İlkokul maliyeti ne kadar?

İlkokul maliyeti ne kadar?

İlkokul maliyeti en az 315 TL. Okul öncesinden liseye yaklaşık 18 milyon öğrenci ders başı yapacak. Bunun velilere maliyeti ne kadar olacak?

Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Şenol Aras ile Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil'in verdiği bilgiye göre anaokulu veya ilkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı 150, kırtasiye ürünleri ise 165 TL'den başlıyor. Yani çocuğu devlet okuluna yeni başlayacak bir ailenin kıyafet ve kırtasiye için en az 315 TL ayırması gerekiyor. Özel okul için ise bu rakam artıyor ve anaokulunda 1.023 TL'yi, ilkokulda ise 1.620 TL'yi buluyor. Ortaokulda devlet ve özellere göre masraflar 365 ile 1.865 TL; lise çağında ise 360 ile 1.855 TL arasında.

YÜZDE 8 ARTIŞ

İTO Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Şenol Aras, ücretlerin semtlere göre değişebileceğini hatırlatırken, TÜKİD Başkanı Vecdet Şendil'in verdiği bilgiye göre de anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede kitap hariç ortalama kırtasiye masrafı 165 -270 TL arasında. Velilerin kimlikli yani üretici veya imalatçı firmanın adının yazılı olduğu ürünleri seçmesini öneren Şendil, pazar yeri ve açık alanlarda yapılan satışlara sağlık açısından dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Fiyatlarda geçen yıla oranla yüzde 8 artış olduğu bilgisini de veriyor.

TSE DAMGALI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) de velilere okul araç gereçlerinde markasız ve kaynağı belirsiz ürünleri almamaları yönünde uyarıda bulunuyor. Enstitü sağlıksız ürünlerin başta kanser olmak üzere obezite, hiperaktivite, sinir ve bağışıklık sisteminde birçok sağlık sorununa neden olabileceğini hatırlatıyor. Öğrencileri kırtasiye malzemelerindeki olası risklerden korumanın en güvenilir yolunun 'alışverişlerde TSE damgalı ürünleri tercih etmek' olduğunu belirten kurum, Kalite Yönetim Sistemi Belgesi'ne sahip firmaların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

SERBESTTE MALİYET DAHA DÜŞÜK

Öte yandan Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin araştırmasına göre okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadarki süreçte bir öğrencinin veliye aylık maliyeti geçen yıla göre yüzde 10.4 arttı. Ortalama 176 lira oldu. Bu rakam geçen yıl 159 lira olarak hesaplanmıştı. Çalışmaya göre ayrıca, serbest kıyafet uygulamasının olduğu okullardaki öğrencilerin eğitime başlangıç masrafı, diğerlerinden daha düşük. Serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 555, ortaokula başlayan için 575, ortaöğretime başlayan için ise 645 lira harcama yapılması gerekiyor. Bir öğrencinin okul öncesinden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca, sadece okul ihtiyaçları için ortalama 18 bin 495 lira harcama yapılıyor. Bu rakam veliye ayda ortalama 171 lira olarak yansıyor. Ortaöğretim boyunca bir öğrenci için 8 bin 890, ayda ise ortalama 185 lira harcanırken; bu rakam kantin-yemekhane için para ayrıldığında okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 319, ortaöğretimde 364 liraya çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 519, ortaöğretimde ise 558 lirayı buluyor.

Gülseven ÖZKAN

 
Hürriyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.