Hangi Sendikaya Üye Öğretmenler Gelişim Raporu Doldurmayacak? İşte Eylem Kararı Alan Sendikalar
Öğrenci Gelişim Raporları uygulamasına karşı çok sayıda eğitim sendikası eylem kararı aldı. İşte gelişim raporu doldurmama çağrısı yapan sendikalar.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerden istediği “Öğrenci Gelişim Raporları” uygulamasına karşı eğitim sendikalarından peş peşe eylem kararları geldi. Çok sayıda sendika, uygulamanın öğretmenlere ek iş yükü getirdiğini belirterek üyelerine gelişim raporu doldurmama çağrısında bulundu.
Öğrenci gelişim raporu tartışması büyüyor
Dönem sonunun yaklaşmasıyla birlikte öğretmenlerin e-Okul işlemleri, karne hazırlıkları ve sınav değerlendirmeleri yoğunlaşırken, Öğrenci Gelişim Raporları uygulaması eğitim camiasında tartışma konusu oldu.
MEB tarafından öğretmenlerden istenen gelişim raporlarının zorunlu hale getirilmesine çok sayıda eğitim sendikası tepki gösterdi.
Sendikalar, rapor hazırlama sürecinin öğretmenlerin mevcut iş yükünü artırdığını ve uygulamanın gönüllülük esasına bırakılması gerektiğini savunuyor.
Sendikalardan ortak tepki
Eğitim sendikaları, Öğrenci Gelişim Raporları’nın mevcut haliyle öğretmenlere angarya niteliğinde yeni bir sorumluluk yüklediğini ileri sürdü.
Yapılan açıklamalarda, öğretmenlerin yoğun müfredat, sınav haftaları, karne hazırlıkları ve e-Okul veri girişleriyle zaten ciddi bir iş yükü altında olduğu belirtildi.
Bu süreçte ek rapor hazırlama zorunluluğunun, öğretmenlerin mesai dışındaki dinlenme hakkını ve iş-aile dengesini olumsuz etkilediği ifade edildi.
“Gönüllülük esasına bırakılmalı” çağrısı
Sendikalar, öğrencilerin gelişimlerinin öğretmenler tarafından zaten düzenli biçimde takip edildiğini belirtiyor.
Bu nedenle gelişim raporu uygulamasının zorunlu bir dayatma olmaktan çıkarılması gerektiği vurgulanıyor.
Eğitimciler, söz konusu raporların öğretmenlerin isteğine ve okulun ihtiyaçlarına göre gönüllülük esaslı yürütülmesini talep ediyor.
Eylem kararı alan sendikalar belli oldu
Öğrenci Gelişim Raporları uygulamasına karşı eylem kararı alan ve üyelerine rapor doldurmama çağrısında bulunan sendikaların listesi de netleşti.
Bu kapsamda eylem kararı aldığı belirtilen sendikalar şöyle:
Eğitim-Bir-Sen
Eğitim Gücü-Sen
Türk Eğitim-Sen
Hürriyetçi Eğitim-Sen
Eğitim-İş
Eğitim Sen
Anadolu Eğitim-Sen
Genç Eğitim-Sen
Eğitim Söz-Sen
Bu sendikalara üye öğretmenlerin, alınan sendikal kararlar doğrultusunda gelişim raporu doldurmama eylemine katılacağı belirtiliyor.
Öğretmenler sendikal karar kapsamında hareket edecek
Eylem kararı alan sendikalar, üyelerinin sendikal haklar çerçevesinde hareket edeceğini ifade ediyor.
Sendikalar, gelişim raporlarının öğretmenler açısından ek bir bürokratik yük oluşturduğunu ve eğitim-öğretim sürecine doğrudan katkı sağlamayan bir kırtasiye işlemine dönüştüğünü savunuyor.
Bu nedenle üyelerine, dönem sonuna kadar gelişim raporu doldurmama çağrısı yapılıyor.
Gözler MEB’in atacağı adımda
Eğitim camiasında geniş yankı bulan gelişim raporu tartışmasının ardından gözler Millî Eğitim Bakanlığı’na çevrildi.
Öğretmenler ve sendikalar, Bakanlığın uygulamaya ilişkin yeni bir açıklama yapıp yapmayacağını merak ediyor.
Sendikalar ise Öğrenci Gelişim Raporları’nın zorunlu olmaktan çıkarılması ve öğretmenlerin mesai dışı iş yükünü artırmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiriyor.
Karne öncesi öğretmenlerin gündemi yoğun
Dönem sonu işlemlerinin yoğunlaştığı bu süreçte öğretmenlerin en önemli gündemlerinden biri e-Okul işlemleri ve karne hazırlıkları oldu.
Gelişim raporlarına ilişkin eylem kararları ise karne haftası öncesinde okullarda yeni bir tartışma başlığı oluşturdu.
Öğretmenler, bağlı bulundukları sendikanın aldığı karar doğrultusunda hareket ederken, uygulamanın nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.