İki kurumdan da doğum parası alabilirsiniz

İki kurumdan da doğum parası alabilirsiniz

Doğumlarda Hem SGK’dan Hem Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Paranızı Almayı Unutmayın

Bilindiği üzere 6637 sayılı Kanun ile 633 Sayılı Kanun Hükmünde kararnameye ek madde eklenerek Türk vatandaşlarından canlı doğan birinci çocuğa 300 TL  ikinci çocuğa 400 TL  üçüncü ve sonraki çocuklara ise 600 TL ödeme yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Konuyu maddeler halinde inceleyecek olursak;


·         Doğum yardımına esas veriler Kimlik paylaşım sistemi üzerindeki bilgiler esas alınarak yapılacaktır.

·         Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması hâlinde sadece aradaki fark ödenecek . Kararlaştırılan tutar 6637 Sayılı Kanunun 16. Maddesinde belirtilen ödeme  tutarından daha fazla olması hâlinde ise bu  ödeme yapılmayacaktır.

·         Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmaz.

·         Mavi kart sahipleri bu yardımdan yaralanabileceklerdir.

·         Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak ve haczedilemeyecektir.

·         Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları durumunda yersiz ödeme tutarı  ilgili madcdede belirtilen  faiz ile birlikte tahsil edilecektir.

Önemli bir diğre husus ise bu doğum yardımı alanların SGK dan Emzirme Ödeneği alıp alamayacağı konusudur.

6637 sayılı Kanuna göre  doğum yardımı yapılması, 5510 sayılı Kanuna göre emzirme ödeneği verilmesine engel teşkil etmemekle birlikte , 5510 sayılı Kanunun 16 maddesinde öngörülen şartlara haiz olanlara emzirme ödeneği alma hakları vardır.  5510 Sayılı Yasanın 16. Maddesine göre emzirme ödeneği alma şartları ise ;

·         4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı kadına sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe  4/a  ya tabi ise 120 gün kısa vadeli prim  bildirilmiş , 4/b sigortalıları için 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması yeterlidir.

·         Kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine verilir.

·         Sigortalılığı sona erenlere ise  sona erme tarihinden itibaren üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkeğe çocuğu için , doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneği verilir .

SGKREHBERİ-ÖZEL HABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.