Ev ve araba alacaklara müjde!

Ev ve araba alacaklara müjde!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredilerle ilgili dün üç önemli düzenleme yaptı. İkisi ev ve otomobil almak isteyenlere daha düşük peşinat imkanı getiriyor.

Ev ve araba alacaklar: Dikkat!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredilerle ilgili dün üç önemli düzenleme yaptı. İkisi ev ve otomobil almak isteyenlere daha düşük peşinat imkanı getiriyor. Diğer düzenleme ise kart borcunu kapatmada kullanılacak kredide vadeyi 5 yıla çıkarıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dün piyasaları rahatlatmak için yeni kararları devreye aldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle kullanılacak konut kredisinde artış sağlandı. Normalde konutun değerinin yüzde 80’ine kredi veriliyor. Ancak bundan sonra kredinin konutun değerine oranı yüzde 80’den yüzde 90’a kadar çıkabilecek.

AZ ENERJİ HARCAYAN

Bu noktada ince bir ayrıntı söz konusu. Eğer konut Enerji Kimlik Belgesi’ne sahipse ve enerji performansı ‘A sınıfı’ysa (iyi yalıtım yapılmışsa) kredi konutun değerinin yüzde 90’ına kadar çıkabilecek. Enerji performansı B sınıfı olan konutlarda ise kredi limiti yüzde 85’e çıkacak. Kısacası daha az enerji harcayan evlerde daha çok kredi kullanmak mümkün olacak.

2020’DE ZORUNLU OLACAK

Enerji Kimlik Belgesi almak için son tarih 1 Ocak 2020. Bu tarihe kadar mutlaka belge alınmak zorunda. Yeni yapılan çoğu binanın A veya B sınıfı olduğu ifade ediliyor. Zaten 1 Ocak’tan sonra alınacak inşaat ruhsatında A ve B enerji grubunda yer almayan projelere onay verilmeyecek. Dolalayısıyla düzenleme yeni yapılmış ev alacak olan herkesin peşinat konusunda elini rahatlatacak.

OTODA DAHA ÇOK DESTEK

Diğer önemli düzenleme ise araba alırken kullanılan kredi limitleriyle ilgili. Bilindiği üzere son dönemde kur artışının da etkisiyle otoda büyük zamlar olmuştu. Yüksek peşinatlar olmadan araba almak imkansız hale gelmişti. BDDK bu konuda da düzenleme yaparak vatandaşın elini rahatlatmayı ve daralan taşıt piyasasını canlandırmak için destek sağladı. Buna göre; taşıt kredileri, fatura değeri 120 bin lirayı aşan otomobillerde, ‘120 bin liraya kadar yüzde 70’, ‘120 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50’ oranında olarak uygulanacak.

PEŞİNATLAR DÜŞECEK

İkinci elde kredi limiti belirlenirken kasko değerine bakılacak. 120 bin liralık fatura sınırı, mevcut düzenlemede 100 bin lira olarak uygulanıyordu. Yeni düzenlemeyle örneğin; 200 bin liralık bir araç için 124 bin lira kredi çekilecek, 76 bin lira peşinat gerekecek. 150 bin liralık araçta ise 99 bin lirası kredi olabilecek. Yani 51 bin lira peşinat gerekecek. Kasko değeri 100 bin lira olan ikinci el bir araçta ise 70 bin liraya kadar banka kredisi kullanmak mümkün olabilecek.

Posta

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.