Ek Ödemelerin Geri İstenmesi Hukuki Değil
2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin “C” fıkrası uyarınca çalıştırılan geçici personele 01.01.2016 tarihinden itibaren 1800 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar (159,87 TL) kadar ek
2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin “C” fıkrası uyarınca çalıştırılan geçici personele 01.01.2016 tarihinden itibaren 1800 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar (159,87 TL) kadar ek ödeme verilmesi karara bağlanmıştı.
Ancak toplu sözleşme öncesinde kendilerine de ek ödeme verilmesi istemiyle mahkemelere başvuran 4/C’li personel yargı kararıyla aylık 550-670 TL arasında ek ödeme almaya hak kazanmıştı. Başka bir ifade ile Memur-Sen tarafından imzalanan toplu sözleşme 4/C’li personelin mahkeme yoluyla aldığı 550-670 TL tutarındaki ek ödemeyi brüt 159,87 TL’ye düşürdü.
Toplu sözleşme hükümlerinin 1 Ocak 2016 itibarı ile yürürlüğe girmesiyle birlikte, haklarında olumlu mahkeme kararı dahi olsa, söz konusu personele mahkemenin öngördüğü miktar yerine toplu sözleşme ile belirlenen miktarda ek ödeme verilmesi öngörüldü.
Bununla birlikte tarafımıza; toplu sözleşme öncesinde kendilerine mahkeme kararıyla 550-670 TL arasında ek ödeme verilen personelden, önceki dönemlere ilişkin olarak yapılan ek ödemelerin geri alınması yönünde çalışmalar yapıldığı ve 4/C’li personele 2016 yılı öncesinde mahkeme kararına istinaden verilen ek ödemelerin toptan geri istendiği bilgileri ulaşmaktadır.
Türkiye Kamu-Sen olarak bu haberlerin tarafımıza ulaştığı ilk günden itibaren çeşitli girişimlerde bulunmuş ve ilgili kurumlardan 4/C’li personelin mahkeme yoluyla kazanarak elde ettiği ek ödemelerin iadesinin istenmeyeceği yönünde bir karar alınarak kamuoyuna açıklanmasını talep etmiştik.
Bu başvurumuz üzerine Devlet Personel Başkanlığı, 08.02.2016 tarih ve 96005330-109.01-E.796 sayılı yazı ile 2016 yılı öncesinde mahkeme kararı gereğince ek ödeme verilen geçici personele daha önce usulüne uygun olarak ödenen ek ödemelere ilişkin herhangi bir iade talep edilemeyeceği yönünde görüş bildirdi.
Zaten, sosyal bir hukuk devletinde, mahkeme kararlarının uygulanmasından dolayı vatandaşlara herhangi bir mağduriyet yaşatılması mümkün değildir. Hal böyle iken 4/C’li personelden mahkeme kararı ile almaya hak kazandığı bir ücretin iadesinin istenmesi de hukukun üstünlüğü ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Devlet Personel Başkanlığı’nın tarafımıza bildirdiği görüşü bu bakımdan son derece yerinde olmuştur.
İdarenin, personelin mahkeme kararı ile elde ettiği bir ücreti geri isteyerek yeni mağduriyetler yaratmasının kimseye bir yararı olmadığını görmesi gerekmektedir.
Memur-Sen’in toplu sözleşmelerde yaptığı sayısız gaftan yalnızca bir tanesi olan 4/C’li personelin ek ödemeleri konusunun daha fazla mağduriyete mahal verilmeden; personelin mahkeme kararı ile aldığı ek ödemelerin kendilerinde kalacak şekilde çözülmesinin en doğru yol olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Memur-Sen’in mahkeme kararlarını hiçe sayarak altına imza attığı metinlerin cezasını, kamuda en düşük maaşla ve en kötü şartlar altında çalıştırılan 4/C’li personel çekmemelidir.
Personelin yargı yoluyla hak ettiği bir ödemenin geri istenmesinin hukuki bir dayanağı olmadığı, bilinmeli, çalışanlarımız mahkeme kapılarında hak aramak zorunda bırakılmamalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.