CHP'den KHK Tepkisi: AKP Durumu Fırsata Çeviriyor

CHP'den KHK Tepkisi: AKP Durumu Fırsata Çeviriyor

CHP'li Cankurtaran tarafından hazırlanan, "Kanun Hükmünde Kararnameler" başlıklı raporda, CHP'nin KHK'lara yönelik değerlendirmelerine yer verildi. Raporda, şunlar kaydedildi:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran tarafından hazırlanan, "Kanun Hükmünde Kararnameler" başlıklı raporda, "KHK'ların, darbe kalkışmasında rolü olanlara veya cemaate yönelik tedbirlerin ötesine geçerek, ekonomik ve toplumsal hayatın, olağanüstü hale neden olan konularla ilgisi bulunmayan alanlar da dahil olmak üzere, düzenlenmesini kapsamaya başladığı görülmektedir. AKP, durumu fırsata çevirerek, 'cemaat ile mücadele' adı altında, bugüne kadar muhalefet engeline ya da uzun zaman alacak yasama sürecine takılarak, yapılamayan ne varsa, 'serbestçe' gerçekleştirmeye çalışmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Demokrasiye sahip çıkmak, sadece darbe kalkışmasına karşı durmak ile sınırlandırılamaz. Demokrasiye sahip çıkmak demek, kuvvetler ayrılığı, özgürlükler, medyanın bağımsızlığı gibi diğer alanları da kapsayacak şekilde tam demokrasiye sahip çıkmak demektir. Yasamanın yürütmeye bağlanması; diğer bir ifadeyle TBMM'nin, kanunlar yapılırken devre dışı bırakılması demokrasi ile bağdaşmaz."

'Sona ermesi gerekir'

"OHAL dönemindeki olağanüstü uygulamalar, OHAL dönemi bittikten sonra devam edemez. Bunun nedeni, olağanüstü KHK'ların olağanüstü dönemin ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik olmasıdır. Olağanüstü dönemin sona ermesi ile olağanüstü uygulamaların da aynı zamanda sona ermesi gerekmektedir. Olağanüstü karar ve uygulamaların OHAL sonrasında da uygulanması istenirse, bunun tek yolu olağan yasama sürecinin devreye sokularak yasa çıkarılmasıdır.

KHK'ların en kısa sürede TBMM'ye sunulması yönündeki ısrara rağmen, bu sürecin geciktirildiği, AKP'nin kararnameleri yasamadan uzak tutmaya çalıştığı görülmektedir. KHK'ların, darbe kalkışmasında rolü olanlara veya cemaate yönelik tedbirlerin ötesine geçerek, ekonomik ve toplumsal hayatın, olağanüstü hale neden olan konularla ilgisi bulunmayan alanlar da dahil olmak üzere, düzenlenmesini kapsamaya başladığı görülmektedir. AKP, durumu fırsata çevirerek 'Cemaat ile mücadele' adı altında, bugüne kadar muhalefet engeline ya da uzun zaman alacak yasama sürecine takılarak, yapılamayan ne varsa 'serbestçe' gerçekleştirmeye çalışmaktadır."

Meriç Tafolar / Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.