Göreve Yeni Başlayan Okul Yöneticilerine Mektup

Göreve Yeni Başlayan Okul Yöneticilerine Mektup

Okul yöneticiliği meşakkatli, riskli, çok boyutlu ve yüksek sorumluluk gerektiren bir görevdir. Artık her sabah daha fazla kişinin sorumluluğuyla uyanacak, akşam daha fazla sorunla mücadele etmiş olarak başınızı yastığa koyacaksınız.

Göreve yeni başlayan değerli meslektaşlarımız;

Okul yöneticiliği meşakkatli, riskli, çok boyutlu ve yüksek sorumluluk gerektiren bir görevdir. Artık her sabah daha fazla kişinin sorumluluğuyla uyanacak, akşam daha fazla sorunla mücadele etmiş olarak başınızı yastığa koyacaksınız.

Biz Öncü Okul Yöneticileri Derneği üyeleri olarak, birçok insanın üstlenmeye cesaret edemediği bu zorlu görevi yerine getirirken işinizi kolaylaştıracak bazı tecrübelerimizi ve tavsiyelerimizi sizinle paylaşmak istedik. Yararlı olması diler, yeni görevinizde başarılar dileriz.

Birinci önceliğiniz öğrencilerin güvenliği, huzuru ve başarısı olmalıdır. Göreve başlamadan önce, göreve geliş sürecinde ve görev sırasında birçok siyasi, sosyal, kişisel angajmanınız olmuştur, olabilir. Bu olması gereken ve çok yönlü ilişkilerinizi, ekibinizin ve öğrencilerinizin güvenliği, huzuru ve başarısını önceleyen bir yaklaşımla sürdürün.

En büyük destekçiniz, müdür yardımcılarınız, öğretmenleriniz ve diğer çalışanlarınızdır. Size desteklerinin sürekli olması için kararlarınızı onlarla birlikte alın ve okulu onlarla birlikte yönetin.

Başta öğretmenler olmak üzere öğrenciler, veliler ve müdür yardımcılarınızın size güvenlerinin tam olmasını sağlayın. Bunun en kestirme ve kalıcı yolu adalet ve saydamlıktır.

Velileriniz, çok yönlü fırsatlar hazinesidir ve okula katkı sağladıkça okulu daha fazla benimseyeceklerdir. Onları iyi tanıyın ve okulunuz ve öğrencilerinize katkı sunmaları için yollar arayın.

Bir okulu seçkin kılan o okulun değerleri ve ilkeleridir. Okulunuzun değerlerinin ve ilkelerinin oluşmasında en güçlü etken sizsiniz. Sizin değer ve ilkelerinizin kısa sürede bütün okula sirayet edeceğini bilin.

Okulunuzun hakimi ya da sahibi değilsiniz. Huzurlu, güvenli ve elverişli bir eğitim ortamı oluşturmak için ihtiyaç duyulan fiziki ve moral altyapıyı sağlamak üzere inisiyatif alan, karar veren, eyleme geçen bir ekip arkadaşısınız. Sınırlarınızın farkında olun.

Sadece kitaplarda olan uçuran kaçıran çeşit çeşit liderden biri değilsiniz. Sizi güçlü ve donanımlı yapacak olan takım arkadaşlarınızla uyumunuz ve işbirliğinizdir. Onlar olmadan siz, siz olmadan onlar eksiktir. En güçlü tarafınız olarak her konuyu ilgili ekip arkadaşınızla müzakere ederek karar verin ve eyleme geçin.

Süper güçleri olan bir kahraman değilsiniz. Her sorunu çözemeyeceğinizi unutmayın. Çözemediğiniz zaman moralinizi bozmadan başka ne tür çözüm yolları olduğunu, diğer meslektaşlarınızın tecrübelerinden, kitaplardan, filmlerden, hayattan bulmaya çalışın.

Hayat ve görevlerimiz, karşımıza çıkardığı sorunlarla ve çatışmalarla anlamlıdır. Sorunsuz, çatışmasız bir okul da olamaz. Sorunlarla birlikte yaşamaya alışın ve sürekli olumlu, çözüm odaklı ve insan odaklı yaklaşın.

Artık okulda olup biteni daha etraflı ve daha net göreceksiniz. Çıkar çatışmalarına şahit olacaksınız. Okul toplumundaki herhangi birinin bir davranışının kelebek etkisini en fazla siz hissedeceksiniz. Buna rağmen, okul toplumunu oluşturan her ferdin kendini değerli hissetmesini sağlayın.

Okul yöneticiliği konusunda bundan önce bildiğiniz, duyduğunuz, çıkarsadığınız her detayı yeniden keşfedeceksiniz. Her seferinde yeniden sormaya, danışmaya, okumaya, anlamaya çalışın.

Okul yöneticiliği politik bir görevdir. Üst yönetim, sendikalar, STK’lar, veliler, diğer okullar, öğretmenler, müdür yardımcıları, çalışanlar ve elbette öğrenciler sürekli taleplerde bulunacaklar. Bu talepleri kurumun amaçlarından sapmadan karşılayabilecek yolları bulmaya çalışın. Okul toplumun bütün aktörlerine ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Okul yöneticiliği bir kamu hizmetidir. Önceliğiniz ülkemizin menfaatleri ve toplumsal fayda olmalıdır. Kanunlar çerçevesinde kamu otoritesi ve hizmet verdiğiniz vatandaşlar dışında kimseye karşı sorumluluğunuz bulunmamaktadır. Paralel devlet yapılanması gibi algılanabilecek hiçbir güç ve klike pirim vermeyin, kurumsal yapıya sirayet etmesine müsaade etmeyin.

Çok yorulacaksınız, parasız kalacaksınız, yalnız kalacaksınız, sürekli eleştirileceksiniz, bırakıp gitmek isteyecek ama gidemeyeceksiniz. İşte bütün bu sıkıntılı anlarda duygularınızı ve düşüncelerinizi öğretmenlerinizle paylaşın, zorlukları onlarla birlikte aşmaya çalışın. Sevinç ve başarıları onlarla kutlayın.

İletişim gücünüz, başarınızı belirleyecek. Karşınızdakini çok iyi dinleyin ve doğru anlayın ki kendinizi o kadar sakin ve rahat anlatabilesiniz. Çok dinleyin, az konuşun, ama konuştuğunuzda da net, açık ve şeffaf mesajlar verin.

Görünür ve ulaşılabilir olun. Okul toplumun bir üyesi olduğunuzu unutmayın.

Kendinizi eleştirin ve başkalarının sizi eleştirmesine fırsat verin.

Mizahı ihmal etmeyin. Gülümsemeyi unutmayın.

Öncü Okul Yöneticileri Derneği üyeleri olarak bu zorlu görevi tercih ettiğiniz için sizi tekrar kutlar, başarılar dileriz.

12 Eylül 2017

Öncü Okul Yöneticileri Derneği

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.