Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanma nedeni

Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanma nedeni

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Peki bu günün nasıl ortaya çıktığını ve neden hatırlatıldığını biliyor musunuz?

8 Mart 2014 Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Kadınlarımızı, bir günlüğüne de olsa hatırlama nezaketi gösterdiğimiz bu gün, aslında yine kadınlarımızın başına gelen korkunç bir olaydan sonra kutlanmaya başlamıştır.

129 KADIN İŞÇİ YANARAK ÖLDÜ

1857 Amerika’sının New York’unda, 40 bin kadın dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşullarına sahip olabilmek adına bir fabrikada grev gerçekleştirmek istediler. Gerçekleştirdiler de. Ancak polisin kadın işçilere müdahale etmesi ve cereyan eden olaylar dâhilinde kadın işçiler fabrikaya kapatıldı, kitlendi. Ancak o anda çıkan ani bir yangın nedeniyle, can havliyle kaçmaya yeltenen kadınlarımız, fabrika önlerindeki barikatların azizliğine uğradı ve 129 kadın işçi, oracıkta yanarak hayatlarını kaybettiler. Düzenlenen cenaze törenine 10 bini aşkın insan katıldı.

CLARA ZETKİN'İN ÖNERİSİ

26-27 Ağustos’ta Danimarka’nın Kopenhag kentinde II. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, yani Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında, Almanya Sosyal Demokrat Parti önderlerinden Clara Zetkin 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçilerin anısına 8 Mart’ın International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

SAVAŞ YILLARINDA KUTLANMASI YASAKLANDI

İlk yıllarda Dünya Kadınlar Günü için belli bir tarih saptanmamıştı. Her yıl değişik tarihlerde, ama hep ilkbahar aylarında kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 60’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de kutlanmaya başladı. Ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı ise yazılmamıştır.

1921’DEN BERİ EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı. O yıllarda “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanan bu önemli gün, 1975’ten itibaren daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. Türkiye’nin, “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından etkilenmesi sonucu, 1975 yılında Türkiye 1975 Kadın Yılı kongresi düzenlendi.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra ise, Türkiye’de dört yıl süreyle 8 Mart’ta herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü her yıl, çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya başlandı.

ensonhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.