İtalya’da Eğitim ve İtalya’daki Köklü Üniversiteler

İtalya’da Eğitim ve İtalya’daki Köklü Üniversiteler

Avrupa kıtasında bulunan sayılı üniversitelerin önemli bir kısmı da İtalya’da bulunmaktadır. Dünyanın saygı gören üniversite sıralama listelerinden olan Academic Ranking of World Universities ve QS World University Rankings ve Times Higher Education...

Avrupa kıtasında bulunan sayılı üniversitelerin önemli bir kısmı da İtalya’da bulunmaktadır. Dünyanın saygı gören üniversite sıralama listelerinden olan Academic Ranking of World Universities ve QS World University Rankings ve Times Higher Education gibi kaynaklarda İtalyan üniversiteleri yüksek sıralarda yer almaktadır. Bu üniversiteler ve dünya eğitimi açısından önem arz ettiği bölümlerin birkaçından bahsetmek gerekirse,

  1. Bocconi University

İtalyanca ve İngilizce eğitim dillerine sahip olan üniversitede öne çıkan bölümleri söylemek gerekirse, “işletme” bölümünde dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesinden biri olarak gösterilirken, “ekonomi” bölümünde verdiği eğitim açısından da dünyanın en iyi ilk 20 üniversitesinden biridir.

  1. Politecnico di Milano

Benzer şekilde eğitim dilleri açısından İtalyanca ve İngilizcenin yoğunlukta olduğu Milano’da sanat ve tasarımın yanı sıra mimarlık ve mühendislik bölümleri öne çıkmaktadır. Bu açılardan dünyanın en iyi ilk 50 üniversitesi olarak onurlandırılan Politecnico di Milano, tüm dünyadan öğrenci çekmeye devam etmektedir.

  1. University of Bologna

Dünyadaki üniversite standartlarını belirleyen Bologna Süreci’nin ev sahipliğini yapan şehirde bulunan bu köklü üniversitedeki öncü bölümler ise arkeoloji, sanat ve sosyal bilimlerdir. Bu bölümleri takiben aynı Bocconi üniversitesindeki gibi işletme bölümü ile de dünyanın saygın üniversiteleri arasında gösterilmektedir.

Bunlar gibi birçok üniversitenin dünyada saygı ile gösterildiği İtalya’da eğitim almak isteyen aday öğrencilerin söz konusu kurumları daha iyi tanıyan ve bilgilendirme yapabilecek kaynaklara başvurması eğitim süreçleri için faydalı olacaktır. Bu konuda merkezi İtalya’da bulunan Pava Education ülkedeki üniversite ve diğer eğitim kurumlarıyla birebir iletişimde olma ayrıcalığı ile sizlere doğru bir kılavuz olabilecektir. Deneyimli danışmanlara ulaşmak için pavaedu.com internet adresi sizlere yol gösterir niteliktedir.

Üniversitelerdeki Eğitim Süreçleri

İtalyan üniversitelerinin birbirini tamamlayan nitelikteki ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının önemli unsurlarını sıralamak yerinde olacaktır. Üniversitelere alım süreçlerinde İtalya Eğitim Bakanlığı sadece belli başlı fakültelerin alımlarında rol oynamaktadır. Tıp, veterinerlik ve mimarlık gibi bölümlerde tüm ülkede adaylara uygulanan merkezi sınavın sonuçlarına göre üniversitelere giriş imkanı tanınırken, diğer fakültelerde ve sanat okullarında üniversiteler özerk idari yapıları gereği kendi diledikleri şekilde özel sinavlar yapmaktadırlar. Bu özel sinavların da başarı kriterleri bizzat üniversitelere ait olmakla beraber başarı sağlayan aday öğrencilere kayıt imkanı sağlanmaktadır.

Sanat okulları ve mühendislik gibi başlıca diğer fakültelerde böylesine bir uygulamanın olması sayesinde, İtalyan üniversiteleri kendileri için ve tamamen kendilerinin verdikleri kararlar doğrultusunda bir vizyon çizebilmektedirler. Planlanan vizyon ve amaçların yarattığı yegane sonuç ise bir eğitim geleneğinin ortaya çıkıyor olmasıdır.

Bahsi geçen özel sinavlarda ortak bir karar olmasa da gelenekselmiş öncül koşullardan birisi de aday öğrencinin girmek istediği eğitim kurumu ve aşamasından evvel akademik anlamda dünyaya neler sunmuş olduğunun irdeleniyor olmasıdır. Önceki öğrencilik sürecinde makaleler, denemeler, sunumlar ve benzeri şekildeki akademik ürünler ortaya koymuş aday öğrencilerin üniversiteler tarafından kabulü daha kolay hale gelmektedir. Hatta bazı üniversiteler için herhangi bir akademik ürün vermemiş olmak doğrudan ret sebebi dahi sayılabilmektedir.

Bu hususun sağladığı en büyük fayda ise günümüzde 1.8 milyon öğrencinin ve yaklaşık 60.000 araştırmacının üniversitelerin bünyesinde düzenli ve kaliteli şekilde akademik ürün vermeye devam etmesidir. Ortaya konulan bu ürünler üniversitelerin derecisini yükseltirken, yükselen derece sayesinde de daha nitelikli binlerce yeni öğrencinin eğitim rotasını İtalya’ya çevirmesine sebebiyet vermektedir. Böylesine bir döngünün sonucunda da İtalya dünya pazarındaki birçok alanda ve kültürel, tarihsel mirasta birikimlerine birikim katmayı sağlamaktadır.

