Dershane raporu; Kumarhaneler de teşebbüstü!

Dershane raporu; Kumarhaneler de teşebbüstü!

AYM, dershanelerin kapatılmasını öngören yasanın iptali istemine yönelik başvuruyu pazartesi görüşecek. "İptal isteminin reddi" yönünde görüş bildiren raportör, tezini ilginç bir örnekle savundu: "Kumarhaneler de özel teşebbüstü, kapatıldığında sorun olma

Fevzi ÇAKIR

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), milyonlarca öğrenci ve binlerce öğretmeni doğrudan ilgilendiren dershane konusunu pazartesi karara bağlaması bekleniyor. Yüksek Mahkeme, CHP'nin 1 Mart 2014'te yasalaşan 'Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptal istemini esastan görüşecek. Söz konusu düzenleme dershanelerin kapatılmasını içeriyor.

BAKAN AVCI DA KATILDI

AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın daveti üzerine dün davanın tarafları mahkemede görüşlerini açıkladı. Özel oturuma, Milli Eğitim Bakanlığı adeta 'çıkarma' yaptı. Oturuma, Milli Eğitim Bakanı Bakan Nabi Avcı'nın yanı sıra Müsteşar Yusuf Tekin ile Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ile birlikte 12 bürokrat katıldı. Dershane düzenlemesini kapsamlı bir dönüşüm süreci olarak ifade eden Bakan Avcı'nın "Bu, yoğun sınav koşullarının bir sonucu olarak ortaya çıkan dershaneciliğin, bütün müktesebatıyla birlikte özel öğretim kurumuna çevrilmesi sürecidir. Dönüşümle birlikte özel eğitim sektörü dünden daha güçlüdür ve eğitimimize daha fazla hizmet etme imkanına kavuşmuştur. Düzenlemenin iptal isteminin reddini talep ediyoruz" dediği öğrenildi. Sektör temsilcileri ise dershanelerin kapatılmamasını istedi, gerekçelerini sıraladı. ÖZDEBİR, Pak Eğitim İşçileri Sendikası ve Merkez Örgütü Yöneticileri Derneği yetkilileri oturuma katılan sektör temsilcileri oldu.

 

RAPORTÖR 'RET' İSTEDİ

Dosya üzerindeki incelemesini tamamlayan mahkeme raportörünün ise düzenlemenin iptali isteminin tümden reddedilmesini istediği öğrenildi. Raportör, ret istemesinin gerekçesinde ise ilginç bir benzetme yaptı. Kumarhanelerin de 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldığını anımsatan raportör, o dönem de 'özel teşebbüse müdahale' tartışmalarının yaşandığını kaydetti. Tüm tartışmalara rağmen kumarhanelerin kapatıldığına ve bir sorun yaşanmadığına işaret eden raportör, dershanelerin kapatılmasının da Anayasa'da güvence altına alınan "özel teşebbüs hakkı"na aykırı olmadığını savundu.

YASA NE GETİRMİŞTİ?

Söz konusu yasa ile dershanelerin en geç 1 Eylül 2015'te kapanması öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurarak dönüşüm programına katılan dershaneler, yoluna özel okul ya da etüt merkezi olarak devam edecek. Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde kurs ve dershane açılamayacağı, etüt merkezlerine yalnızca 12 yaşın altında öğrenci alınabileceği hükme bağlandı. Yasa ile 1 Ocak 2014 itibarıyla 6 yıldır sigortalı olarak çalışan, emekli maaşı ya da malullük aylığı almayan dershane öğretmenlerinin de KPSS aranmaksızın sözlü sınavla bakanlık kadrolarına alınması kararlaştırılmıştı. AYM'nin iptal kararı vermesi durumunda tüm bu düzenlemelerde başa dönülmüş olacak ve dershaneler kapanmayacak.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum