Gizli rapor sızdı: Yarım milyon insan ölecek!

Gizli rapor sızdı: Yarım milyon insan ölecek!

Gizli rapor sızdı: Yarım milyon insan ölecek! Koronavirüs Yunanistan'a da sıçradı

Gizli rapor sızdı: Yarım milyon insan ölecek! Koronavirüs Yunanistan'a da sıçradı

Çin'den dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsten yeni haberler gelmeye devam ediyor. İran'a bulaştıktan sonra Orta Doğu'da, İtalya'da görüldükten sonra ise Avrupa'da vaka sayısı bir anda artarken, salgın ABD Ordusu sıçradı. Virüs ile ilgili Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den tepki çekecek bir açıklama gelirken, virüs ilk kez Güney Amerika ve Yunanistan'da görüldü. Almanya'da ise bir askeri üs karantinaya alındı.

Çin'in Wuhan kentinde 2019'un son ayında ortaya çıkan coronavirüs (Covid-19) dünyaya yayılmaya devam ediyor. Virüs dolayısıyla dünya çapında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 762'ye ulaşırken, vaka sayısı 81 bini aştı.

VİRÜS ORTA DOĞU'YA İRAN'DAN YAYILIYOR

Virüsün görüldüğü ve hızla yayıldığı son ülke ise İran... İran'da resmi rakamlara göre ölü sayısı 19 vaka sayısı ise 139...

Umman, Irak, Afganistan, Bahreyn ve Kuveyt gibi ülkelerde İran kaynaklı salgın vakaları görüldü.

Irak Sağlık Bakanlığı Kerkük'te 4 kişide koronavirüs tespit edildiğini, bu kişilerin tamamının İran'dan geldiğini duyurdu.

VİRÜS AVRUPA'YA İTALYA'DAN YAYILIYOR

Avrupa'da ise virüsün en çok etkilediği ülke İtalya oldu. Ülkede vaka sayısı 400'e yaklaşırken ölü sayısı 12 oldu. Dün itibariyle Hırvatistan, Avusturya, İspanya ve İsviçre'de ilk koronavirüs vakaları görüldü.

Cezayir'de ilk vaka dün akşam saatlerinde görüldü. Virüs taşıyan kişinin İtalya'dan geldiği tespit edildi.

Gün içinde virüs ile ilgili yaşanacak tüm gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz;

İNGİLİZ MEDYASI KORKUTUCU RAPORU PAYLAŞTI

- İngiliz medyası, bugüne kadar açıklanmış en korkutucu raporu dünya ile paylaştı. Hükümetin gizli raporuna göre, salgın yalnızca Birleşik Krallık'ta yarım milyonu aşkın insanın ölümüne yol açabilir. En kötü senaryonun yer aldığı raporda, koronavirüs salgınının pandemiye dönüşmesi halinde İngiltere'de virüsün bulaşacağı insan sayısı 50 milyon olarak tahmin ediliyor. Vakaların çığ gibi büyümesinin 500 binden fazla can alabileceğini belirten gizli raporun başlığı, "Covid-19 En Kötü Makul Senaryo" başlığını taşıyor.

- ABD Başkanı Donald Trump, resmi Twitter hesabından bu akşam 6'da (Türkiye saati ile gece 2'de) Beyaz Saray'da corona ile ilgili toplantı yapacağını açıkladı.

ALMAN ORDUSUNDA ALARM

- Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde de 47 yaşındaki bir kişi coronavirüsü şüphesiyle hastaneye yatırıldı. Hayati tehlikesi bulunan kişiye virüsün bir asker aracılığıyla bulaştığı iddia ediliyor. Asker virüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Bir askerin coronavirüsü şüphesiyle hastaneye yatırılması sonrası Almanya'nın Köln kentindeki askeri üssün kapıları kapatılarak, karantinaya alındı.

- Avrupa Birliği (AB) Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi Başkanı Dr. Andrea Ammon, koronavirüsü salgını ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Ammon, "Koronavirüs salgınının AB'de daha geniş alanlara yayılacağı senaryolarına hazırlanmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

AŞI İÇİN İLK ADIM

- Amerikalı biyoteknoloji firması Moderna, virüse karşı geliştirdiği aşıyı Trump hükümetine sundu. Klinik testlerin Nisan ayında başlayacağı kaydedilirken, ilk sonuçların Temmuz ya da Ağustos ayında ortaya çıkması bekleniyor. İnsanları ve çok çeşitli hayvan türlerini enfekte edebilen RNA virüslerinden biri olan Covid-19'un genom dizilimi 3 ay önce keşfedilmişti. Açıklamanın ardından biyoteknoloji şirketinin hisseleri yükselirken, gönderilen aşı kitinin ABD Ulusal Alerji ve Salgın Hastalıklar Departmanı araştırmacıları tarafından kademeli olarak test edileceği belirtildi. Aşı, virüsün yüzeyindeki proteini, insan hücrelerini istila etmesine ve enfekte etmesine izin vermeyecek şekilde hedeflemek için tasarlandığı açıklandı.

İTALYA'DA ÖLÜ SAYISI ARTTI, YUNANİSTAN'DA İLK VAKA GÖRÜLDÜ

- İtalya Sağlık Bakanlığı, ülkede salgın sebeiyle vaka sayısının 374 olduğunu, ölü sayısının 12'ye çıktığını duyurdu.

