Diyanet'ten, görevde yükselme iptaline ilginç çözüm

Diyanet'ten, görevde yükselme iptaline ilginç çözüm

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara İdare Mahkemesinin verdiği iptal kararını sadece kişi yönünden uyguladı

Ankara İdare Mahkemesinin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevde yükselme uygulamasıyla ilgili verdiği kararı yayımlamıştık.

Kararda, "02.01.2014 tarihli Görevde Yükselme (Şube Müdürü) mülakat sınavında ve dolayısıyla da söz konusu mülakat sınavında davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir." ifadelerini sadece kişi yönünden uygulamış ve davayı açan Şef'i mülakata alarak mahkeme kararının gereğini yerine getirdiğini belirtmiştir.

Oysaki karar tekrar incelendiğinde şunlar görülecektir.

1- Davanın açılma nedeni, hem kişinin başarısız sayılma işlemi hem de mülakat sınavının tümünün iptalidir.

2- Mülakat sınavının tümünün iptali için açılacak bir dava da Danıştay'da değil, idare mahkemesinde açılır.

3- İptalin gerekçesi, yönetmelikte yer alan hükümlerin uygulanmamasıdır. Örneğin yönetmelik sınav komisyonunun 5 kişi oluşturulmasını istemiş ama komisyon 3 kişiden oluşturulmuştur. Yönetmelik tek sınav komisyonu demiş ama 3 ay sınav komisyonu oluşturulmuştur.

4- Mahkeme kararında açık olarak davacının mülakat sınavında başarısız sayılma işleminin yanı sıra mülakat sınavının kendisinde de hukuka uygunluk bulunmadığı belirtilmiştir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, Diyanet'in mahkeme kararını sadece dava açan yönünden uygulaması hukuka uygun bir davranış değildir. Mahkeme kararına göre tüm mülakat iptal olmuş olup, mülakatların yönetmeliğe uygun olarak yenilenmesi gerekmektedir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.