CHP: Yeni bir cemaat yapılanması içindeler

CHP: Yeni bir cemaat yapılanması içindeler

CHP'li Milli Eğitim Komisyonu üyeleri, tarafından Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı'na yönelik muhalefet şerhinde, şunlar kaydedildi

MERİÇ TAFOLAR

BAKANLIK DEVRE DIŞI: Sivil toplum örgütleri adı altında dinsel söylem ve eylemleri ile vücut bulmuş bazı vakıf ve dernekler Milli eğitim Bakanlığı'nın politikasını belirler hale gelmiştir. Amacı siyasal iktidarın ideolojisine uygun bir nesil yetiştirmek olan bu vakıflar Milli Eğitim Bakanlığı'na alternatif kurumlar haline gelmişlerdir. Mevcut düzenlemelerle bakanlık devre dışı kalmıştır. Eğitimin planlaması TÜRGEV adlı vakıf ile İlim Yayma Cemiyeti, Önder, Zehra Vakfı, Ensar ve Birlik vakıflarının güdümüne ve yönlendirmelerine bırakılmıştır.

 

TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU İHLAL: 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile tüm eğitim öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmiştir. Bu tasarı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışında açmış olduğu ya da açacağı okullarla ilgili yetki, Maarif Vakfı'na devredilmiş olacaktır. Tasarının bu haliyle yasallaşması halinde anayasanın 174. maddesi ile koruma altına alınan Tevhid-i Tedrisat Kanunu da ihlal edilmiş olacaktır.

SAYIŞTAY DENETLEMELİ: Maarif Vakfı'na anayasaya aykırı olmasına rağmen kamusal görev verilmektedir. Bu durumda vakfın denetiminin Milli Eğitim Bakanlığı'nca da yapılması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir milyon Türk Lirası verilecek olması nedeniyle kuruluş aşamasında Sayıştay tarafından denetlenmelidir.

FARKLI AMAÇLAR: Vakfın neredeyse tüm Mütevelli Heyeti'nin mevcut siyasi iktidar tarafından atanacak olması vakfın siyasi iktidarın güdümünde hareket edeceğinin en önemli göstergesidir. 1981 yılında kurulmuş olan Milli Eğitim Vakfı hali hazırda faaliyetlerini devam ettirmekteyken, benzer nitelikte ve daha üst yetki donanımına sahip yeni bir vakfın kurulmasının altında farklı amaçlar olduğu öngörülebilmektedir. Vakfın yurt dışında faaliyet gösterecek olması ise yeni bir cemaat yapılanmasını akıllara getirmektedir. (Milliyet)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.