Emekliye ek ödeme sürprizi! Rakamlar belli oldu

Emekliye ek ödeme sürprizi! Rakamlar belli oldu

Emeklilere ek ödeme sürprizi geldi. Şubat maaşlarının yatırılımasını bekleyen emekliler için Sosyal Güvenlik Kurumu e-Devlet üzerinde yeni maaşları güncelleyerek paylaştı. Buna göre, emekliler bu yıl 6 ay süreyle alacakları yüzde 49,25 oranında maaşlarını

SSK, BAĞ-KUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAM ORANI AYNI OLDU
SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ocak ayında paylaşılan 6 aylık enflasyon raporunun ardındna yüzde 37,57 olan zam oranı 11,68 puan refah payı ile beraber yüzde 49,25'e yükseltildi.

Buna göre hem memur emeklileri hem de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları dengelenmiş oldu.


Emeklilerin banka hesaplarına Ocak ayı maaş günlerinde yüzde 37,57'lik zam eklendi.

EK ÖDEMELERİ ERİŞİM SAĞLANIYOR
Şu an ise Şubat maaşlarının yatırılmasını bekleyen emekliler için Sosyal Güvenlik Kurumu e-Devlet üzerinden yeni maaşları güncelleyerek paylaştı. Buna göre, emekliler bu yıl 6 ay süreyle alacakları yüzde 49,25 zamlı maaşlarını ve yeni ek ödemelerine erişim sağlayabiliyor.

SIRAYLA EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
SSK'lılar için maaşlar şubat ayının 17'sinde Bağ-Kur'lular için de 25'inde başlıyor. e-Devlet üzerinde ayrıca gerçekleştirilen fark ödemeleri de bulunuyor. Emekliler maaşlarındaki bu ek artışı merak ediyor. İşte sırayla maaş hesaplama tablosu..

BİRİNCİ ADIM:

"4 (A-B-C) emekli aylık bilgisi bölümüne girilecek. Burada detay kısmına tıklandığında karşınıza, "Aylık tutar", "Birikmiş aylık tutar" ve "ek ödeme" bölümleri çıkıyor. Maaşı taban maaşın altında olanlar için ise "5510/ Ek 19 destek ödemesi" kısmı da bulunuyor.


Aylık tutar: Buradaki rakam sizin kök maaşınızı gösteriyor. Bundan sonra yapılacak tüm artışlar bu rakam üzerinden yapılacak. Temmuz ayında yapılacak artış oranı bu rakama eklenecek.Ek ödeme: Buradaki rakam sizin kök maaşınızın yüzde 4'ünü gösteriyor. Bu rakam kök maaşınıza eklenerek bankaya aktarılacak.

Birikmiş aylık tutar: Buradaki rakam sizin Ocak ayından oluşan 11.68 puanlık refah payı ilavenizi ifade ediyor. Bu rakam şubat ayında yatırıldığı için açtığınız hesaplamada görülüyor. Bu fark size ödendiği için bankaya kök maaş ve ek ödemeniz aktarılacak.

İKİNCİ ADIM: 4( A-B-C) emekli aylık ödeme bilgisi bölümüne girilecek. Burada Şubat ayı içinde size yapılan ödemelerin detayları görülüyor. "Net aylık tutar", "Aylık tutar", " Ek ödeme" ve "Birikmiş ödeme tutar" bölümlerini göreceksiniz. Ayrıca maaşınızdan bir kesinti (ilaç-hastane) varsa onu da göreceksiniz.

Net aylık tutar: Burada sizin Şubat ayı içinde aldığınız toplam ödeme bilgisi yer alıyor. Buna göre kök maaşınız, ek ödemeniz ve Şubat ayı başında yatırılan Ocak ayına ait 11.68 puanlık farkın toplamı burada görülüyor. Burada görülen rakam size bu ay ödenmiş yada ödenecek rakamdır, maaşınız değildi.

Aylık tutar: Buradaki rakam sizin kök maaşınızı gösteriyor. Bu rakam ek ödemesiz aylığınız. Tüm artışlar bu rakam üzerinden yapılacak.Ek ödeme: Sizin kök maaşınızın yüzde 4'ü alınarak ek ödeme olarak gösteriliyor. Bu rakam kök maaşınıza eklenerek banka hesabına aktarılacak.

Birikmiş ödeme tutarı: Buradaki rakam sizin Ocak ayından oluşan 11.68 puanlık refah payı ilavenizi gösteriyor. Bu rakam şubat ayında yatırıldığı için açtığınız hesaplamada görülüyor. Bu fark size ödendiği için bankaya kök maaş ve ek ödemeniz yatırılacak. Şubat ayında yapılan tüm ödemeler burada yer alıyor.

