Eğitim sendikalarının peşinde koştuğu yetki nedir?

Eğitim sendikalarının peşinde koştuğu yetki nedir?

Eğitim sendikalarının peşinde koştuğu yetki nedir?

15 Mayıs itibari ile bir yetki dönemi daha sona erdi. Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yetkli sendikalar belirlenecek.

Peki, yetki nedir?

Genel olarak üç tür yetki vardır.

1- GENEL YETKİ

Birincisi Türkiye geneli yetki olup GENEL YETKİ olarak tanımlanmaktadır.

Tüm illerdeki sendikaların üye sayıları ayrı ayrı toplanarak Türkiye'deki en çok üyeye sahip sendika belirlenip bu sendikaya GENEL YETKİ verilmektedir.

GENEL YETKİ de, Türkiye genelinde yetkili olan sendikaya verilen 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre, kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için hükümetle toplu sözleşme masasında temsil edilme yetkisidir.

2- İL GENELİ YETKİ

İkincisi il yetkisi olup İL GENELİ YETKİ olarak tanımlanmaktadır.

Tüm ilçelerdeki sendikaların ayrı ayrı üye sayıları toplanarak ildeki en çok üyeye sahip sendika belirlenip bu sendikaya İL GENELİ YETKİ verilmektedir.

İL GENELİ YETKİ de, genel olarak Öğretmen Atama Komisyonu ve Yönetici Atama Komisyonunda kullanılmaktaydı. Fakat yönetmelik değişiklikleri ile 2 yıl önce yönetici atama komisyonundan 1 ay öncede Öğretmen Atama Komisyonundan yetkili sendikalar çıkarılmıştır.

Dolaysıyla İL GENELİ YETKİ'nin kullanılacağı hiçbir durum bulunmamaktadır. İL GENELİ YETKİ'nin hiç bir önemide yoktur.

Şöyle ki;

İl Eğitim Personeli Planlama Kurulu (Öğretmen Atama Komisyonu) Yetkisi

06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinin "İl Eğitim Personeli Planlama Kurulu" başlıklı 8. maddesine göre (d) fıkrasındaki; " d) 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre o ilde eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren sendikalardan en çok üyeye sahip sendikanın temsilcisinin yer aldığı il eğitim personeli planlama kurulu oluşturulur." hükümlerine göre yetkili sendika, Öğretmen Atama Komisyonunda öğretmenleri temsil etmekteydi.

Fakat 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile bu yetki kaldırılmıştır.

Artık hiçbir sendika Öğretmen Atama Komisyonunda temsil edilmeyecektir.

Yönetici Atama ve Yer Değiştirme İl Değerlendirme Komisyonu (Yönetici Atama Komisyonu) Yetkisi

13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 09.08.2011 tarih ve 28020 sayılı Resmi Gazetede yayımlana yönetmelik ile 9. maddesinde yapılan değişiklikle Yönetici Atama ve Yer Değiştirme İl Değerlendirme Komisyonunda 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa göre eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren sendikalardan o ilde Bakanlık personeli bakımından en çok üyeye sahip sendika, Yönetici Atama Komisyonunda öğretmenleri temsil etmekteydi.

Fakat 28.02.2013 Tarihli ve 28573 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile bu yetki kaldırılmıştır.

Artık hiçbir sendika Yönetici Atama Komisyonunda 2 yıldır temsil edilmemektedir.

3- PROMOSYON YETKİSİ

Üçüncüsü ilçe yetkisi olup PROMOSYON YETKİSİ olarak tanımlanmaktadır.

Bir ilin ilçesindeki sendikaların üye sayıları ayrı ayrı toplanarak ilçedeki en çok üyeye sahip sendika belirlenip bu sendikayaPROMOSYON YETKİSİ verilmektedir.

İlçe Yetkisi yani PROMOSYON YETKİSİ de, Başbakanlığın 20.07.2007 tarih ve 2007/21 sayılı Genelgesine göre ilçede yetkili olan sendika banka ile yapılacak promosyon anlaşmalarına temsil edilme yetkisidir. Bu yetki halen devam etmektedir.

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum