Çankaya Köşkü'nde "MEB Yönetici Atama" Gündemi

Çankaya Köşkü'nde "MEB Yönetici Atama" Gündemi

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin’i Çankaya Köşkünde ziyaret etti.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan,  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin’i Çankaya Köşkünde ziyaret etti.

Çankaya Köşkü’nde yapılan ziyarette, yönetici atamaları, eğitim ve eğitim çalışanlarının mevcut durumuna ilişkin bir rapor takdim edildi.

Genel Başkan Geylan, 2014 yılından bugüne kadar yönetici atama sürecinde yaşananlara gelişmeler hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz hafta yayınlanan yönetici atama takvimi hususunda ikaz ve endişelerini bildiren Geylan şunları kaydetti: “Yönetici atamalarında uygulanan mülakat yöntemi birçok yönüyle sakıncalıdır.

Şöyle ki; 2014 yılında binlerce başarılı okul idarecisi bir gecede görevlerinden alındı. Yönetici atamalarında mülakat sistemi getirilerek, ödülleri ile göz dolduran, başarıları ile örnek gösterilen, donanımlı, nitelikli okul müdürleri ekarte edilerek; yerlerine ehliyetsiz, liyakatsiz, tek sıfatı yandaşlık olan bir kısım kişiler okul yöneticisi yapıldı. Mülakat komisyonlarında öyle adaletsizlikler yaşandı ki, torpil listeleri elden ele dolaştı, kul hakkı ihlalleri tavan yaptı.

Türk Eğitim-Sen olarak yönetici atamalarında mülakat sisteminin kaldırılarak, atamaların yazılı sınav esasına göre yapılmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Siya Selçuk’un, 2023 Eğitim Vizyonu’nda yönetici atamalarında yazılı sınav taahhüdü vermesini çok önemsiyoruz. Ancak son yayınlanan takvime göre, 2014 yılından sonra mülakat marifeti ile kul hakkı yiyerek iş başına gelen bir takım okul yöneticilerinin sınava girmeden ek bir değerlendirme formu ile bir dört yıl daha görev süresinin uzatılması sağlanmasını üzüntüyle karşıladık. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı, geçen ay yönetici atama takvimini yayınlamış, üç gün sonra tepkiler üzerine geri çekmişti. Buna rağmen takvimin yeniden aynı haliyle yayınlanması hayal kırıklığı yaratmıştır.”

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eğitim yönetiminde liyakat vurgusunun son yayınlanan yönetici atama takvimiyle tahrip edildiğine dikkat çeken Geylan, “2023 Eğitim Vizyon Belgesi ile vaat edilen hedeflerin muhafaza edilmesi için tedbir alınmalıdır” dedi.

Geylan, “Yıllardır eğitime büyük tahribatlar verildi. Ama emin olun ki, şu an en az bundan öncekiler kadar büyük bir tahribatla karşı karşıyayız. Sizden istirhamımız bu konudaki endişelerimizi dikkate almanız ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın iradesine ipotek koyan, adeta paralel bir yönetim ihdas edenlerin ödüllendirilmesinin önüne geçmenizdir. Herkesi kucaklayan bir yönetici atama sisteminin ihdas edilmesi hem adaletsizlikleri önlemek hem de okulların becerikli, kaliteli, donanımlı insanlar tarafından yönetilmesini sağlayarak, eğitimi başarıya ulaştırmak çok önemlidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum