Emeklilikte 30 Yıl Düzenlemesi Hayal Mi Oluyor?

Emeklilikte 30 Yıl Düzenlemesi Hayal Mi Oluyor?

30 yıldan fazla hizmet süresi olan kamu çalışanlarının 30 yıl sonrasında çalıştıkları süre kadar alacakları emekli ikramiyesinin detayları ortaya çıktı.

30 yıldan fazla hizmet süresi olan kamu çalışanlarının 30 yıl sonrasında çalıştıkları süre kadar alacakları emekli ikramiyesinin detayları ortaya çıktı. 

Tasarıya göre, 30 yılın üzerindeki hizmetlerine ilişkin olarak ikramiyelerini alamayan kamu görevlisi emeklilerine 30 yılın üzerinde çalıştıkları süreler için ödenecek ikramiye miktarı emekli olunan tarihteki belirlenmiş katsayılar üzerinden hesaplanacak ve gecikme faizi de ödenmeyecek. Hal böyle olunca 300 bin dolayındaki emeklinin de ikramiye hayalleri suya düşecek. 

Yetkililer devletin alacakları konusunda son derece titiz davranır ve günlük faizler işletirken hakları ödenmeyerek yıllarca mağdur edilmiş emeklilere güncelleme yapmadan emekli oldukları tarih itibariyle ödeme yaparak yaşanan mağduriyeti başka bir boyuta taşıyacak. 

Buna göre kamu görevlileri ne kadar önce emekli oldular ise 30 yıldan fazla süreler için o kadar az ikramiye alacaklar. Öyle ki, yıllar geriye gittikçe emeklilerin alacağı ikramiye miktarı da kuruşlu rakamlara inecek. 

Üniversite mezunu 2200 ek göstergesi olan ve 1. Derecenin 4. Kademesindeki bir kamu görevlisi bugün emekli olduğunda çalıştığı her bir yıl için 2461,7 TL ikramiyeye hak kazanıyor. Ancak, tasarıya göre aynı durumdaki bu kamu görevlisinin 2002 yılında  emekli olduğu varsayıldığında, 30 yılın üzerindeki her yıl için kendisine yalnızca 522,5 TL ödeme yapılacak. 2005 yılında emekli olan bu şartlardaki  bir kamu görevlisine ise 30 yılın üzerinde çalıştığı her yıl için 914,1 TL emekli ikramiyesi ödenecek. 

Yapılan hesaplamalara göre, 1 Ocak 1991 tarihinde emekli olan bir kişi kuruma başvurduğunda, 30 yılın üzerindeki her yıl için yalnızca 93 kuruş, 1 Ocak 1988 tarihinde emekli olan bir kişi ise 20 kuruş alacak.
 
KONCUK: 30 YILDAN FAZLA HİZMET SÜRESİNİN KARŞILIĞI GÜNCELLENEREK ÖDENMELİDİR 

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Hiç kimse umutla bekleyen emeklilerimizi hayal kırıklığına uğratma hakkına sahip değildir” dedi. Koncuk, "30 yıldan fazla hizmet süresi olan kamu çalışanlarının 30 yıl sonrasında çalıştıkları süre kadar alacakları emekli ikramiyesinde yaşanan gelişmeler birçok emekliyi memnun etse de ortaya çıkan detaylar bu konuda beklenti içinde olan insanlarımızı bir kez daha umutsuzluğa sürüklemiştir. 

30 yıldan fazla çalışan emeklilerimize ödenmesi planlanan emekli ikramiyelerinin güncellenmeden ödenecek olması birçok emeklinin yıllarının karşılığını neredeyse kuruş olarak geri almasına neden olacaktır. 

Yıllardır bu konuda yaşanan mağduriyetin giderilmesi noktasında en sonunda bir adım atılması bizleri de memnun etmişken geçmişe dönük ödemelerin güncelleme yapılmadan verileceğine dair bir hüküm konulması adalet ve hakkaniyet ilkesi ile bağdaşmayan bir durumu ortaya çıkarmaktadır.
Türkiye Kamu-Sen olarak yetkililere bir kez daha sesleniyor ve geçmiş yıllarda emekli olanların alacakları rakamların bugüne göre güncellenmesini ve 30 yıldan fazla çalıştıkları sürelerin karşılığının günün koşullarına göre ödenmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Bu tasarı yasalaşırsa emeklilerimiz aldıkları geçmişe dönük ikramiyelerin güncellenmesi için yine mahkeme kapılarına koşmak zorunda kalacaklardır. Hiç kimsenin emeklilerimizi hayal kırıklığına uğratma hakkına sahip değildir. Bu ödemeler güncellenmeli ve emeklilerimiz bir kez daha mahkeme kapılarında bekletilmemelidir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.