Emeklilerin bayram ikramiyesinde artış olacak mı?

Emeklilerin bayram ikramiyesinde artış olacak mı?

Son zamanlarda emeklilere her bayram 1.100 TL tutarında yapılan bayram ikramiyesi ödemesinin artacağı yönündeki haberler artmaya başladı.

Son zamanlarda emeklilere her bayram 1.100 TL tutarında yapılan bayram ikramiyesi ödemesinin artacağı yönündeki haberler artmaya başladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından bayram ikramiyesi ile ilgili yapılan açıklamalar da dikkate alındığında beklenti artamaya başladı. Ancak bayram ikramiyelerinde artışın oldukça zor olduğunu düşünüyoruz.

Bayram ikramiyesindeki artışın zorluğu bütçede oluşacak aşırı yüke dayanmaktadır. Her kesimin bütçeden pay almaya çalışması oldukça doğaldır. Ancak yapılacak artışın da enflasyon olarak her kesime getireceği yükün de bilinmesi gerekiyor. Zira 2021 yılı sonu itibarıyla toplam emekli sayısı 13 milyon 644 bin 30 olurken, 2021'de emeklilere toplam 419 milyar 623 milyon 649 bin lira aylık ödemesi yapıldı.

Bu rakam esas alındığında 100 TL tutarındaki bir artışın bütçeye getireceği yük 13.644.030 * 100*2 = 2.728.806.000 TL olacaktır. Görüleceği üzere bayram ikramiyesinde 100 TL'lik bir artış emekliler için anlamsız olurken bütçeye getirdiği yük ise sarsıcı olabilmektedir. Bu nedenle bütçe dengeleri itibarıyla bayram ikramiyesinde bir artış yapılmasının oldukça zor olduğunu düşünüyoruz. Enflasyon rakamlarındaki önlenemez artış da dikkate alındığında ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Bazıları kamuoyu oluşturmak için birçok hesaplama yapsa da gerçekler bayram ikramiyesinde artışı oldukça zorlaştırıyor.

Bayram İkramiyesi Nedir?

Bayram ikramiyesi, Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde emeklilere ve Kurumumuzdan ilgili mevzuat kapsamında gelir veya aylık alan hak sahiplerine yapılan ödemedir.

Bayram İkramiyesi Kimlere Ödenir?

Ödemenin yapılacağı tarihte Kurumumuzdan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir.

Ayrıca Kurumdan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödenir.

Bayram İkramiyesi Tutarı Ne Kadardır?

Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce ödenecek bayram ikramiyesi tutarı 1.100’er TL’dir.

Bayram İkramiyesi için nereye başvuru yapılır?

Bayram ikramiyesi başvuru şartı olmaksızın gelir aylık almakta olduğunuz banka hesabınıza yatırılmaktadır.

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alanların Bayram İkramiyesi ödemesinde hangi dosya esas alınır?

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkân veren dosya üzerinden ödeme yapılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.