Eğitim Uzmanlarına Uygulanan Haksızlık Sonlandırılmalıdır

Eğitim Uzmanlarına Uygulanan Haksızlık Sonlandırılmalıdır

Eğitim Uzmanlarına Uygulanan Haksızlık Sonlandırılmalıdır

Ocak 2015 tarihinde MEB Şube müdürü, ilçe Milli Eğitim Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı iken Şahsa Bağlı Eğitim Uzmanlığına atananların dışında her devlet memuru az veya çok zamlı maaş alacaktır. Eğitim uzmanlarının maaşları düşük tutulmak, şahsa bağlı eğitim uzman maaşları da dondurulmak suretiyle çifte haksızlık yapılmaktadır.

Bilindiği üzere 14 Eylül 2011 tarihli ve 28054 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılanma çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatında bir kısım değişiklikler yapılarak, Genel Müdür yardımcıları. Daire Başkanları,Grup Başkanları , İl Milli Eğitim Müdürleri ile MEB Merkez Teşkilatında çalışan Şube Müdürleri o zaman yeni ihdas edilen "Şahsa Bağlı Kadro”ya atanmış kadro unvanları ve özlük hakları korunmak suretiyle aktif çalışma şartları ortadan kaldırılmıştır.

Bu uygulama haksızlık mı, değil mi?

Daha sonra 14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6528 Sayılı “Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 25 inci maddesiyle 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen geçici 10.Madde ye istinaden Genel Müdür yardımcıları. Daire Başkanları,Grup Başkanları ve İl Milli Eğitim Müdürlerinin kazanılmış özlük ve idari hakları korunurken, MEB Şube müdürleri, ilçe Milli Eğitim Müdürleri ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları "Şahsa Bağlı Eğitim Uzmanlığı " kadrosuna atanmak suretiyle maaşları dondurulmuş özlük idari ve itibari hakları ellerinden alınmıştır.

Daha sonra yapılan bu düzenleme ile her iki grupta havuz tabir edilen yerlerde istihdam edilirken üst düzey bürokratların maaş ve özlük haklarına dokunulmadığı halde MEB Şube müdürleri, ilçe Milli Eğitim Müdürleri ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarının unvanları şahsa bağlı uzmanlığa dönüştürülmesinin hangi ali ihtiyaca binaen yapıldığı gerçekten merak konusudur. Hizmetin verimliliğini artırmak için mi? Bu çalışanlar arasında eşitlik sağlamak için mi? Bu uygulama haksızlık mı, değil mi? Böyle bir uygulama şeklini ihdas edenler bu soruların cevabını vermelidirler.

Düz memur ile öğretmen arasında maaş alan ve her zaman bir haksızlığın parçası olmaktan kendilerini kurtaramayan eğitim uzmanı maaşlarının MEB şube müdürlerinin seviyesine çıkarılması ve bir haksızlığın sonlandırılması formülü varken, MEB Şube müdürü, ilçe Milli Eğitim Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarının şahsa bağlı uzman yapılıp maaşlarının dondurulması şeklinde uygulama yoluna gidilmesini adalet, eşitlik hakkaniyet ölçüsüyle bağdaştırmak mümkün müdür?

Eğitim uzmanları vasıfsız eleman gibi algılanmamalıdır.

Öteden beri MEB bünyesinde Eğitim uzmanı, APK uzmanı, Talim Terbiye Kurul Uzmanı gibi uzman çeşitliliği yaşanırken, son yıllarda bunlara MEB Uzmanlığı ,Şahsa bağlı eğitim uzmanlığı ile MEB bünyesinde öğretmen kadrosuyla görevlendirmeli çalışırken eğitim uzmanlığına atananlarda buna eklenmek suretiyle çeşitlilik daha da artırılmıştır. Oysa ki Uzman belli bir işte, belli bir konuda bilgi, görüş ve becerisi çok olan kimse, mütehassıs, kompetan demektir. Tarifinden de anlaşıldığı üzere uzmanlık her kurumda vasıflı bir kamu görevlisi olarak algılanmalıdır. Bir şube müdürünün ,İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısının, İlçe Milli Eğitim Müdürünün kadrosunun uzmanlığa çevrilmesi ile kendilerine uzman denilebilir mi? Ne yazık ki MEB de uzman; yönetim basamağı olmayan ve özlük hakları itibariyle de daha alt kadro sayılan vasıfsız bir eleman gibi algılanmaktadır.

Özellikle yeni ihdas edilen MEB uzmanlığı maaşlarının bir daire başkanı maaşına denk tutulurken, Eğitim uzmana maaşlarının öğretmen maaşı ile bir memur maaşı arasında tutulması , Şahsa Bağlı Eğitim uzman maaşlarının eğitim uzmanlarının kendilerine ulaşıncaya kadar dondurulması açıkça bir hak gaspı ve hukuk ihlali olduğu gibi en basit tabiriyle uzmanlık mesleğini hafife almak demektir.

Şahsa bağlı uzman maaşlarının dondurulması hak ihlalidir

Eğer 14 Eylül 2011 tarihli ve 28054 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılanma çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatı yapısında bir kısım değişikliklerin yapılması esnasında şahsa bağlı Müsteşar yardımcılığı,Genel Müdür,Genel Müdür yardımcılığı. Daire Başkanlığı,Grup Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulunanların maaşları da dondurulmuş olsaydı (dondurulmasını tasvip etmiyoruz)bu gün mağduriyet yaşayan uzmanlara birazcık olsun durumu izah etmek mümkün olabilirdi.

Üst düzey tabir edilen bürokratların kazanılmış özlük ve idari haklarına dokunulmazken, eğitim uzmanlarının maaşlarında hiç bir iyileştirmeye gidilmezken şahsa bağlı uzman maaşlarının dondurulmasını adalet ve hakkaniyet ölçüsüyle bağdaştırmak mümkün değildir.

Milli Eğitim Bakanımız bu haksız uygulamayı sonlandırmalıdır.

Milli Eğitim Bakanımızdan durumu gözden geçirmesini ve MEB Şube müdürü ilçe Milli Eğitim Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı iken, Şahsa Bağlı Eğitim Uzmanlığı kadrosuna atanan ve maaşları dondurulan uzmanların maaşlarındaki dondurma işleminin sonlandırılmasını, diğer taraftan eğitim uzmanlarının maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapılması yoluna gidilmesini ivedilikle beklediğimi ifade ediyorum.

mustafakir19@gmail.com.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.