KHK'lılara pasaportları iade edilecek!

KHK'lılara pasaportları iade edilecek!

AYM 'üyeliği' iptal etti, ihraç kararlarını hukuka uygun buldu AYM, 'üyeliği' iptal etti ama liste şeklindeki ihracı hukuka uygun buldu. Anayasa Mahkemesinin 7086 sayılı Kanunla yapılan ihraçlara dair kararı Resmi Gazetede yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi 113 milletvekilinin açtığı 7086 sayılı OHAL Kapsamında Bazı Tedbiler Alınması Hakkında KHK'nin kabul edlimesine Dair Kanun'un 1. madessi, 3. maddesi ve 4. maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması davasını esastan görüştü ve karara bağladı.

İptali istenen maddeler, şu şekilde:

Kanunun 1. maddesiyle, kamu personeline ilişkin ihraçları ele almaktaydı. 3. maddesi ise emekli emniyet personeline yönelik bazı tedbirleri içeriyordu.

AYM, Kanun 1. maddesinde yer alan "...üyeliği, mensubiyeti veya..." ibaresinin iptaline karar verdi. AYM, haklarında kesin mahkumiyet hükmü olmadan verilen kararın kişilerin suçlu sayılmasına neden olabileceği gerekçesiyle masumiyet karinesinin ihlal edildiğini

Ancak Anayasa Mahkemesi 15 Temmuz'da ortaya çıkan olağanüstü durumdan dolayı uygulamaya konan liste bazlı ihraç tedbirinin Anayasa'ya aykırı olmadığına karar vermiştir. Kararın bu bölümü önemlidir. Liste şeklindeki ihraç iptal edilmediği için ihraçlar Anayasa'ya uygun bulunmuştur.

Kararın 2. maddesi üzerinde yaptığımız incelemede, Anayasa Mahkemesi;

- Kamu görevinden çıkarılan kişilerin özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı veya çalışanaı olmayacağı şeklindeki düzenlemeyi Anayasa'ya uygun bulmuştur.

PASAPORTLAR İADE EDİLECEK

- İhraç edilen kişilerin pasaportlarının iptal edileceğine yönelik kanun hükmü iptal edilmiştir.

ÜNVAN KULLANIMI

- İhraç edilenlerin uhdelerindeki büyükelçi, vali gibi unvanlar ile müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını kullanamayacaklarına dair düzenleme Anayasa'ya uygun bulunmuştur.

İHRAÇ POLİSLERE KİMLİK VE RÜTBE

--*Kanunun 3. madesine yönelik incelememizde, emekli polislerin rütbelerinin alınacağı ve kimliklerinin iptal edileceği yönündeki kanun Anayasa'ya aykırı bulunmamıştır.

--*İhraç edilen polislerin bir daha kamu görevine alınmayacakları yönündeki düzenleme Anayasa'ya aykırı bulunmamıştır.Kararın tamamına ulaşmak için Tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.