BİLSEM'de Ders Saatleri Nasıl ve Neye Göre Belirleniyor?

BİLSEM'de Ders Saatleri Nasıl ve Neye Göre Belirleniyor?

BİLSEM'de öğrenciler ne zaman eğitim alıyor? BİLSEM ders saatleri ve ders dönemlerini tüm detaylarıyla birlikte öğrenin.

BİLSEM’e ilk başvuruyu sınıf öğretmenlerinin yapması ve ailelerin BİLSEM ile sonradan tanışması, velilerin aklında birçok soru işaretine yol açıyor.

BİLSEM nedir? Çocuklarının eğitim hayatı için ne kadar faydalı olacak? Eğitim saatleri neye göre belirleniyor? gibi sorular ise en çok merak edilenlerden.

Önce bilsem nedir sorusuna bir yanıt verelim. BİLSEM veya açılımıyla Bilim ve Sanat Merkezleri, üstün yetenek potansiyeline sahip çocukların, örgün eğitiminin dışında yeteneklerine ilişkin eğitim alabilecekleri MEB’e bağlı eğitim kurumlarıdır.

Örgün eğitimde tüm öğrenciler istisnasız aynı eğitimi alır. BİLSEM’de ise resim, müzik veya genel zihinsel yetenek alanında üstün potansiyele sahip öğrencilere, yeteneklerini geliştirmesi odağında özel müfredatlarla eğitim sunulur.

BİLSEM başvuru yapmak isteyen herkesin katılabildiği eğitim merkezleri değildir. Yalnızca üstün yetenek potansiyeline sahip öğrenciler BİLSEM’e katılabilir.

ÖNEMLİ: BİLSEM sınavlarının ilk aşaması olan grup tarama testi artık tablet bilgisayarlarla yapılıyor. MEB’in öğrenci ve ailelerin “Sınavda ne gibi sorular çıkacak?” merakını gidermek için yayınladığı BİLSEM DEMO uygulamasına örnek soru tiplerini görmek için göz atabilirsiniz.

Sadece birkaç egzersize sahip BİLSEM DEMO uygulaması tanıtım amaçlı olup, sınava hazırlık faydası taşımamaktadır. BİLSEM sınavına hazırlık için, çocukların dikkat, hafıza, mantık, sözel ve görsel yeteneklerini oyunlaştırılmış egzersizlerle geliştirmeyi hedefleyen MentalUP BİLSEM’e Hazırlık Uygulaması’ndan faydalanabilirsiniz.

mentalup-bilsem’e-hazirlik-uygulamasi.png

Her yıl binlerce BİLSEM adayı tarafından kullanılan MentalUP’ın egzersizleri, BİLSEM’in grup tarama testine oldukça benzerdir. Bu benzerliğiyle sınava hazırlık faydasına sunan MentalUP aynı zamanda çocukların düşünme ve öğrenme becerilerini de geliştirir.

BİLSEM’de Ders Saatleri Nasıl ve Neye Göre Belirleniyor?

BİLSEM’ler örgün eğitimin alternatifi değildir ve örgün eğitim yerine geçemez. Bilim ve Sanat Merkezleri’nin verdiği eğitim, sadece üstün yetenekli çocukların yeteneklerini geliştirmesi için verilen bir destek eğitimidir.

BİLSEM’den eğitim alan tüm çocuklar, BİLSEM eğitimlerine örgün okul saatlerinin dışında katılabilirler. Ders saatleri belirlenirken, çocukların örgün okullarında hangi saatler arasında eğitim gördüğü baz alınır ve eğitim saatleri buna göre belirlenir.

Sıradan okullarda olduğu gibi BİLSEM’de öğrencilerin sınav veya dönemi/eğitimi tam zamanında bitirme zorunlulukları yoktur. Geleneksel eğitim kurumları herkesin aynı hızda ilerlemesi öngörülen müfredatları kullanırken, BİLSEM’de öğrencinin kendi hızında ilerlediği özelleştirilmiş müfredatlar kullanılır.

bilsem-001.jpg

BİLSEM eğitimleri, yıl içinde üç döneme ayırarak verir:

1. Dönem Eğitimi: Eylül ile Ocak ayları arasında

2. Dönem Eğitimi: Şubat ile Haziran ayları arasında

3. Dönem Eğitimi: Temmuz ile Ağustos ayları arasında

Gerçekleştirilmektedir.

BİLSEM’de ders saatleri belirlenirken öğrencinin örgün eğitimini aksatmayacak ve kişiye özel ders saatleri belirlenir.

Sabahçı olarak okula giden çocuklar BİLSEM’de öğlenci ders alırlar. Öğlenci okula gidenler BİLSEM eğitimlerini sabah, tam gün öğrenim görenler ise BİLSEM eğitimlerini akşam saatlerinde alabilirler.

BİLSEM ders saatleri belirlenirken en önemli öncelik BİLSEM eğitimlerinin örgün eğitime engel olmayacak şekilde ayarlanmasıdır. BİLSEM öğretmenleri aynı eğitimi alacak yetenekli öğrencilerden mini gruplar oluşturur. Böylece en uygun saatte aynı anda birden fazla öğrencinin eğitim alması sağlanır.

BİLSEM’de Derslere Katılma Zorunluluğu Var mı?

Evet, birçok eğitim kurumu gibi BİLSEM öğrencilerinin de devamlılığı esastır. BİLSEM’lerde öğrencilerin bir eğitim süresi boyunca mazeretsiz (rapor veya izin alınmaksızın) devamsızlık hakkı eğitim sürecinin yüzde 30’unu geçemez.

Mazeretsiz yapılan devamsızlık yüzde 30 barajını aştığında, BİLSEM, öğrencinin kaydını silerek ilişkisini koparabilir. Mazeretsiz devamsızlıktan ilişkisi kesilen öğrenciler sonraki dönem eğitimlerine devam edemezler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.