Davutoğlu'ndan AB vizesine yeni şart açıklaması

Davutoğlu'ndan AB vizesine yeni şart açıklaması

Davutoğlu, AB'nin vize muafiyetini tamamen rafa kaldırdığı iddialarına ilişkin açıklama yaparken Obama ve Putin görüşmesini de yorumladı.

Başbakan Davutoğlu, AB vize muafiyetinin ertelenmesi yada tamamen rafa kaldırılması iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, Obama ve Putin arasındaki Türkiye-Suriye sınırı konulu görüşmeye de tepki gösterdi.

Vize serbestisinin Haziran'da hayata geçirilmesini umduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Haziran ayında vize muafiyetinin olmaması durumunda Türkiye de yapması gerekeni yapmayacaktır" dedi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, bugün gece saatlerinde Fransa'nın Strazburg kentine gidecek Davutoğlu'nun, AKPM Başkanı Pedro Agramunt'un daveti üzerine gerçekleştireceği ziyaret kapsamında, yarın AKPM Genel Kuruluna hitap edeceği belirtildi.

Başbakan Davutoğlu, ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

VİZE SERBESTİSİ RAFA MI KALKTI?

Başbakan Davutoğlu'nun AB'nin vize muafiyetini ertelemesi yada tamamen rafa kaldırması iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Ziyarette önemli konular görüşülecek. Türkiye, AB konusunda üzerine düşeni yapıyor. AB normlarından biri ahde vefadır. Vize muafiyeti konusunda bize resmi olarak iletilmiş bir açıklama yok. Böyle bir gelişmeye ihtimal vermiyorum. Haziran ayında vize muafiyetinin olmaması durumunda Türkiye de yapması gerekeni yapmayacaktır.

5 yıldır süren iç savaşın yıkım gerçekleştirdiği Suriye'de durum belli. Dünyanın Türkiye'ye teşekkür borcu vardır, hesap sormaya hakkı yoktur."

OBAMA VE PUTİN'İN TÜRKİYE SINIRI GÖRÜŞMESİ
Davutoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama yaptıkları telefon görüşmesinde Suriye'de ateşkesin korunabilmesi için "Türkiye ile sınırın kapatılması" konusunu konuşmalarıyla ilgili "Türkiye sınırlarıyla ilgili nihai kararı sadece Türkiye Cumhuriyeti verir." dedi.
Davutoğlu "Türkiye’nin gıyabında iki ülke liderinin yaptığı görüşmelerin bir karşılığı ya da anlamı yoktur. Türkiye’nin sınırları sadece Türkiye’yi ilgilendirir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’nin sınırları, sadece mültecilere insani bakımdan açık olmuştur." diyen Davutoğlu, "Dünya’nın Türkiye’ye sadece teşekkür borcu vardır. Hesap sormaya hakkı ya da haddi kimsenin yoktur" diye devam etti. 

Başbakan, Kilis'e düşen roketlerle ilgili olarak ise "Kilis’te gerekli tüm tedbirleri Genelkurmay Başkanlığımız almıştır. Almaya da devam edecektir." değerlendirmesini yaptı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.