Bu SBS Sistemi Felaket Olur!

Bu SBS Sistemi Felaket Olur!

Bakan Avcı'ya Açık Mektup: ;'Bu SBS Sistemi Felaket Olur!'

 

”Sayın bakanım geçen gün TRT haberdeki programını dinledikten sonra bütün eğitimciler ve bütün babalar gibi tüylerim diken diken oldu.Eğer söyledikleriniz gerçekleşirse öğrencileri SBS cenderesinden kurtarıyorum derken,bütün okulları,idarecileri,velileri,öğretmenleri öyle bir curcunanın içine atacaksınız ki belki siz bile inanamayacaksınız.Zaten inansanız böyle şeyleri ne söyler nede uygularsınız. Söylediklerinizi uygulamanız durumunda oluşacak problemleri kısa kısa maddeleyeyim.

 

1-Öğretmenlerin verdiği notlarla bir ölçüm olmaz.Çünkü kaç farklı matematik öğretmeni varsa o kadar da farklı ölçüm sistemi gelişir.Bazıları zor soru sorar ,notlar düşük olur,bazıları kolay sorar norlar fazla olur.Doğu-batı farkını boşverin aynı okuldaki iki farklı öğretmenin verdiği notlar farklıdır.Hiçbir adaleti olmaz.

 

2-Siz öğretmene güveniyorum diyorsunuz ya ben şaşırıp kalıyorum. Etken sadece öğretmenler olsa olur.Ama yarın velilerin baskısı,hatta okul idaresinin baskısı ile öğretmen rahat olmayacaktır.Bazısı iyi niyetle yaklaşarak dost-ahbap ilişkisi ile not verecek.Bazısı “sen benim kim olduğumu biliyor musun” diye zorbalık yapacaktır.Dolayısıyla adaletli bir ölçüm olamaz.

 

3-Her okul gerekirse kendi sınavını yapacak dediniz. Yine şaşırıp kaldım O sınavı yapan okul müdürünü hiç düşündünüz mü? Günde kaç kişiye laf anlatacak. İlin bütün ileri gelenlerini araya birileri katacak. Sınav soruları nasıl hazırlanacak,sınavı nasıl uygulayacak,değerlendirmeyi neye göre yapacak.Her okulun ayrı bir kriteri olacak veli ve öğrenci SBS'den bin kat daha fazla bir cendereye girecek.

 

4-Veli ve öğrenci hangi okulun sınavına gireceğini şaşıracak ya tarihleri çakışacak.Birinin sonucu açıklanmadan diğerinin sınavı gelecek.Öğrencinin bütün bir yazı heder olup gidecek.Yeni SBS'den bin kat daha karışık ve stresli dönem geçirecek.

 

5-Adrese dayalı olabilir dediniz. Örneğin küçük bir ilçedeki zeki bir öğrenci liseyi bitirinceye kadar o ilçede mi kalacak.Halbuki bu öğrenci daha büyük bir şehire gelse ,daha kaliteli bir okulda daha zeki öğrencilerle eğitimini tamamlasa ufku daha iyi açılır.Büyüdüğü zamanda bu ülkeye daha iyi bir hizmet yapacaktır.

 

6-Okul dışı faaliyetlere daha fazla puan getirecek dediniz.Yani öğrencinin sesi güzelse oradan gelen puanla fen lisesine mi girecek.Sesi güzel olan her öğrenci Fen lisesi programını iyi anlar mı onun sayısal yeteneği olmalı. O da ancak matematik ve fen bilgisi soruları ile ölçülmeli değil mi?

 

7-SBS cenderesi dediniz ya; Bir türlü anlayamıyorum bu SBS'nin neresi cendere, yani öğrenciye anlatılan konulara çalışması,o konu ile ilgili bilgilerini pekiştirmeye çalışması, ortaokul konularının tekrarını yapmasının neresi bir cendere bir türlü anlayamıyorum. Bizim geleceğimizi emanet edeceğimiz öğrenciler hiç mi çalışmasın hiç mi yarışmasın,o zaman bilenle bilmeyenin,iyi ile kötünün ne farkı kalır.Bizler millet olarak zora gelmezsek hiçbir şey üretmeyiz,kendimizi geliştirmeyiz.Ayrıca böyle bir zorlama olmadığı zaman da çocuklar tamamen sanal alemin içine sürüklenir.( cep telefonu,bilgisayar oyunu,facebook, twitter,televizyon).Geleceğimizi emanet ettiğimiz yeni neslimiz de istediğimiz donanımı bir türlü veremeyiz.

 

Sayın bakanım ukalalık ettimse özür dilerim. Ama sizin programa çıktığınızdan beri bu meseleleri en az 50 kişi ile konuştum. İçlerinden bir tanesi bile çok iyi demedi.Hatta herkes böyle şey mi olur? Çok kötü bir düzen olur dediler. Bu 50 kişi içinde her türden veli de vardı.(Polis,memur,bürokrat,esnaf,imam vb.) her türden eğitimci de vardı(Öğretmen,okul müdürü,il milli eğitim müdürü,eğitim denetmeni).Kısaca ben bir veli, öğretmen ve halktan biri olarak en düzenli ve adaletli bir sitemin merkezi yerleştirme olduğuna inanıyorum.Bu konudaki kamuoyunun hassasiyetini sizlere iletmek istedim.Dikkate almanız temennisi ile iyi çalışmalar.”

 

Kaynak: abbasguclu.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum