Kamu görevlilerinin gelir vergisi matrahı yüzde 15'te sabitlenmelidir

Kamu görevlilerinin gelir vergisi matrahı yüzde 15'te sabitlenmelidir

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinden alınan gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi ve matrahların yükseltilmesi gerektiğini ifade ederek...

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinden alınan gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi ve matrahların yükseltilmesi gerektiğini ifade ederek, “Kamu görevlilerinin maaşlarında yaşanan reel kayıplar telafi edilmelidir. Bunun için, 2019 Ocak ayı maaşlarıyla birlikte, 2018 yılında gerçekleşen reel gelir kaybını tazmin etmeye yönelik enflasyon farkı tazminatı hesaplanarak kamu görevlilerine ödenmelidir” dedi.

Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Denizli 1 ve 2 No’lu şubelerin genişletilmiş il divan toplantısına katıldı.

Denizli 1 No’lu Şube Başkanı Feyzullah Öselmiş, 2 No’lu Şube Başkanı Mehmet Baysal, Şube ve ilçe yönetimleri, Memur-Sen’e bağlı sendikaların yönetim kurulları ve çok sayıda üyenin katılımıyla yapılan toplantıda konuşan Yalçın, verimli bir 4 yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Kayıplara son verdik, kazanımları artırdık

Kayıplara son verdiklerini, kazanımları artırdıklarını kaydeden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasaklara karşı çıktık, özlük ve özgürlük mücadelesi verdik. Ya dalga kırdık ya da yeni bir dalga kurduk. 5 kıta, 37 ülke, 45 sendika ve iki bölgesel eğitim örgütünü ziyaret ettik; 5 kıta, 77 ülke, 94 sendika ve dört bölgesel eğitim örgütünü misafir ettik. TODAİE ile birlikte, 45 ülkeden 49 genç sendikacıya sendikacılık eğitimi verdik. Bu vesileyle bu ülkelerle aramızda gönül köprüleri kurduk. 56 ülkeden 78 sendika ve bir bölgesel örgüt ile iş birliği protokolü imzaladık. Son olarak, Eylül ayının başında uluslararası ‘Küreselleşme, Eğitim ve Sendikalar”  sempozyumunda 77 ülke 89 sendika ve 4 uluslararası örgütten 175 yöneticiyi bir araya getirdik. Müktesebatımızı dünya sendikal hareketleriyle buluşturarak, tarihine ve inanç değerlerine bağlı entelektüel birikimimizi, sınırları aşan ufkumuzla bilinç, eylem ve söyleme dönüştürerek, yeni bir dünyayı, yeni bir paradigmayı kurmanın alın ve akıl terini dökerek yolculuğumuzu sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Teklifimiz doğrultusunda düzenleme yapılması adaletin gereğidir

Yalçın, kamu görevlilerinden alınan gelir vergisinde oranın yüzde 15’te sabitlenmesi gerektiğini dile getirerek, vergide oranın değil matrahın yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Kamu görevlileri açısından gelir vergisinin, hem maaş ve ücretlerinin hem de maaş ve ücretlerindeki kayıpların kaynağı olmak gibi bir konuma sahip olduğunu belirten Yalçın, şöyle konuştu: “Son 15 yıllık süreçte, kamu görevlilerinin gelir vergisi üzerinden yaşadığı kayıpların arka planında, gelir vergisi dilimlerine esas matrahlarda enflasyon oranı ile yeniden değerleme oranının altında artış yapılması yatmaktadır. Kamu görevlileri, mükellef sıfatıyla gelir vergisi öderken önemli oranda eksilmeyle karşı karşıya bırakılmaktadır. 2018 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 23,73 olarak belirlendiği, 2018 yıl sonu enflasyonunun yüzde 20-21 arasında hedeflendiği, 2019 yılı enflasyon hedefinin ise yüzde 15,9 olarak deklare edildiği, 2007’den bugüne aynı dönemdeki kümülatif enflasyon baz alındığında gelir vergisi dilimlerindeki matrahlarda yaklaşık yüzde 60 oranına denk gelen düzeyde düşük belirleme yapıldığı ve bu yolla kamu görevlilerinden olması gerekenden yüzde 30 fazla gelir vergisi tahsil edildiği görülmektedir. Bu nedenle, 2019 yılında uygulanacak gelir vergisinde yer alacak matrahların, bütün bu olumsuzlukları giderecek şekilde daha yüksek tutarda belirlenmesi, kamu görevlileri dâhil olmak üzere, dar ve sabit gelirli kapsamında olan maaş ve ücret geliri elde eden kesim için gelir vergisi uygulamasının yüzde 15 sabit oran üzerinden gerçekleştirilmesi çağrımızı buradan bir defa daha yineliyorum. Bu teklifimiz doğrultusunda düzenleme yapılması adaletin gereğidir.”

Öselmiş: Hak, emek, özlük ve özgürlük mücadelesi sürecek

Eğitim-Bir-Sen Denizli 1 No’lu Şube Başkanı Feyzullah Öselmiş, sendikal çalışmalarına hız vereceklerini söyleyerek, “Farkındalık oluşturan çalışmalara imza atmaya, kamu görevlilerine kazandırmaya, hak, emek ve özgürlük için ter dökmeye devam edeceğiz” dedi.

Baysal: Sorunları çözmenin yolu örgütlülükten geçiyor

Denizli 2 No’lu Şube Başkanı Mehmet Baysal, sorunları çözmenin yolunun örgütlenmeden geçtiğine dikkat çekerek, “Sendika olarak, şimdiye kadar birçok sorunun çözümünü sağladık. Sendikal mücadeleye omuz veren, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum