Koncuk: Kamuya Alımlarda Mülakat Kaldırılmalıdır

Koncuk: Kamuya Alımlarda Mülakat Kaldırılmalıdır

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 30.06.2017 tarihindeki açıklamasıdır.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 30.06.2017 tarihindeki açıklamasıdır.

15 Temmuz sonrasında yapılan düzenleme ile sözleşmeli ve mülakatlı öğretmen alımı getirilmiş, sendikamız da en baştan beri bu alımlara karşı çıkmış hatta konuyu yargıya taşımıştı.

Hükümet sadece öğretmen alımlarında değil, gerek yönetici atamalarında gerekse memur alımlarında da mülakat getirmişti. Sendikamız yönetici atamalarını da yargıya taşımış, çoğu atama yargıdan dönmüştü.  Türk Eğitim-Sen olarak mülakatta yaşanan haksızlıkları kamuoyuna en yüksek perdeden duyurmuştuk.

Son olarak yazılı sınav puanını görmezden gelip, sadece sözlü sınav puanına göre yapılan 1709 şube müdürlüğü atamasında Danıştay İDDK, MEB’in itirazını reddetti. Şimdi herkes MEB’in sadece sözlü sınav puanına dayalı olarak yaptığı 1709 şube müdürlüğü atamasını iptal etmesini beklemektedir.

Mülakatın olduğu her alanda haksızların yaşandığı su götürmez bir gerçektir. Öğretmen alımlarına getirilen mülakatta yaşananlar hepimizin hafızasındadır. İyi niyetle yapılsa dahi mülakatın adil sonuçlar doğurmadığı, KPSS’de yüksek puan alanlara sözlü sınavda düşük puanlar verildiği ya da KPSS’de düşük puan alanlara sözlü sınavda yüksek puanlar verildiği, aynı KPSS puanına sahip iki kişiye farklı sözlü puanları verildiği, hatta ilk girdiği sözlü sınavda yüksek puan alan bir adaya, ikinci girdiği sözlü sınavda düşük puan verildiği görülmüştür.

Son günlerde kamuoyunda öğretmen alımlarında mülakatın kaldırılacağına dair haberler yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz dün yaptığı açıklamada sözleşmeli öğretmen uygulamasının devam edeceğini, mülakatın daha objektif kriterler içinde yapılacağını söylemiştir. Yani Sayın Bakan bu açıklamasıyla bir anlamda mülakatın objektif olmadığını kabul etmiş ancak kaldırılmayacağını açıklamıştır.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da bunun üzerine twitter üzerinden bir anket çalışması gerçekleştirdi. Genel Başkan twitterda “Herhangi bir yöntemle gerek öğretmen, gerekse memur ve yönetici atamada adil bir mülakat yapılacağına inanıyor musunuz?” sorusunu sordu.

Kamuoyuna açık olan ankete her kesimden 7.019 vatandaşımız katıldı. Buna göre ankete katılanların yüzde 94’ü “hayır” cevabı verirken, sadece yüzde 6’sı “evet” cevabı verdi.

Anket sonuçlarını değerlendiren Genel Başkan İsmail Koncuk açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu anket sonuçları göstermektedir ki, insanlarımız mülakatın objektif olamayacağını düşünmektedir. Mülakat gibi yoruma açık bir yönteme objektif kriterler getireceğinizi iddia etmek sizi kamuoyu önünde zor duruma düşürür. Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ın dikkatine! Sayın Bakanım görüldüğü üzere adil bir mülakat yapılabileceğine inanan sadece %4.Siz %96'nın bakanı olmalısınız.Her alanda mülakata son!

Nesnel verilerle ölçemeyeceğiniz yöntemler doğru sonuç doğurmayacağı gibi, başarıyı, verimi de olumlu yönde etkilemeyecektir. Bu nedenle yanlışta diretmenin bir anlamı yoktur.

Zararın neresinden dönülürse kardır. MEB daha fazla uzatmadan mülakatı mutlaka kaldırmalıdır. Bu öğretmen alımları için de, yönetici atamaları için de, şube müdürlüğü atamaları için de geçerlidir.

Ayrıca Hükümet memur alımlarında da hiçbir şekilde mülakata yer vermemelidir. Bazı özel yetenek gerektiren meslekler istisna olmak üzere tüm memur alımları mülakatsız ve KPSS puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır. Hakkaniyet ancak bu şekilde sağlanabilir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.