İç denetimde, üst yönetici artık rahat olamayacak

İç denetimde, üst yönetici artık rahat olamayacak

İç Denetim Koordinasyon Kurulu (İDKK) Müsteşar, Rektör ve Belediye Başkanlarına Rest Çekti.

200’den fazla kamu kurumunda altı yıldır faaliyet gösteren iç denetim birimleri, kendi Müsteşarları, Rektörleri veya Belediye Başkanlarının hüsnü kuruntuları yüzünden neredeyse denetim yapamaz hale getirilmişlerdi. Yılın ilk günü onaylamaları gereken denetim programlarını onaylamayan, aylarca bekleten, iç denetçilere de “maaşınızı alıyorsunuz ya!oturun oturduğunuz yerde, sizden denetim isteyen de yok…” diyen üst yöneticiler artık bu kadar rahat olamayacaklar.

 

Bugünkü ResmiGazetede yayımlanan “Kamu İç Denetim Genel Tebliği” ile İç Denetim Koordinasyon Kurulu; İç Denetim Birimleri ve İç Denetçilerin elini güçlendirecek ve daha etkili bir denetim evrenine kavuşmalarını sağlayacak bir karara imza attı.


Bakanlıklarda Müsteşar (Millî Savunma Bakanlığında Bakan), Üniversitelerde Rektör ve Belediyelerde Belediye Başkanlarına bağlı denetim faaliyeti yürüten iç denetim birimlerinin en önemli sorunu; denetim program ve planlarının onaylanmaması böylece iç denetçilerin fiilen denetim yapmaz hale getirilmesiydi.


200’den fazla kamu kurumunda son altı yıldır faaliyet gösteren iç denetim birimleri, kendi Müsteşarları, Rektörleri veya Belediye Başkanlarının hüsnü kuruntuları yüzündenneredeyse denetim yapamaz hale getirilmişlerdi. Yılın ilk günü onaylamaları gerekendenetim programlarını onaylamayan, aylarca bekleten, iç denetçilere de “maaşınızıalıyorsunuz ya! oturun oturduğunuz yerde, sizden denetim isteyen de yok…” diyen üst yöneticiler artık bu kadar rahat olamayacaklar.


19 Nisan 2013 tarihli ve 28623 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu İç Denetim Genel Tebliği’nin 5. Maddesinde yer alan hüküm şöyle:


“İç denetim mevzuatına uygun şekilde hazırlanan üç yıllık iç denetim planı ve yıllık denetim programı, iç denetim birimi tarafından aralık ayı başında üst yöneticiye yazılı olarak sunulur ve üst yönetici tarafından aralık ayı sonuna kadar onaylanır. İç denetim plan ve programı, aralık ayı sonunda onaylanmaması halinde onaylanmış kabul edilir ve uygulamaya konulur.”


Altı yıllık uygulamadan ders çıkararak bu maddeyi yürürlüğe koyabilme kararlılığı gösteren İç Denetim Koordinasyon Kurulu tebriği hak etmektedir.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.