Devlet katkılı konut sandığı geliyor

Devlet katkılı konut sandığı geliyor

Hükümet konut alımlarını teşvik edecek yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Özellikle düşük ve orta gelir grubunun hedeflendiği ve piyasadan daha düşük finansman maliyetleriyle konut edindirmeyi amaçlayan sistemde devlet katkısı da olacak

Düşük ve orta gelir grubunun ev sahibi olmasını kolaylaştıran bir düzenleme hayata geçiriliyor. Konut alımını teşvik edecek düzenleme kapsamında; "Yapı Tasarruf Sandığı" kurulması planlanıyor. Devletin bu sandığa yapacağı katkı ile hem vatandaş ev sahibi olması kolaylaşacak hem de 350'ye yakın çeşit ürünün satış sirkülasyonunu sağlayan inşaat sektörünün rahatlaması sağlanacak.

"Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi" olarak adlandırılan düzenlemenin, üzerinde çalışılan torba kanunda yer alacağı belirtiliyor. Ankara'da hazırlıkları yapılan düzenlenenin kısa süre içinde ilan edilmesi planlanıyor.

DUYURUSU YAKINDA

Çalışmayla ilgili bilgi veren yetkililer, "Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi"nin gerekçesini şöyle açıklıyor: Türkiye'de mortgage sistemini yavaş yavaş ortaya çıkartacak uzmanlaşmış bankacılığın gündeme gelmesi söz konusu. Bununla ilgili adımlar atılıyor. Bunlardan biri de yapı tasarruf sandığı sistemi."

Daha düşük faizle herkesin ev sahibi olmasını sağlayacak sistemin özellikle de yoksul ve orta kesime yönelik bir uygulama olacağı konuşuluyor. Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulanan sistemin, özellikle Almanya'da başarıyla sürdürüldüğüne dikkat çeken yetkililer, "Almanya'daki uygulamanın bir benzerini Türkiye'ye taşıma doğrultusunda bir adım atıldı... Şu anda torba kanunda, çok yakında ilan edilecek" bilgisini veriyor.

DÜŞÜK MALİYETLE EV SAHİBİ OLMA İMKANI

Ankara'da detayları üzerinde çalışılan sistemde kredi ve mevduat faizleri oldukça düşük yani ortalamaların çok altında olacak. Bazı bankaların uzun zamandır bu sistemin üzerinde çalıştığına dikkat çeken yetkililer, sistemin detaylarına ilişkin şunları kaydetti: Yalnızca konut alımında değil, tadilat işlemlerinde, konut kredilerinin daha hızlı kapatılmasında ve konut amaçlı diğer kullanımlarda da bu sistem geçerli olabilir. Bu sistem kapalı bir sistem olduğu için sermaye piyasalarının dalgalanmasından çok az etkileniyor ya da hiç etkilenmiyor."

YeniŞafak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.