Fizik zordu, Kimya hatalı

Fizik zordu, Kimya hatalı

Dün yapılan LYS-2 Fen Bilimleri’ni değerlendiren uzmanlar, Kimya testindeki bir sorunun hatalı olduğunu söyledi. Uzmanlar “Fizik zorladı, Kimya nefes aldırdı” dedi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre;

Nuran ÇAKMAKÇI
 
DÜN 332 bin 285 adayın girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (LYS) Fen Bilimleri 135 dakika sürdü. 90 sorunun yöneltildiği sınavda Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer aldı. Fen Bilimleri Dershanesi, Sınav Dershanesi ve Fem Yayınları uzmanları, Kimya testinde A Kitapçığı 9’uncu sorunun cevabının “A” olarak verildiğini, oysa sorunun yanıtının olmadığını söyledi.
 
MÜFREDAT DIŞI SORU VAR
 
Uzmanlar, “Etil alkol su karışımı 102 C derecede kaynamaz. Sorunun cevabı şıklarda yoktur” derken, 30’uncu sorunun cevap seçenekleri kafa karıştırıcı,
 
23’üncü sorunun müfredat dışı olduğunu vurguladı. Kimyayla ilgili diğer değerlendirmeler şöyle: Sorular çok zor değil. Organik kimyada müfredat dışı (23’üncü soru) soru var. Çoğunluğu kolay
 
ve alışılagelmiş sorular. Hatta bazıları önceki yıllarda çıkmış sorulara çok benziyor. Geçen yıl sorulmuş bir sorunun değişik şekilde sorulmuş hali var. 30’uncu sorunun ise 3’üncü öncülü açık değil ve öğrencilerin yalnız II diyerek yanlış yapma ihtimali çok yüksek.
 
FİZİKTE SÜRE YETMEDİ
 
Fizik: Matematik gibi fizik sınavı da öğrencileri zorladı. Yeni müfredattan çok soru var. Zaman alıcı sorular olduğu için çözüm için verilen 45 dakika yetmedi. Okullarda en sona kalan konulardan da soru bulunuyor. Bu soruların okullarda zaman yetmediği için genellikle anlatılamıyor. Sözel bilgi ağırlıklı sorular çoğunlukta. Sorularda fazla işlem kalabalığı yok.
 
BİYOLOJİ KOLAYDI
 
Biyoloji: Bu yılki LYS Biyoloji testi 2-3 soru dışında kolay sorulardan oluşmuş. Müfredat dışından herhangi bir soru sorulmamış. Fakat 12’nci sınıfın 2’nci dönemiyle ilgili 4-5 soru vardı. Öğrencilere kolaylık olsun diye anlaşılması güç kavramların açıklamalarına yer verilmiş. Geçen seneye göre daha kolay Biyoloji soruları soruldu.
 
Puanını ‘online’ hesapla
 
UZMANLAR, hurriyet.com.tr/egitim’de adayların LYS hakkında merak ettiklerini ‘Uzmana Sor’ uygulamasıyla online olarak yanıtlıyor. Öğrenciler tahmini netlerinden ‘Puan Hesaplama Sihirbazı’ ile puanlarını hesaplayabiliyor. ‘Uzmana Sor’da Hürriyet Gazetesi’nden Nuran Çakmakçı, Okan Üniversitesi Eğitim Uzmanı Servet Gülsün Şirin ve Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt soruları ‘online’ cevaplıyor.
 
Temmuzda tercih telaşı
 
TOPLAM 851 bin 131 adayın katıldığı sınavların ardından tercihler başlayacak. Sınav sonuçlarının temmuz ayının ilk 10 günü içinde açıklanması bekleniyor. Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar yaklaşık 10 gün içinde tercihlerini yapıp teslim edecek. Daha sonra da yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını bekleyecek. Ağustos ayının ilk hafta sonuna kadar da yerleştirme sonuçlarının açıklanması bekleniyor.
 
LYS, Edebiyat’la bitiyor
 
24 MART’ta başlayan sınav maratonu bugün yapılacak LYS-3 Edebiyat-Coğrafya ile sona eriyor. 649 bin 700 adayın gireceği LYS-3, saat 10.00’da başlayacak, 12.00’de tamamlanacak. LYS-3’te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru için 35 dakika cevaplama süresi verilecek. Testler ayrı soru kitapçıklarında bulunacak.
 
memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.