- Yunanistan Sağlık Bakanlığı ülkede bir kişide koronavirüs görüldüğünü açıkladı. Virüsün Selanik'te, İtalya'dan dönen 38 yaşındaki bir kadında tespit ediliği belirtildi.

VİRÜS YENİ BİR KITAYA DAHA SIÇRADI

- Brezilya hükümeti, ülkede ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini duyurdu. Sao Paulo'daki hastanede İtalya'dan gelen 61 yaşındaki bir kişide virüsün saptandığı aktarıldı. Böylelikle koronavirüs ilk kez Güney Amerika'ya sıçramış oldu.

TÜRKİYE'DEN UYARI

- Türk Dışişleri Bakanlığı, koronavirüs vakalarının artış gösterdiği Irak ve İtalya için seyahat uyarısı yayınladı. Vatandaşlardan zorunlu olmadıkça bu ülkelere seyahat etmeme çağrısında bulunuldu.

- Fransa Sağlık Bakanlığı, virüs sebebiyle 1 kişinin öldüğünü duyurdu.

RUHANİ KARANTİNA UYGULAMASINI REDDEDİP "BİR HAFTAYA DURUMU ÇÖZERİZ" DEDİ

- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede hiçbir şehir ya da bölgeyi karantina altına almayacaklarını söyledi. Halka, yetkililerin tavsiyelerine uyma ve söylentilere kulak asmama çağrısında bulunan Ruhani, "Hiçbir şehir veya bölge için karantina kararı gündemde değil. Bir yerin kapatılması kararı valiliğin ve bakanlıkların değil, Koronayla Mücadele Merkezi'nin sorumluluğundadır. Tüm önlemler alındı. Koronavirüs, ülkedeki üretim ve işlerin durdurulması için düşmanların silahına dönüşmemelidir. Bir hafta içinde salgının üstünden geleceğiz. Sağlık Bakanlığının sunduğu rapor ümit verici" dedi. Ruhani, Kovid-19 tespit kitlerinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yoluyla ülkeye getirildiğini aktararak, İran içinde de tespit kitlerinin üretimine başladığını kaydetti. Ülkedeki vaka ve ölüm sayılarının gizlendiğine ilişkin iddialara da değinen Ruhani, "Hiçbir şekilde mevcut rakamları ne azaltıyor ne de artırıyoruz" diyerek, hükümetin istatistikler üzerinde herhangi bir oynama yapmadığını vurguladı.

NOT: Avrupa'da en çok virüs vakası İtalya'da görülüyor. İtalyan yetkililer de ilk başlarda karantina uygulamasına gitmemiş ancak daha sonra vakaların artmasıyla bu uygulamaya geçmişti.

ORTA DOĞU'DA SAYI ARTIYOR

- Bahreyn'de 3 yeni vakanın daha görüldüğü ve enfekte sayısının 26'ya çıktığı belirtildi.

- Kuveyt'te ise vaka sayısı 12'ye yükseldi.

İLK KEZ AMERİKAN ORDUSUNA SIÇRADI

- ABD'nin Güney Kore'de bulunan askerlerinden birinde koronavirüs tespit edildi. Amerika'nın Güney Kore'de bulunan Kore Askeri Gücü (USFK) tarafından yapılan açıklamada, "Camp Carroll'da konuşlu bir USFK askerinde yapılan Covid-19 testi pozitif çıktı. Askeri gücü korumak için gerekli tüm uygun kontrol önlemlerini uyguluyoruz" ifadelerine yer verildi. Askerin son zamanlarda hem Camp Carroll hem de Camp Walker üslerini ziyaret ettiği öğrenildi. Böylelikle, koronavirüs ilk defa bir ABD Ordusunda görülmüş oldu.

- Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ile Baden Württemberg eyaletlerinde tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarıyla ülkede virüs bulaşan kişi sayısı 17'ye yükseldi.

- Fransa Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, ülkede 2 kişide koronavirüs tespit edildiğini belirtti. Fransa'da daha önce 12 kişi koronavirüse yakalanmıştı. Bu kişilerin 11'i iyileşmiş, biri ise hayatını kaybetmişti.

- Umman'da 2 yeni korona virüsü vakasının ardından toplam vaka sayısının 4'e yükseldiği kaydedildi.

ÜLKELERİN AÇIKLADIĞI RESMİ RAKAMLARA GÖRE VAKA SAYISI

- Çin 78 bin 64, Güney Kore 1146, Japonya 861, İtalya 323, İran 95, Singapur 91, Hong Kong 85 (Çin Özel İdari Bölgesi), ABD 57, Tayland 40, Tayvan 31, Avustralya 23, Bahreyn 23, Malezya 22, Almanya 17, Vietnam 16, Fransa 14, İngiltere 13, Birleşik Arap Emirlikleri 13, Kanada 11, Makau 10 (Çin Özel İdari Bölgesi), Kuveyt 9, İspanya 6, Irak 5, Hindistan 3, Filipinler 3, Rusya 2, İsrail 2, Umman 2, Avusturya 2, Hırvatistan 1, Cezayir 1, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, İsviçre 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, Afganistan 1.

Kaynak : Haber7

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.