Kadına Yönelik Şiddette Yeni Dönem: 2026–2030 Eylem Planı Resmen Açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2026–2030 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele V. Ulusal Eylem Planı’nı yayımladı. “Şiddete sıfır tolerans” ilkesiyle tüm kurumlara stratejik görevler verildi. Planın koordinasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından...
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni dönem resmen başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 2025/19 sayılı Genelge, Türkiye’nin 2026–2030 yıllarını kapsayan V. Ulusal Eylem Planını yürürlüğe soktu.
Eylem Planı, kadına yönelik şiddeti “Sıfır Tolerans İlkesi” ile ele alarak kamu kurumlarından özel sektöre, yerel yönetimlerden üniversitelere kadar tüm yapıları sorumluluk almaya çağırıyor.
“Çok taraflı ve disiplinler arası mücadele” vurgusu
Genelgede, kadına yönelik şiddetin önlenmesinin ancak toplumsal ortak irade ve kurumlararası güçlü koordinasyonla mümkün olduğu belirtilerek şu vurgu yapıldı:
“Kadına yönelik şiddetin önlenmesi çok taraflı ve disiplinler arası bir yaklaşım gerektirir.”
Bu kapsamda devlet kurumlarının yanı sıra belediyeler, STK’lar, özel sektör ve üniversiteler de sürecin aktif bileşenleri olacak.
Eylem Planı 2026–2030 vizyonunu ortaya koyuyor
2007’den bu yana dört eylem planı uygulayan Türkiye, yeni planı güncel ihtiyaçlar üzerine inşa etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan V. Ulusal Eylem Planı, Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanacak.
Plan;
Şiddetin önlenmesi,
Koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesi,
Kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi
gibi stratejik amaçlar içeriyor.
Her kurum kendi bütçesine entegre edecek
Genelgeye göre tüm kurum ve kuruluşlar, plan içinde yer alan faaliyetleri kendi plan, program ve bütçelerine entegre ederek hayata geçirmekle yükümlü.
Bu sayede “şiddete sıfır tolerans” politikası, tüm kamu yapılarının resmi sorumluluğu haline geliyor.
İzleme ve değerlendirme Aile Bakanlığı tarafından yapılacak
Planın yürütülmesi ve koordinasyonu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacak.
Kurumlar, sorumlu oldukları faaliyetlere ilişkin verileri Bakanlığın oluşturduğu sisteme işleyerek ilerlemeyi raporlayacak.
Hazırlanacak yıllık izleme raporu, her yıl Cumhurbaşkanlığına sunulacak ve kamuoyuyla paylaşılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Görev ve sorumluluklar titizlikle yerine getirilsin”
Genelgenin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu:
“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele V. Ulusal Eylem Planı kapsamındaki görev ve sorumlulukların titizlikle yerine getirilmesini rica ederim.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.