Hiç Kimse MEB'deki Kölelerin Sesini Duymuyor

Hiç Kimse MEB'deki Kölelerin Sesini Duymuyor

Aynı okulu bitirmiş, aynı işi yapan fakat tam bir kölelik sistemiyle çalıştırılan ücretli Öğretmenlerden bahsediyorum. EVET ! bunun adı kölelik değilse, nedir?

Aynı okulu bitirmiş, aynı işi yapan fakat tam bir kölelik sistemiyle çalıştırılan ücretli Öğretmenlerden bahsediyorum.  EVET ! bunun adı kölelik değilse,  nedir?  Lütfen siz uygun bir isim bulun , bu insanlara. Aynı şartlarda hizmet verip kadrolu öğretmen arkadaşının maaşının üçte birinden daha az ücret alan,  hiçbir sosyal haktan faydalanamayan, insanlık onuru hiçe sayılan, genç, dinamik, fedakâr ücretli öğretmenlerimden,  devletim adına, milletim adına Özür diliyorum. Bundan sonra, onların sesini duyurmak için elimden gelen herşeyi yapacağıma söz veriyorum.    

Gelin şimdi bu kölelik sisteminin bazı detaylarına birlikte göz atalım. 

Ücretli öğretmen maaşları bilindiği üzere girilen ders saatine göre değişiklik göstermektedir. Zaten zor şartlarda çalışan öğretmenlerin asgari ücretten daha az bir ücrete tabii tutulması (900-1200 tl) verilen emeklerin karşılığının alınmadığını göstermektedir. 

Öğretmenlerden kaynaklanmayan kar tatili, şubat tatili, resmi tatil gibi tatillerde de maaş kesintisinin olması sadaka denilebilecek bir ücretle çalışan ücretli öğretmenlere yapılan haksızlıklardan bir diğeri.

Kadrolu öğretmenlerden , ücretli öğretmenlerin bir diğer farkı sigorta kesintisi olup aynı şart ve saatlerde çalışmalarına rağmen ücretli öğretmenlere  yarım sigorta(part-time ) yatırılmasıdır.

Kadrolu öğretmenlere her eğitim-öğretim dönemi başında ödenen kırtasiye yardımı, aynı şartlarda çalışan, sınıflarında aynı harcamaları yapan ücretli öğretmenlere ödenmemektedir.

Özel eğitim okullarında çalışan kadrolu sınıf öğretmenlerine ek ders ücretleri %25 fazla ödenmekte iken aynı okullarda çalışan ücretli öğretmenlere ödenmemektedir.

Ücretli öğretmenler gittiği kurumlarda öğretmen olduğunu ispatlayamamakta öğretmen kartı olmadığı için öğretmenler için geçerli olan hiç bir indirimden faydalanamamaktadır.

Ücretli öğretmenler gönüllü nöbet tutmalarına rağmen kadrolu öğretmenlerin aldığı nöbet ücretini alamamaktadır.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN ÖNERİLERİ

Ücretli öğretmen maaşı vergi kesintisinden muaf tutulabilir. Aylık 120 saat derse giren öğretmen  brüt  1613 alıyor  fakat  bunun  446 tl si vergiye gidiyor geriye  asgari ücret  bile  kalmıyor.

Ücretli öğretmenlerin en çok istihdam edildiği alan özel eğitimdir.  Özel eğitim temmuz 2015 normu 13729’dur. Eylül 2015 atamasında alana MEB tarafından 1579 kişilik kontenjan verilmiş fakat alan mezunlarımızın tamamı atanamamıştır ve baraj 57.7’de kalmıştır. Kasım ayında normlar güncellendikten sonra alandaki ihtiyaç 13474 olmuştur.  

2006-2007 eğitim yılında sadece 30 bin 92 özel gereksinimli öğrenci varken, rapora göre bu rakam bugün 252 bin 25. Altı yıl önce öğretmen sayısı 6 bin 811'di. Bugün 11 bin 13 oldu. Yani altı yılda öğrenci sayısı sekiz kattan fazla artmasına karşın öğretmen sayısı iki kat bile artmadı. 

Özel eğitim okullarında çalışan öğretmenlerin %60’ı ücretli öğretmenlerden oluşmaktadır. Bu öğretmenlerin her biri üniversite mezunudur. Bu alanda çalışan ve çalışmayı sevenlere yönelik özel eğitimle ilgili takviye eğitim verilerek , atamalar yapılabilir.  Çünkü özel eğitime  ihtiyaç  duyan öğrenci sayısı  hızla  artarken öğretmen  sayısı  bu artışa  yetersiz  kalmaktadır  ve bu  alanda öğrencilerle çalışarak  kazanılan  deneyim  çok büyük bir öneme  sahiptir •    Sigorta 30 iş günü olarak yatırılabilir. 

Bazı aylarda yaşanan çok ciddi maaş düşüşüne (bazı aylarda 300 tl maaş alındığı bile olabilmektedir) asgari bir maaş oranı konularak her ay o asgari tutar altında maaş alınması engellenebilir. •  

 Eğitim öğretim ödeneği her dönem başında değil de dönemi tamamlayan ücretli öğretmenlere dönem sonunda ödenebilir.

Meb in Suriyeli öğrenciler  için  bulduğu 3000 tl ye 5 yıl için yapılan öğretmen sözleşmesi  ücretli öğretmenlerle de yapılabilir.

Ahmet Aydınsoy 

Eğitim Bir Sen Ankara 3 nolu Şube Başkanı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum