Dershanede, '3 ders şartı' kalktı

Dershanede, '3 ders şartı' kalktı

Danıştay, MEB'in 18 Eylül 2015'te yayımladığı dershanelerin özel öğretim kurslarına dönüşmesini düzenleyen genelgesinin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Özel kursların, yalnızca üç dersten açılabilmesi yönündeki hükmün yürütmesi ise durduruldu

Danıştay 8. Daire, Milli eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 18 Eylül 2015'te yayımladığı, Özel Öğretim Kurumları ile İlgili İşlemler Konulu genelgesinin, "Dersahelerin özel öğretim kurumlarına dönüşmesini" düzenleyen hükümlerinin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Özel kursların, yalnızca üç dersten açılabilmesi yönündeki genelge hükmünün ise yürütmesini durdurdu.

Genelgenin, en fazla üç bilim grubunda özel öğretim kursu açılabileceğine ilişkin 7. maddesinin ise yürütmesi durduruldu. Yürütmenin durdurulmasına ilişkin gerekçede, kursların faaliyet alanıyla ilgili mevzuatta bir sınırlama bulunmadığı, davalı idare tarafından da en fazla üç bilim grubu sınırlamasının hangi gerekçelerle getirildiğinin ortaya konulamadığı kaydedildi. Gerekçede, özel öğretim kurslarını, yönetmelikte yer alan sekiz bilim grubundan en fazla üçüyle ilgili eğitim vermeye zorlamanın, bu kurumların faaliyetlerini büyük ölçüde kısıtlayacağı, özel teşebbüs hürriyetini zedeleyeceği tespiti yapıldı.

Özel öğretim kursu faaliyetlerinin üç bilim grubuyla sınırlanması nedeniyle daha fazla bilim grubundan eğitim almak isteyen kursiyerlerin birden fazla kursa gitmek zorunda kalacağının altı çizilen gerekçede, kursiyerlerin talep ettiği bilim gruplarını birarada veren kurs bulmakta zorlanacağı, düzenlemenin kişilerin eğitim-öğrenim hakkını kullanılamaz hale getirebileceği vurgulandı.

MEB yetkililerince "en fazla üç bilim grubunda özel öğretim kursu açılabileceği" yönündeki maddeye ilişkin gerekçeli kararın bakanlığa ulaşmasının ardından gerekenin yapılacağı belirtildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.