Eğitim Sen: Müdür yardımcılığı sınavı iptal edilmemeli

Eğitim Sen: Müdür yardımcılığı sınavı iptal edilmemeli

MÜDÜR BAŞYARDIMCISI, MÜDÜR YARDIMCISI GÖREVLENDİRMELERİ VE YAZILI SINAVI HAKKINDA AÇIKLAMA

EĞİTİM SEN'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

MÜDÜR BAŞYARDIMCISI, MÜDÜR YARDIMCISI GÖREVLENDİRMELERİ VE YAZILI SINAVI HAKKINDA AÇIKLAMA

10.06.2014 günlü ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin "Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına görevlendirme" başlıklı 23. Maddesinin 1. Fıkrası hakkında, Danıştay İdari Dava Daireleri 18.02.2015 günlü, 2014/1151 sayılı kararı ile yürütülmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu "dava konusu düzenleme ile müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı görevlendirmelerinde hiçbir objektif kıstas öngörülmemesi, takdir yetkisine mutlak ölçüde bir etki kazandırması, hiçbir değerlendirme kriterine yer vermeyerek hukuka uygunluk denetiminin etkinliğini daraltması, görevin gerektirdiği niteliklere sahip en uygun personelin seçimini ve dolayısı ile kamu hizmetinin iyi işlemesini zorlaştırıcı bir etki yaratması ayrıca adayların görevlendirmelerden haberdar olmasını sağlayacak duyuruya yer vermeyerek geniş katılımı ve fırsat eşitliğini ortadan kaldırması nedenleriyle hukuka uygun olmadığı" gerekçesi ile düzenlemenin yürütmesini durdurmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirmelerine Dair Yönetmelik'in 24. Maddesinin 5. Fıkrasındaki "Dört yıllık görev süresini dolduran müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görev süreleri eğitim kurumu müdürünün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile dört yıl süreyle uzatılabilir." Şeklindeki hükmün ve 26.maddenin 3.fıkrasında yer alan "Kurucu müdür olarak görev yapmakta oldukları eğitimi kurumuna, bu kuruma müdür normunun verildiği ilk dönemde müdür olarak görevlendirme isteğinde bulunanlar ile müdürlükte dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan halen müdür olarak görev yaptıkları eğitim kurumuna yeniden müdür olarak görevlendirme isteğinde bulunanlara, söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarına göre belirlenen puanlara sekiz puan daha ilave edilir." şeklindeki hükmün yürütmesi de durdurulmuştur.

24.maddenin yürütmesinin durdurulmasıyla mevcut müdür yardımcıları ve müdür başyardımcılarının yazılı sınava girmeksizin görevlendirilmeleri ortadan kalkmıştır. Yazılı sınavın liyakata uygun ve objektif sonuçlar doğuracağı kuşkusuzdur. Bu süreçten sonra, 01.2016 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu yayınlanmış ve kılavuzun "Sınavda Uygulanacak Testler" bölümünde sınav konuları arasında "Atatürk İlke ve İnkilapları" alanının yer almaması nedeniyle başka bir sendikaca dava açılmış ve kılavuzun bu hükmünün de yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Gelinen aşamada yazılı sınav sonuçlarının iptal edilip edilmeyeceği, Danıştay kararının ne şekilde uygulanacağı ve diğer sendikaların beyanları çerçevesinde açıklama yapmak gerekmiştir.

Öncelikle belirtmeliyiz ki, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzunca bir süredir ilk kez uygulamış olduğu yazılı sınav olması ve sözlü sınav ve/veya sınavsız görevlendirmelere göre daha objektif olması nedeniyle mevcut yazılı sınav sonuçları iptal edilmemeli, ancak Danıştay'ın yürütmenin durdurulması kararına göre de iptal edilen eksik düzenleme bir sonraki sınav için kılavuzda yer almalıdır.

Bugüne kadar yönetmelik hükümleri hakkında verilmiş olan mahkeme kararlarını neredeyse hiç uygulamayan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, yazılı sınav sonuçlarını uygulamaması ihtimali ve bu yönde açıklamalar yapan başkaca sendikaların yazılı sınavın hukuken sakat hale geldiği yönündeki açıklamaları ancak sınavsız görevlendirmenin önünü açma isteği ile açıklanabilir.

Eğitim Sen olarak; eğitim kurumları müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı yazılı sınav sonuçlarına göre görevlendirme yapılması ve Danıştay'ın yürütmenin durdurulması kararı çerçevesinde bir sonraki yazılı sınav konularının düzenlenmesi yönünde çaba ve görüşmelerimiz devam edecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum