet içi eğitim ve benzeri nedenlerle geçici olarak gönderilenlerin, bu bölge dışında geçirdikleri süreler.

Öte yandan, 2 yıllık sürenin belli bir ilde geçmesi şartı bulunmamaktadır. Sürenin kalkınmada birinci derece öncelikli bölge kapsamındaki yerlerde fiilen görev yaparak (vekalet, geçici görev, hizmetiçi eğitim dahil) geçirilmesi yeterlidir.  

Kalkınmada 1 inci derece öncelikli yerler

1. Adıyaman

2. Ağrı

3. Aksaray

4. Amasya

5. Ardahan

6. Artvin

7. Bartın

8. Batman

9. Bayburt

10. Bingöl

11. Bitlis

12. Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri)

13. Çankırı

14. Çorum

15. Diyarbakır

16. Elazığ

17. Erzincan

18. Erzurum

19. Giresun

20. Gümüşhane

21. Hakkari

22. Iğdır

23. Kahramanmaraş

24. Karabük

25. Karaman

26. Kars

27. Kastamonu

28. Kırıkkale

29. Kırşehir

30. Kilis

31.Malatya

32. Mardin

33. Muş

34. Nevşehir

35. Niğde

36. Ordu

37. Osmaniye

38. Rize

39. Samsun

40. Siirt

41. Sinop

42. Sivas

43. Şanlıurfa

44. Şırnak

45. Tokat

46. Trabzon

47. Tunceli

48. Van

49. Yozgat

50. Zonguldak

SGKREHBERİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.