Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Obama'ya ince gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Obama'ya ince gönderme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23. Dünya Enerji Zirvesi'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 23. Dünya Enerji Zirvesi'nde konuşma yaptı. Konuşmasında dünya liderlerine Ortadoğu için çağrıda bulunan Erdoğan, "Ortadoğu'ya barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı" dedi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'ye gelen liderlere teşekkür eden Erdoğan, "Asil duruşunuz, hala darbeci teröristleri bahane ederek insan hakları dersi verenlere umarım örnek olur" ifadelerini kullandı. 

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Dünyanın enerji olimpiyatları olarak nitelendirilen bu kongrenin ülkemizdeki toplantısında 'barış için paylaşalım' mesajını tüm insanlığa ulaşmasını hedefliyoruz. Türkiye'nin Afrika'daki sorunlara bakışı bu coğrafyayla ilgilenen diğer ülkelerden farklıdır. Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz her yerde dile getirdiğimiz, Afrika'da enerjiye ulaşım, bu kongrenin de gündeminde olacak. Afrika'ya özel önem veriyoruz. Ülkemizin tarihinde sömürgecilik utancı yoktur. İlgilenme nedenimiz doğal kaynak ve çıkar değildir. Tamamen insani değerlere bakıyoruz. 

TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILAYAMIYORLAR

2015'teki dönem başkanlığında sağlam sürdürülebilir kapsayıcı büyümeyi G20'nin temel hedefleri haline getirdik. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, beslenmeden, sağlıktan, ısınmadan bahsetmemiz mümkün değil. Elektrikten mağdur 1,1 milyar insanın 650 milyonu Sahra Altı Afrika'da yaşıyor. Kuzey zenginlikteyken, güneyi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

2017 BÜYÜK YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Türkiye enerji büyük ölçüde dışa bağımlı. Bunun yanında son 14 yıldır, Türkiye Dünya ortalamasının üzerinden bir büyüme potansiyeline sahip. Enerji talebimizin yüzde 6 ile yüzde 8 artış göstermektedir. Bizde enerji sepetimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz. Azeri petrolü olmak üzere başta Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattını hayata geçirdik. TANAP'ı inşa ediyoruz. Azeri Gazı Avrupa'ya bu hat üzerinden gidecek. Türk Akımı Projesi için ise çalışmalarımız devam ediyor. Bu projenin çalışması Avrupa'daki gelişmelere paralel geliştirilecektir. Yapılan çalışmalar bu proje için en uygun güzargahın Türkiye olduğunu gösteriyor. Ülkemizin doğalgaz ve enerji Ticaret merkezi haline gelmesi için önemli yatırımlar arefesindeyiz. 2017'de büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. 

TÜRKİYE'YE GÜVENENLER PİŞMAN OLMAYACAKTIR

2010 yılında Rusya ile gerçekleştirilmesine yönelik bir anlaşma imzaladık. Japonya ile de Sinop Nükleer Güç Santrali için anlaşması imzaladık. Üçüncü santral için arayışımız devam ediyor. Bizim böyle enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz elektrik enerjimizin yüzde 10'nu nükleer enerjiden elde etmektir. Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir potansiyel vardık. Bütün enerji şirketlerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'ye güvenenler asla pişman olmamıştır olmayacaktır. 

ERDOĞAN'DAN LİDERLERE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Son dönemde düşen petrol fiyatları enerji yatırımlarını azalttı. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Bunu önlemek için daha yakın işbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı finansmanını sağlayabilmek için yakın işbirliği şarttır. Enerji alanında yapılacak yatırımlarda arzu edilen rakamlara ulaşmak küresel büyümeye de katkı yapacaktır. Küresel büyüme üzerinde de olumlu etki yapacaktır. Tüm projelerin sürdürülebilir şekilde yürütülmelidir. 2015 Eylül'de 2030 gündemini New York'ta, aralıkta ise Paris İklim Anlaşması'nı kabul ettik. Zengin hidro karbon kaynaklarına sahip olmak, huzuru beraberinde getirmiyor.

ORTADOĞU ÇAĞRISI

Dünyanın 4 bir yanından gelen siz değerli devlet başkanlarına sesleniyorum. Ortadoğu'ya barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Ancak şimdi gördükleri helikopter ve uçakların bombalarını görüyor. Musul'daki çoçuk ufka bakınca DEAŞ zulmü ve DEAŞ sonrası mezhepçilik korkusunu görüyor.Musul için gelin birlikte mücadele edelim. Gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım. 

ERDOĞAN'DAN OBAMAYA İNCE GÖNDERME

Adalet istikrar güvenlik çağrıları içi boş, samimiyetsiz beyanlardan değildir. Bedelini en ağır şekilde yaşan bir ülkeyiz. Bu bedel kimi zaman maddi sınırlarda kalırken, kimi zaman geçtiğimiz aylarda yaşanan durum gibi oluyor. Bir grup terörist bağımsızlığımızı milletimizi hedef alan bir darbe girişiminde bulundu. Kurumlarımız bombalandı.15 Temmuz darbe girişimin arkasında FETÖ vardır. 3 ay sonra buraya gelerek, bize ve demokrasimize destek vermiş oldunuz. Teşekkür ederiz. 

241 vatandaşımız şehit oldu, 291 vatandaşımız yaralandı. 15 Temmuz'un arkasında ele başı var. Sizlerde gelerek ülkemize demokrasimize destek vermiş oldunuz. Şahsım adına teşekkür ediyorum. Asil duruşunuz, hala darbeci teröristleri bahane ederek insan hakları dersi verenlere umarım örnek olur. Biz FETÖ yanında DEAŞ ve PKK'nın da yoğun saldırısı altındayız. Bu ülkelerde faaliyet gösteren YPG, DEAŞ, PKK'nın bize yönelik saldırıları. DEAŞ canlı bomba saldırıları gerçekleştirildi. PKK'da güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yönelik saldırılar düzenliyor.

Dün 18 asker ve sivil kardeşimizi şehit ettiler. Bütün bunlarla beraber buradan bir kez daha şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu saldırılar güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarıyla hareket güçleri daralan terör örgütlerinin son kez seslerini çıkarmaya çalışmalarıdır. Diğer devletlerden destek beklemek hakkımız. Suriye ve Irak'ta da aynı hakka sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum