CHP: Her türlü darbeye karşı çıkacağız

CHP: Her türlü darbeye karşı çıkacağız

Ak Partili vekillerin de katıldığı mitingde darbe girişimini lanetleyen CHP lideri, "TBMM'nin temeli cephelerde atılmıştır. Her türlü darbeye ve diktaya karşı çıkmaya devam edeceğiz" dedi

ENDER ALDANMAZ - BİRSEN DÜLGER

CHP'nin İzmir Gündoğdu Meydanı'nda düzenlediği büyük Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde büyük coşku yaşandı. Katılımıcıların parti bayrağı olmadan Türk Bayrakları ile alanda aldığı mitinge sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler de destek verdi. Birlik ve beraberlik buluşmasına Taksim'de olduğu gibi İzmir'de de AK Parti'den destek geldi. Ak Parti İl Başkanı Bülent Delican ve Ak Partili bazı milletvekilleri de platformda yerlerini aldı. CHP İzmir Milletvekilleri, CHP üst yönetimi de mitinge katıldı.

'Kul köle değiliz'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu alana saat 19.45'te giriş yaptı. Sevgi gösterileriyle karşılanan CHP lideri alanı, "Meydanlarda el ele, kol kola olmaya geldik. Merhaba İzmir, bütün inancım sizsiniz" sözleriyle selamladı. Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin Cumhuriyet'e ve parlamenter sisteme karşı yapıldığını belirterek, "Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir" ifadesinde bulundu. Kılıçdaroğlu, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

"Hiç kimse unutmasın; TBMM'nin temeli salonlarda atılmamıştır. Cephelerde atılmıştır. O nedenle Kurtuluş Savaşı'nın yöneten meclisimize Gazi Meclis unvanı verilmiştir. Cumhuriyeti acıyla, gözyaşıyla, gazilerimizle, şehitlerimizle kurduk. Kanımız, canımız var temellerinde. Ordunun içinde yuvalanan bir grup, demokrasiye kast etti. İlk duyduğumuz andan itibaren karşı çıktık. Her türlü darbe ve diktaya karşı çıkmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyet'in farkında olmalıyız. Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Gazi Mustafa Kemal boşuna söylemiyor, Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Biz birilerinin kölesi, kulu değiliz, Türkiye Cumhuriyeti'nin özgür bireyleriyiz. Cumhuriyetimizi kuranlar sağlam temeller üzerine modern bir ülke kurdular. Kurucu değerlerle oynanmamalı."

Laik, bilimsel eğitim

"Cumhuriyetimizi kuranlar sağlam temeller üzerine modern bir ülke kurdular. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ayarlarıyla oynamayın dedim. Biz Cumhuriyet'in kurucu ayarlarını güçlendirmek zorundayız. Bugün laikliğin ve seküler sistemin ne kadar değerli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Laiklik bizi bir arada tutan çimentodur. Kışlaya, camiye, adliyeye siyasetin girmesini asla kabul etmiyoruz.

Darbe girişiminin ardından laik bilimsel eğitimin de önemi ortaya çıktı. Devlette yükselmenin yolu bir cemaate, bir partiye üye olmaktan geçmemelidir. Başta iktidar partisi herkesin bu gerçeği tekrar düşünmesi gerekmektedir. Bu darbe girişimi bize medya özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Bu arada size bir sır vereyim, ben de 6 yıl sonra ilk kez TRT'ye çıktım. Ne darbe ne dikta, tam demokrasi. Darbeyi, demokrasiyi reddediyoruz, tam demokrasiyi özgürlükçü demokrasiyi savunuyoruz. Bir bedel ödenecekse hep beraber ödeyeceğiz."

 

Kani Beko da katıldı

Mitinge DİSK Genel Başkanı Kani Beko da katıldı. KESK, DİSK ve TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların yanı sıra Eğitim-İş, Büro-İş, Güvenlik-Sen, Emek Partisi, Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi- Girişimi, Kaldıraç da katıldı.

2.5 aylık Aysima ve 96'lık dede oradaydı

Mitinge 7'den 77'ye değil, 2.5 aylıktan 96 yaşına kadar herkes oradaydı. Çanakkale'nin Ezine ilçesinden mitinge alanına bastonuyla gelen 96 yaşındaki Niyazi Koç ve 90 yaşındaki Tevfik Aslan, mitinge katılan en yaşlı kişilerdi. 96 yaşındaki Koç, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 senesinde Ezine'ye yaptığı ziyarette ellerinden öptüğünü söyledi.

En küçük katılımcı ise, annesinin kucağında meydana gelen henüz 2.5 aylık Aysima Öztürk idi. Üstünde Türk bayrağı olan minik Aysima, katılımcıların maskotu oldu.

NOTLAR

100 bin bayrak dağıtıldı

- Mitinge destek veren sanatçılar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın seslendirdiği şarkı ve marşlarla coşkulu anlar yaşattı.

- Alanda 6 LED ekrana Mustafa Kemal Atatürk'ün "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" sözleri yansıtıldı.

- Büyükşehir Belediyesi miting için gün boyunca tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz yaparken, dönüş için de özel düzenlemeler yaptı, ek seferler koydu.

- Katılımcılara alanda çay, kahve ve soğuk içeceklerin yanı sıra 1 milyon şişe su ücretsiz servis edildi. Ayrıca vatandaşlara 100 bin Türk Bayrağı dağıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun röportajının yer aldığı gazete de katılımcılara sunuldu. (Hürriyet)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.