İki öğrenciden biri 4 yıllık bölüme yerleşecek

İki öğrenciden biri 4 yıllık bölüme yerleşecek

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları açıklandı, şimdi gözler tercihlerde.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre;

Son yıllarda yükseköğretim kurumlarında yaşanan sayı ve kontenjan artışı, adayların üniversiteli olma şansını yükseltti. Bu sene 831 bin öğrenci LYS’ye girerken üniversitelerin lisans kontenjanları yaklaşık 493 bin olarak belirlendi. Buna göre iki öğrenciden biri 4 yıllık bölümlere yerleşebilecek. İki yıllık önlisans programlarında 390 bin kişilik kontenjan var. Toplam kontenjan ise 908 bin. Doğru tercih yapanlar boşta kalmayacak.

Türkiye’de son yıllarda üniversite sayısındaki hızlı artış, öğrencilere önemli bir kapı araladı. Üniversiteli olmak, geçmiş yıllara göre artık çok daha kolay. Üniversite sayısının 174’e ulaşmasına paralel olarak kontenjanlarda da önemli bir artış yaşanıyor. Bu yıl 908 bin kişi üniversiteli olabilecek. ÖSYM’nin verilerine göre lisans bölümlerinde 492 bin 704 kontenjan ayrıldı. Bunun 408 bin 853’ü devlet, 67 bin 675’i vakıf üniversitelerinde, 14 bin 244’ü KKTC’deki üniversitelerde, bin 932’si ise yurtdışındaki okullarda. Sınava giren 831 bin öğrenciye karşın yaklaşık 493 bin lisans kontenjanı, öğrencilerin şansını önemli ölçüde artırıyor.

Öte yandan geçen yıl ile kıyaslandığında üniversite kontenjanlarında düşüş göze çarpıyor. Geçen yıl toplam kontenjan 937 bin iken bu sene sayı 908 bine düştü. Yine geçen yıl 4 yıllık lisans eğitimi için ayrılan kontenjan 547 bin iken bu sene oran 491 bine indi. Geçen sene devlet üniversitelerinin lisans kontenjanı 469 bin iken bu sene rakam 408 bin olarak gerçekleşti. Kontenjanlardaki düşüşte, geçen yıl birçok bölümün boş kalması etkili odu. Yeni verileri değerlendiren YÖK, kontenjanları bir miktar düşürdü. Bu yıl liselerden yaklaşık 800 bin öğrencinin mezun olduğu dikkate alındığında kontenjanların yeterli düzeye ulaştığı söylenebilir. Ancak eski mezunlar, üniversitede okuyup tekrar sınava girenler veya lisanstan mezun olup sınava katılanlar sebebiyle bir miktar sıkışma yaşanıyor. Buna rağmen LYS’ye girenlerin önemli bölümü, bu yıl üniversiteye yerleşebilecek.

Tarih ve felsefede tam yapan yok

Hafta başında açıklanan LYS sonuçlarında adayların testlerdeki başarıları da belli oldu. Tarih ve felsefe grubu testlerinde bu yıl soruların tamamını doğru cevaplayan tek bir aday bile çıkmadı. Sınav sonuçlarına göre matematikte 50 sorunun tamamını yapan aday sayısı 137 olurken geometride 30 soruda tam yapan 323 kişi çıktı. Fizikte 30 sorunun tamamını yapan 18, kimyada 30 soruda tam çıkaran 159, biyolojide 30 sorunun tamamını yapan 63, Türk dili edebiyatında 56 sorunun tamamını yapan 4, coğrafya-1’de 24 sorunun tamamını yapan 7, coğrafya-2’de 14 soruda tam yapan 76 kişi bulunuyor. Dil sınavında ise Almancada 80 sorunun tamamı yapan 5, Fransızcada 5 ve İngilizcede de 33 aday var.

memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.