BİRİNCİ ADIM:

*4 (A-B-C) emekli aylık bilgisi

*Kök maaş bilgisi

*Eke ödeme bilgisi

*5510/ Ek 19 destek ödemesi


İKİNCİ ADIM:

*4( A-B-C) emekli aylık ödeme bilgisi

*Net maaş

*Ek ödeme

*Hesaba yatacak para

*5510/ Ek 19 destek ödemesi


EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA EKRANINDAN SAĞLANIYOR
e-Devlet'te bulunan kıısmlardan birisi de çalışanların emekli olduklarında alacakları tahmini emekli maaşını hesaplatabilecekleri kısım. Burada boş kalan yerlere gireceğiniz bilgilerin ardından kaç lira emekli maaşı alabileceğinizi tahmini olarak görüntüleyebileceksiniz. Ancak burada önemli noktalardan birisi yapmış olduğunuz sorgu. Burada 'Bugün emekli olsam kaç lira alırım' sorusu yer alıyor. O yüzden emekli olacağınız tarihte tutarlar ve hesaplamlar daha farklı olacaktır. Enflasyon, aylık bağlama oranları, bu sürede gerçekleşen zam ve refah payı artışları sizin alacağınız aylığı da yeniden düzenleyecektir. Bunu unutmamalısınız.

ŞUBAT EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN HESAPLARDA OLACAK?
Emeklilerin maaşları farklı tarihlerde yatırılıyor. SSK ve Bağ-Kur'da tahsis numarasının son rakamına göre günler yer alıyor. Buna göre SSK emeklileri her ayın 17'si ile 26'sı arasında maaş alırken Bağ-Kur emeklileri 25'i ile 28'i arasında alıyor. Memur emeklileri ise her ayın 1'i ile 5'i arasında maaş alıyor. Ödeme tarihleri ise şu şekilde;

SSK EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TARİHLERİ
- Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde,

- Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde,

- Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda,

- Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde,

- Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde,


- Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde,

- Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde,

- Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde,

- Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde,

- Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.


BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TAKVİMİ
- Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,

- Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde,

- Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,

- Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alıyorlar.

BAYRAM İKRAMİYESİ DETAYI
Diğer taraftan Noyan Doğan emeklileri kapsayan bayram ikramiyesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı:

"2023 yılında tüm emekliler 9 bin lira ikramiye aldı. Şimdi ise 2024 yılında emeklilere ödenecek bayram ikramiyesinde artışa gidilmesi planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin artırılması yönünde talebi olduğunu belirtti."

"Bakan Işıkhan,'Hükümet olarak bu adımı atmaya hazırız. Çalışmalara kısa sürede başlayabiliriz' şeklinde konuştu."

"2024 yılında bayram ikramiyeleri, 9 Nisan Ramazan Bayramı ve 15 Haziran Kurban Bayramı öncesi emeklilerin hesaplarına yatırılacak. Eğer ikramiyeler artacaksa 31 Mart yerel seçimlerinden önce çalışmanın tamamlanması lazım ki, 9 Nisan Ramazan Bayramı öncesine, yani nisan ayının ilk haftasına yetişsin. Malum bunun için yasa hazırlanması, tasarının Meclis’te görüşülmesi ve ardından da onaylanıp, yasalaşması gerekiyor.

Peki, ikramiyeler ne kadar artacak? Çeşitli senaryolar var. Kimileri 5’er bin liradan 10 bin lira olur diyor, kimileri bunun da üzerinde rakamlar telaffuz ediyor. Açıkçası ben bu rakamlara çıkılacağını zannetmiyorum."

"Neden mi? İki nedeni var. Birincisi, sene başında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin geçmiş enflasyondan kaynaklı yüzde 37.57 zam oranı yüzde 49.25’e yükseltildi. İkinci neden ise Kurban Bayramından hemen sonra emeklilerin yılın ikinci yarısı için alacakları zam oranları belli olacak.


Tahminlere göre de 2024’ün ilk yarısında enflasyon yüksek seviyeye çıkacak sonrasında da düşmeye başlayacak ve yılsonunda yüzde 36 seviyesinde tamamlayacak. Bu da şu anlama geliyor ki, emeklilerin, 2024 Temmuz zamları enflasyona bağlı olarak yüksek olacak. Tüm bunları alt alta koyduğumda benim tahminim, 2.000 lira olan bayram ikramiyesi yüzde 50 artarak, 3.000 liraya çıkacak ve 2024 yılında emekliler bayram ikramiyesi adı altında 6.000 TL alacak. " şeklinde soruları yanıtladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.