İtalya’da Lisans Eğitimi Almanın Avantajları

Dünya üzerindeki herhangi bir üniversitenin saygınlığı, kalitesi ve ortaya koyduğu akademik ürünleri ne kadar yüksek olursa, bu üniversiteden alınan bir lisans diplomasının da karşılığı bu oranda artmaktadır. Bu sebepledir ki en başta İtalyan üniversitelerinden alınan diplomaların ülkemizde YÖK denkliği mevcuttur. Ancak ölçeği daha geniş aldığımızda, İtalyan üniversitelerinden alınan lisans diplomaları uluslararası alanda geçerliliği olan “mavi diploma” niteliğine sahiptir. Bu sayede de mavi diplomanın tüm ülkelerde denkliği ve geçerliliği mevcuttur.

Mesleki açıdan yapacağınız işlerde size denklik ve geçerlilik sağlamanın yanı sıra mavi diploma sayesinde oturma ve çalışma izni konusunda da dünyanın sayılı ülkesinde birçok bürokratik aşamadan ve kırtasiye işinden kurtularak daha kolay, pratik ve hızlı şekilde gerekli izinlere ulaşmanızı sağlayabilecek niteliktedir.

İtalya’da lisans eğitimleri üç yıl sürmektedir. Ülkemizde Tıp ve gelecekte yürürlüğe girmesi beklenen değişikliğe göre Hukuk fakülteleri haricindeki fakültelerin eğitim süreci dört yıldır. Esasında bu farklılık sayesinde aynı eğitimi birçok farklı avantajıyla birlikte ve bir yıl daha az zaman harcayarak edinme olanağı mevcuttur. Kazanılan bir yıl sayesinde hayata daha erken atılarak gelir sağlamayı başarabilir veya yüksek lisans için gerekli zaman aralığını yaratabilirsiniz.

İtalya’da okuyacağınız eğitim programının dili İngilizce olsa dahi, uzun yıllar boyunca ülkede kalma imkanınız olması dolayısıyla İtalyanca dilini de öğrenerek hakimiyet sağlayabilir ve yepyeni bir kültürün kapılarını aralayabilirsiniz. Tabi ki yeni bir dil öğrenmenin sağladığı iş imkanları da sağlanan bir başka fayda olacaktır. Zira ülkemizde dahi 1000’in üzerinde İtalyan firması bulunmakta ve ekonomik hayatta yer almaktadır.

Önemli noktalarıyla İtalya’da Eğitim

Bir ülkeyi ve sahip olduğu üniversite, sanat okullarının eğitimlerinin ele alınabilecek birçok hususu bulunmaktadır. Ancak önemli ve göze çarpan nitelikleri kalem kalem sayarak aday öğrencilerin zihinlerinde bir taslak sunmak oldukça faydalı olacaktır.

  • İtalyan üniversitelerinde eğitim harçları denk üniversitelere göre oldukça düşüktür. Bunun yanında harç miktarı da öğrencinin sunacağı gelir beyanı çerçevesinde bireye özgü şekilde belirlenir.
  • Dünyanın en köklü ve kaliteli üniversitelerini bünyesinde barındırmaktadır. Örneklemek gerekirse, Bologna Üniversitesi’nin yaklaşık yedi yüzyıla yakın geçmişi bulunmaktadır ve bu tarihi köke bağlı olarak geleceğin eğitim sistemi de Bologna Süreci ile bu şehirde atılmıştır.
  • Dünyanın sayılı derecelendirme listelerinde ilk 500’de en çok üniversite bulunduran üçüncü Avrupa ülkesidir.
  • Öğrencilerin kaliteli ve rahat bir eğitim sürecine sahip olmasını sağlamak için geniş burs imkanlarına sahiptir. Eğitim harçlarının yanı sıra 5000 Euro’ya varan burslar sağlanmaktadır.
  • İtalya üniversiteleri iki önemli hususu bünyesinde barındıran nadir kurumlardır. Kaliteli eğitim ve hesaplı eğitim.
  • Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacmi oldukça büyüktür. Avrupa ülkeleri ile yaptığımız ticaret hacmine bakıldığında en yoğun ticaret yaptığımız 2.ülkedir. Bu sayede mesleğinizi elinize aldığınızda, İtalyanca bilgisinin de katkısıyla iş olanakları sizleri beklemektedir.
  • Mimarlık, moda ve tasarım eğitimi almak için biçilmiş kaftandır. Şehirlerinin birçoğu adeta mimari müze olan İtalya, aynı zamanda moda başkenti olarak da adlandırılmaktadır.
  • Eğitiminiz sonrasında size iş bulmanız için bir yıllık izin vermektedir. Bu sayede dünyanın en büyük 8.ekonomisinde iş bularak yaşamınızı İtalya’da idame etme olanağınız vardır.
  • Tarihsel birikim olarak çok zengindir. Özellikle Rönesans ve birçok sanat, felsefe akımının doğduğu topraklardır. Bu sayede birçok konuyu doğrudan özünde görme ve öğrenme fırsatı sunar.
  • Türkiye ile İtalya coğrafyanın da etkisiyle yakın kültürlere ve sıcakkanlılığa sahiptir. Böylece adaptasyon süreci oldukça kısalmaktadır.

Bunlar ve dahası avantajların buluştuğu İtalya’da eğitim görmek istiyorsanız. Alanında uzmanlara sahip olan bir kurumdan faydalanmanız iyi olacaktır. Eğer pavaedu.com girerek gerekli formaları doldurursanız. Sizlerle en kısa sürede iletişime geçilecek ve hayalleriniz olan eğitim için gerekli yardım sağlanacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.