Çocuk istismarına terör cezası

Çocuk istismarına terör cezası

Yeni düzenlemeyle, cinsel saldırı suçu işleyen kişi, tıpkı terör suçluları gibi cezasının dörtte üçünü hapiste geçirecek. 4 yıl yerine 10 yıl cezaevinde yatacak

Cinsel suçlarla ilgili cezaların artırılması için bakanlar seviyesinde üçlü zirve yapıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Aile Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla düzenlenen toplantıda, özelikle çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işleyenlere verilen cezaların artırılması kararlaştırıldı.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 103. maddesindeki çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işleyenlere verilen cezaların alt sınırı, 15 yıl olarak düzenleniyor. Cinsel istismar suçunu işleyenler eskiden cezaların üçte ikisini çekerken yeni düzenlemeyle dörtte üçünü hapiste geçirecek. TCK’ya göre terör suçunu işleyenler de cezaların dörtte üçünü hapiste geçiriyor.

RUH SAĞLIĞI RAPORU UYGULAMASINA SON

Yeni düzenleme ile cinsel istismar suçuna maruz kalanlardan istenen ‘Ruh sağlığı bozulmuştur” raporu uygulamasına son veriliyor. Bu uygulamanın kaldırılması ile cinsel istismar suçuna uğramış olanların ruh sağlıklarının otomatik olarak bozulduğu kabul edilecek. Cinsel istismar suçunun vasi veya bakıcı aile tarafından işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak. Tecavüz mağduru kişinin devlet tarafından tedavi edilmesi sağlanacak.

ZORLA EVLENDİRENE HAPİS

Önümüzdeki yasama döneminde Bakanlar Kurulu’na sunulacak pakette çocuğunu zorla evlendiren anne ve baba da hürriyeti bağlayıcı cezalar kapsamında değerlendirilecek. Böylece ebeveynlere 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası verilebilecek.

Cep mesajıyla tacize iki kat ceza

Bakanların zirvesinde, cinsel suçlarla ilgili cezalara önemli oranda artış getiren yeni düzenlemenin ayrıntıları şu şekilde belirlendi:

1) Basit taciz suçuna verilen 3 aydan 2 yıla kadar olan ceza 4.5 aydan 3 yıla kadar artırılıyor.

2) Cinsel saldırı suçu 2 ila 7 yıl aralığındaydı. Bu ceza 4 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Alt sınırda yüzde 100’e varan bir artış olacak.

3) Nitelikli cinsel saldırı suçları, 7 ile 12 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılıyordu, bu oran 10 ile 20 yıl aralığına çekildi.

4) Çocuk cinsel saldırı suçu, alt sınırda yüzde 100’lük artışla 3-8 yıl aralığından 6 ile 10 yıla çekildi.

5) Nitelikli cinsel saldırı fiillerinde 8 ila 15 yıl arasında olan hapis cezası 12 ila 20 yıl arasına çekildi.

6) Cinsel tacizin posta, elektronik posta, internet ortamlarında teşhir suretiyle veya cep telefonu mesajları yoluyla işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

7) Cinsel saldırı suçun, insanların bir arada toplu bulunmalarının sağladığı kolaylıktan (yılbaşı kutlamaları, konser ve mitingler) faydalanmak suretiyle gerçekleşirse, failler Türk Ceza Kanunu’nun 102. maddesine eklenecek düzenlemeye göre yarı oranında fazla ceza alacak.

EZELHAN ÜSTÜNKAYA - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum