Danıştay'ın Okul Aile Birliği Kararı Ne Anlama Geliyor?

Danıştay'ın Okul Aile Birliği Kararı Ne Anlama Geliyor?

Danıştay Sekizinci Dairesi'nde E/:2014 /6589 nolu açılan dava neticesinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 94. Maddesinin 3. Fıkrası'nda geçen "veya bütçe dışı kaynaklarca" ibaresi durdurulmuştur. Peki ilgili hükmün durdurulması nasıl yorumlanmalıdır?

ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNİN 94. MADDESİNİN 3. FIKRASININ DANIŞTAY TARAFINDAN DURUDURULMASI NE ANLAMA GELİYOR?

                Danıştay Sekizinci Dairesi'nde E/:2014 /6589 nolu açılan dava neticesinde Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 94. Maddesinin 3. Fıkrası'nda geçen "veya bütçe dışı kaynaklarca" ibaresi durdurulmuştur. Peki ilgili hükmün durdurulması nasıl yorumlanmalıdır?

                Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 94. Maddesi:

 Diğer personel

MADDE 94- (1) Okullarda;

  1. Bakım, onarım ve uygulama sınıfları dâhil alanlarıyla ilgili hizmetleri yürütmek, eğitim ve öğretim etkinliklerinde öğretmenlere yardımcı olmak üzere teknisyen,
  2. Kütüphaneyle ilgili işleri yürütmek üzere kütüphane memuru,
  3. Aracı bulunan okullarda şoför,

ç) Temizlik hizmetlerini yürütmek üzere hizmetli,

d) Bahçeyle ilgili görevleri yürütmek üzere bahçıvan,

e) Okulun ısınma işlerini yürütmek üzere kaloriferci,

f) Bina ve tesisler ile araç ve gerecin güvenliğini sağlamak üzere gece bekçisi, koruma memuru veya güvenlik görevlisi,

g) Ambar ve depoyla ilgili görevleri yürütmek üzere ambar memuru,

ğ) Sağlık hizmetleri ve okul revirinin iş ve işlemlerini yürütmek üzere hemşire,

h) Yemekhanesi bulunan okullarda yemek çıkarılmasına yönelik iş ve işlemleri yürütmek üzere aşçı,

ı) İhtiyaç duyulan diğer alanlarda personel

çalıştırılabilir.

(2) Personelin görevleri, ilgili mevzuatı çerçevesinde okul müdürünce belirlenerek ilgililere yazılı olarak tebliğ edilir.

(3) Kadrolu personel dışında, ücretleri genel bütçe veya bütçe dışı kaynaklarca karşılanarak hizmet satın alma yoluyla çalıştırılacak personelin görevlerine ilişkin esas ve usuller sözleşmeyle belirlenir.

 

şeklindedir. Yönetmeliğinin 94. maddesinin başından itibaren çalıştırılacak diğer personellerin vasıfları ve nasıl çalıştırılacakları belirtilmiştir. 3. Maddesinde genel bütçeye dahil personellerin sözleşme ile çalıştırılabileceklerinin yanında, genel bütçe dışı personelin de sözleşme ile çalıştırılabilecekleri belirtilmiştir.

Danıştay 8. Dairesinin "veya bütçe dışı kaynaklar" ibaresinin yürütmesini durdurmasını okul aile birlikleri bütçelerinden diğer personel çalıştırılmasına yönelik hizmet satın alınmasının yürütmesinin durdurulması gibi yorumlar yapılmıştır. Halbuki okul aile birliklerinin hizmet satın almalarına ilişkin hükümler Okul Aile Birliği Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Burada kastedilen, okullar memur statüsündeki diğer personellerine görevlerini taksim edebilir ve ilgililerine yazılı olarak tebliğ edebilirler. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü bütçesinden tahsil edilen hizmetliler için de görev taksimi ve görevlerinin yazılı tebliğini yapabilirler.

Okul aile birliği bütçelerinden hizmet satın almada ise taşeron firmalardan iş bir bütün olarak satın alınmaktadır. Sözleşme hükümlerine okulun hangi sıklıkta temizleneceği, hangi malzemelerin kullanılacağı vb. hükümler firma ile aile birliği yönetim organı arasında imzalanan sözleşme ile belirlenmektedir.

Danıştay 8. Dairesi aile birliklerinin taşeron firmalardan hizmeti satın aldıklarını, okul müdürlerinin firma adına çalışan personele görev dağılımı yapamayacağını, bu usulle çalışan personelin çalışma usullerini ilgili firmaların belirleyeceğine dair bir karar almıştır.

Bayram AKYÜZ

Eğitim Yöneticisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.