Derece ve kademe ilerlemelerinde Devlet kesintisi nedir?

Derece ve kademe ilerlemelerinde Devlet kesintisi nedir?

Memurların derece ve kademe ilerlemelerinde % 100 Devlet Karşılığı kesintisi nedir?

Memurların derece ve kademe ilerlemelerinde % 100 Devlet Karşılığı kesintisi nedir?

Kesinti devamlı mı yapılmaktadır?

2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa memurluğa başlamış kişilerin aylıklarından da bu kesinti yapılır mı?

Yazımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz.

3 yazıdan oluşan yazı dizimizin ilk yazısında, emeklilik kesintilerindeki temel kavramları, ikinci yazıda ise giriş keseneği konusunu ele almıştık. Bu yazımızda ise % 100 Devlet Karşılığı kesintisini ele alacağız.

>% 100 artış farkı nedir, kesinti oranı nasıldır?

Memurlar, SSK'lı, Bağ-Kurlu, askerlik vb. gibi intibak işlemleri yapıldıkça derece ve kademeleri de yükselir. Memurlar görev yaptıkları sürece hizmet süreleri de artacağından kıdem aylıkları da yükselir. Memurlar, ek göstergesi olmayan bir görevden ek göstergeli bir göreve gelebilir veya derece ve kademelerinin yükselmesinden dolayı ek gösterge elde edebilir veyahut da ek göstergeli bir görevden daha yüksek ek göstergeye sahip olabilirler. İşte bu yükselmelerinin bir karşılığının olması gerekiyor. Sistem bu yükselmelerin karşılığı olarak % 100 artış farkıdenilen bir sistemi ortaya çıkarmıştır. Bu fark Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmektedir. Kesintinin açık bir izahı bulunmamakta, ancak bu kesintinin aktif pasif dengesinin sağlanmasına yönelik bir işlem olduğunu değerlendirebiliriz.

Hesaplama şeklinde dikkate alınan kalemler şu şekildedir:
- Derece ve kademe,
- Gösterge, 
- Ek gösterge (ek göstergesi olanlarda)
- Kıdem aylığı,

Bunun dışında normal % 36 oranındaki kalemlerden Taban Aylığı, 5434 sayılı Kanun Ek Madde 70 hükmündeki oransal tutarlar % 100 artış tutarına dahil edilmemektedir.

Bunun içinde ;
Kıdem aylığı x 20 x Memur Maaş Katsayısı = TUTAR
Derece ve Kademenin göstergesi x Memur Maaş Katsayısı = TUTAR
Ek gösterge (ek göstergesi olanlarda) x Memur Maaş Katsayısı = TUTAR

Bu 3 tutar memurun bulunduğu durum ile yükseldiği duruma göre ayrı ayrı yapılır. Aradaki farkın iki katı kişi keseneği ve kurum bütçesinden karşılanarak % 100 artış farkı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. 
Bu işlem sürekli olarak yapılmaz. Ne zaman ki memurun derecesinde, kademesinde, göstergesinde, ek göstergesinde, kıdem aylığında ister aynı anda isterse ayrı ayrı zamanlarda bir artış olur, yeni durumuna göre alacağı aylık zamanında kesintiler yapılır, sürekli olarak yapılmaz. 

2008 SONRASI GİRİŞLİLER

% 100 artış farkı adı altında kesintiler, 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memurluğa başlamış olanlardan yapılmamaktadır.

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.