Enflasyon farkında memura kötü haber! MB'ye göre memur borçlu çıkıyor

Enflasyon farkında memura kötü haber! MB'ye göre memur borçlu çıkıyor

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği 2019'un ilk yarısına ilişkin enflasyon farkında, memurlara sevindirici haber çıkmayacak. Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre, yılın ilk yarısında memurların borçlu çıkması söz konusu olacak.

Belediyelerde çalışan işçilere yüzde 30'lara varan oranlarda zam verilmesi, milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözünün Temmuz ayınnda yapılacak olan zamlara çevrilmesine neden oldu. Toplu Sözleşme Hükümleri'ne göre, yılın ikinci yarısı için memur ve memur emeklilerine yüzde 5 zam verilecek. Ayrıca, yılın ilk yarısındaki enflasyon oranı yüzde 4'ü geçerse enflasyon farkı da yansıtılacak. Ancak, Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre, enflasyon farkında memurları sevindirecek bir oran çıkmayacak. Hatta anketteki tahminler aynen çıkarsa, kağıt üzerinde memurların 'borçlu' çıkması söz konusu olacak. İşte detaylar.

Memur ve memur emeklilere yılın ilk yarısı için yüzde 3 zam verildi. Toplu sözleşme hükümlerine göre, yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 4'ün üzerine çıkarsa, enflasyon farkı yansıtılacak.

Ocak ayında enflasyon farkı için baz alınan TÜFE yüzde 1.06 çıktı.

Şubat ayında ise TÜFE yüzde 0.16 gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın beklenti anketine göre, enflasyonun Mart ayında yüzde 0.94, Nisan'da yüzde 1.54, Mayıs da ise yüzde 1.11 çıkacağı tahmin ediliyor.

Eğer beklenti anketindeki rakamlar aynen gerçekleşirse, beş aylık enflasyon oranı yüzde 4.8 seviyesinde çıkmış olacak.

Haziran ayında ise mevsimsel etkilerden dolayı enflasyonun eksi çıkması bekleniyor. Bu durumda, altı aylık birikmiş enflasyonun yüzde 4'ün altında kalması söz konusu olacak. Bu da memurların yılın ilk yarısı için enflasyon farkı almalarının önünü geçecek. Hatta yılın ilk yarısı için memur ve memur emeklilerine yüzde 4 zam yapıldığı dikkate alınırsa, enflasyon farkında memurlar ve memur emeklileri kağıt üzerinde 'borçlu' çıkacak.

Kaynak : SGK Rehberi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.