Kamudaki bütün diplomalar inceleniyor

Kamudaki bütün diplomalar inceleniyor

Kamuda 3 milyon diplomaya inceleme, Sahte diplomalı öğretmen skandalında sayı 80'e ulaştı. YÖK'ün başlattığı çalışmayla kamu kurum ve kuruluşlarındaki 3 milyon personelin diploması incelenecek.

Tuğba Ceyhan - Ahmet Fatih Erturan

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), daha önce açıkladığı 72 sahte diplomalı öğretmen sayısının 80'e yükseldiğini duyurdu. İncelemelerle birlikte bazı öğretmenler de gerekçe göstermeden istifa etmeye başladı. MEB, istifa eden öğretmenlerin diplomalarının taranması için mezun oldukları üniversitelere yazı gönderdi. Üniversitelerden gelecek yanıt sonrası diploması sahte çıkan öğretmenler için suç duyurusunda bulunulacak. Öğretmenlerin 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası ile yargılanmaları gündeme gelecek. Bu öğretmenlerin devletten aldıkları tüm maaşlar faiziyle geri alınacak. Her il kendi soruşturmasını yürütecek ancak olayın örgütsel gerçekleştirildiği bulunursa Ankara Başsavcılığı Anayasal Büro ana soruşturma açacak.

YÖK'TEN TALEP

Sahte diplomalı öğretmenlerin görevden alınmasının ardından bütün kamu personelinin diplomalarının da kontrol edileceği öğrenildi. Bu kapsamda YÖK, bütün üniversitelere yazı gönderdi. Yazı ile üniversitelerden kuruluş yıllarından itibaren mezun olan öğrencilerinin eğitim bilgilerinin acilen 'Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi'ne girmeleri istendi. İlk bilgi MEB'den gönderildi. Bakanlık bir milyon 30 bin personelin bilgilerini YÖK'e gönderdi. YÖK'teki karşılaştırmada 600 bin personelin bilgilerinin sisteme girilmediği bulundu. YÖK kasım ayında sahte diplomanın önüne geçmek için mezun olan öğrencilerin verilerinin toplandığı 'Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi'ni aktif hale getirmişti.

Üniversitelerden de mezun olan öğrencilerinin bilgilerinin sisteme girmeleri istendi. Bu kapsamda şimdiye kadar son 5 yıl dahil olmak üzere toplam 6 milyon 200 bin kişinin bilgileri sisteme girildi. Bu kapsamda MEB sahte diplomalı personeli tespit etmek için ilk adımı attı ve 1 milyon 30 bin personelin bilgilerini YÖK'e iletti. YÖK ise 400 bin personelin bilgilerinin bulunduğunu geri kalan 600 bin personelin bilgilerinin sisteme yüklenmediğini belirledi. YÖK, üniversitelerden kuruluşlarından itibaren mezun olan öğrencilerinin mezuniyet bilgilerinin sisteme bir an önce girmelerini istedi. Tüm üniversitelerin bilgileri sisteme girmesinden sonra Devlet Personel Başkanlığı, kayıt altında olan Türkiye'deki 3 milyon kamu personelinin bilgileri ile diplomaları karşılaştıracak. Her bakanlık kendi bünyesinde çalışan sahte diplomalı kamu personelini tespit edecek. İnceleme sözleşmeli memurları da kapsayacak.

PARALEL MAĞDURU SUBAYLAR DÖNÜYOR

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, İzmir Casusluk Davası'nda yargılandıkları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 30 askeri personelin TSK tarafından verilen meslekten ihraç kararlarının kaldırılmasına karar verdi. İzmir Casusluk Davası'nda "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla çoğu muvazzaf asker olmak üzere 357 sanık hakkında dava açılmış ve dava aşamasında 80'inin üzerinde askeri personel, askeri belge bulundurma suçlamasıyla TSK ile ilişiği kesilmişti. Karar diğer askerler için de emsal olacak.

ÇETEYE 100 BİN LİRA ÖDEME

MEB'deki sahte diploma skandalının ardından bir suç örgütü çıktı. Çete, öğretmenlik mezunu olan ancak atanması için yüksek puan gerektiren branşlardaki öğretmen adaylarını hedef aldı. Ataması az olan bölümlerden mezun olan öğretmen adayları, ataması kolay olan branşlardan mezun olmuş gibi gösterildi. Böylece en az 95 puanla öğretmen olabilecek biyoloji bölümü mezunu, sahte diplomayla 55 puanla özel öğretim öğretmeni oldu. Bazı öğretmen adaylarının sahte diploma almak için 100 bin TL'ye varan banka kredisi çekerek çeteye ödeme yaptığı tespit edildi.

 
Star Gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.