GOÜ’de Yetkili Sendika Eğitim Bir Sen oldu

GOÜ’de Yetkili Sendika Eğitim Bir Sen oldu

Eğitim Bir Sen 2. Nolu Şube Başkanlığı, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde yetkili sendika olduklarını duyurdular.

Sendika Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirtaş konuya ilişkin açıklamada bulundu ve “Eğitim-Bir-Sen TOKAT 2 NO'lu Şube olarak bu yıl % 26 lık bir üye artış oranı göstererek yetkili sendika olduk. Kredi yurtlarla beraber toplamda 620 üyeye ulaştık. Bu başarının arkasında disiplinli çalışma, işbirliği ve profesyonel sendika anlayışını sahaya taşıma vardır. Şube başkanı olarak bu başarının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sendikacılıkta bundan sonrası için hedefimiz sadece sayısal artışla sendikacılığı ön planda tutan değil, bilakis üyelerimizin ve üniversite çalışanlarımızın özlük ve özgürlük mücadelesinde onların yanında yer alarak sorunlarına çözüm üretmek için olanca gücümüzle çalışmak olacaktır. Ayrıca biz sadece sendika değil, bir sivil toplum örgütüyüz. Nerede bir mazlum ve mağdur varsa onun sesi ve destekçisiyiz. Bu uğurda şuurlu ve ayakları yere basan, fikri ve vicdanı hür sendikacılığı gerçekleştirmeyi kendimize şiar edindik. İnşallah bu duygularla hareket eder, tüm sevenlerimizi mahcup etmeyiz.” İfadelerini kullandı.

YÖK’E ENGELLİLER İÇİN BAŞVURU

Eğitim-Bir-Sen, YÖK’e başvurarak, kaynağını anayasadan alan pozitif ayrımcılık ilkesi uyarınca, yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarından şehit yakını, gazi ve engelli personele, memur kadrolarına sınavsız geçme hakkı tanınmasını istedi. Konuya ilişkin açıklamaları şöyle oldu:

“Anayasanın 10. maddesinde, “engelliler hakkında alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olamayacağı” ifadesi yer alırken, 42. maddesinde “Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır” ve 50. maddesinde, “Bedenî veya ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar” hükümleri bulunmaktadır.

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’in 10. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Engellilerin istihdam edileceği uygun münhal kadro bulunmadığı takdirde hizmet gereklerine ve genel hükümlere göre diğer münhal kadrolarda değişiklik yapılarak gerekli kadrolar temin edilir. Engelli personelin istihdam edileceği birimler engellilerin engel durumları dikkate alınarak ilgili kamu kurum veya kuruluşunca belirlenir” hükmü yer almaktadır.

2009/12 sayılı Başbakanlık genelgesinde, “Engelli kamu çalışanlarının atama ve yer değiştirmelerinde engelleri açısından sıkıntı oluşturmayacak hizmet alanlarında ve birimlerinde görev yapmalarını sağlayacak tedbirlerin alınması” gerektiği ifade edilmiştir.

Nitekim MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün 27.4.2016 tarihli ve 4730974 sayılı yazısıyla, merkez ve taşra teşkilatında şehit yakını ve gazi olarak yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelden, en az lise ve dengi okul mezunlarından, son iki yılı Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, devlet memurluğunda en az 3 yıl görev yapmış olanların, görev yaptıkları il emrine sınavsız memur olarak atanmalarına imkân sağlanmıştı.

Diğer taraftan, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun Ek 1. maddesiyle kamu kurum ve kuruluşlarına şehit yakını ve gazileri memur ve hizmetli unvanlı memur kadrolarına atama zorunluluğu getirildiği bilinmektedir.

YÖK’e yazdığımız yazıda, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun Ek 1. maddesi gereğince atananlar ile 657 sayılı Kanun’un 53. maddesine göre atananlardan yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara, memur kadrolarına geçme hakkı tanıyacak bir düzenleme yapılmasını, aynı hususta işlem tesis edilebilmesi için yükseköğretim kurumlarına genel bir yazı gönderilmesini talep ettik.” 

kaynak: http://www.tokatgazetesi.com/hll_haber_detay.php?id=32300#.V0CxCzWLTIU

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.