Erdoğan Barack Obama ile görüştü

Erdoğan Barack Obama ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD'nin Türkiye'nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki kararlılığını ifade eden Obama, Ankara'nın meşru müdafaa hakkının altını çizdi. Obama, Esad rejimi ve Rusya'nın desteğiyle Suriye'nin kuzeybatısında ilerleyen YPG'nin eylemlerine derhal son vermesi gerektiğini de bildirdi. Erdoğan'ın Tarabya'da olduğu sırada gerçekleşen görüşmesi, yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. 

TAZİYELERİNİ İLETTİ 
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ve Obama görüşmede, Suriye'deki son gelişmelerle terörle mücadele konularında iki ülke arasındaki işbirliğinin mevcut durumu ve geleceğini ele aldı. 17 Şubat'ta Ankara'da ve 18 Şubat'ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda yaşanan terör saldırılarını kınayan Obama, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletti. Obama'ya saldırılar hakkında bilgi veren Erdoğan da, terörle mücadelede müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etti. 

DERHAL SON VERMELİ 
Obama görüşmede, Ankara saldırısını gerçekleştiren bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/ YPG'ye yönelik olarak ilk kez net ifadelerle mesafe koydu. Suriye rejimi ve YPG'nin son dönemde ülkenin kuzeybatısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, YPG'nin DAEŞ'le ortak mücadele çabalarına da darbe vuran eylemlerine derhal son vermesi çağrısında bulundu. Obama, ABD'nin bir NATO müttefiki olarak Türkiye'nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin meşru müdafaa hakkına da vurgu yaptı. 

RUSYA VE ESAD'A TEPKİ 
Erdoğan ve Obama, Suriye'deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih'te varılan mutabakatı desteklediklerini de söyledi. İki lider, Rusya ve Esad rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provokatif eylemlerine derhal son vermeleri çağrısında bulundu. PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Erdoğan ve Obama, DAEŞ'le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtti. 

SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.