İşçi yakalayamadı ama müdür yakaladı

İşçi yakalayamadı ama müdür yakaladı

Asgari ücretin 1.300 liraya çıkmış hali bile Türk işçisini Avrupa'da en az kazananlar listesinden kurtarmıyor. Ancak şirketlerde üst düzey yöneticilerin maaşları Avrupalı meslektaşlarını yakaladı

Poyraz Danışmanlık tarafından hazırlanan Türkiye'de çalışanların 2015 yılındaki ücretlerini ortaya koyan "Türkiye'de Ücretler 2015 Raporu" yayımlandı. Rapora göre kurumsal gelişmiş şirketlerde yönetici ücretleri yıllık 750 bin lira (12 aylık) seviyesine yükseldi.

Uzun yıllardan bu yana Batı ülkelerindeki yönetici ücretlerinin bir hayli gerisinde kalan Türkiye'deki üst düzey yönetici ücretlerinin artık Avrupa'daki ücretlerle kıyaslanacak düzeye ulaştığı belirtilen raporda, büyük kuruluşlardaki üst düzey yönetici ücretlerinin ortalama yıllık 750 bin lirayı geçtiği, 2015 yılında ise ücretlerdeki artışın ortalama yüzde 5 ile 6 arasında değiştiği ifade edildi.

Poyraz Danışmanlık kurucusu Ali İhsan Poyraz, 2014 ve 2015 yıllarında ücretlerdeki artışın çok düşük olduğunu belirterek, 2016 yılı sonunda sağlıklı bir dengenin tekrar kurulacağı düşüncesine sahip olduklarını ifade etti. Yaklaşık 20 bin parametrenin kullanıldığı araştırmada, Türkiye'de yönetici kademesindeki tüm çalışanların ortalama brüt maaşlarının 226 bin 187 liraya yükseldiğinin görüldüğünü aktaran Poyraz, şunları kaydetti:

2 katlık büyüme var

 

"Bu rakam 2007 yılında 114 bin 256 liraydı. Yani neredeyse 2 katı büyüme yakalandı. 2015 yılında göstergelere yansıyan başka bir görüntü de, üst düzey yönetici maaşlarının ortalamasının 750 bin lirayı geçmesi oldu. Gelişmiş şirketlerde ortaya çıkan bu ücretlerin Avrupa

ile kıyaslanabilir seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz. Önceden Avrupa'da çok daha yüksek ücretler vardı ancak şimdi o seviyeleri yakaladık."

Poyraz, bazı meslek gruplarındaki ücretlerin Türkiye'de Avrupa'dan daha fazla olduğunu dile getirerek, "Mesela gelişmiş şirketlerde Türkiye'de pazarlama direktörleri yıllık 100 bin euro alıyorsa, Avrupa'da aynı işi yapan 70-80 bin euro alıyor. Ancak o adamı Türkiye'ye getirdiğiniz zaman maliyeti sosyal hakları ile birlikte 140 bin euroyu buluyor" dedi.

Big Mac endeksinde eşitsizlik görünüyor

Müdür yönetici maaşları Avrupa seviyesini yakalarken işçi ücretlerinde ne yazık ki Avrupa'nın çok gerisindeyiz. Asgari ücrete yapılan zamla birlikte ortaya çıkan 1.300 liralık maaş bile bu gerçeği değiştirmiyor. Kuşkusuz sadece ücretleri tek başına kıyaslamak tam bir fikir vermeyebilir. Satın alma gücüne göre de değerlendirme yapmak gerekiyor. Ancak bu değerlendirmede bile Türk işçisinin kazancı çok düşük çıkıyor. Bir Türk işçisinin bir Big Mac menü alabilmesi için en az 2 saat 18 dakika çalışması gerekirken İngiliz işçi bir Big Mac alabilmek için 27 dakika çalışması yeterli. Bu zaman Polonyalı işçi için 43 dakikayı bulurken, ekonomik krizle boğuşan Ukraynalı işçinin bile 1 saat 41 dakika çalışması Big Mac alabilmesi için yeterli görünüyor.

 
Vatan

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.